Välkommen till Rondas Desfiladero del Tajo

Välkommen till Rondas Desfiladero del Tajo

Dela

Miljontals människor har sett Ronda från bron som har blivit lite som en av symbolerna för Andalusien, förevigad i Hollywood-filmer, internationella tv-annonser och naturligtvis hur många selfies som helst. Nu har du också chansen att se bergsstaden underifrån. En Sueco bjuder här med dig på ett vertikalt äventyr ner i djupet av Rondas ravin Tajo, på den nyöppnade stigen Desfiladero del Tajo.

Inte färre än 1,8 miljoner turister besökte Ronda 2023. Av dessa kan jag nästan lova att alla gick i den konstanta mänskliga kön för att ta den obligatoriska promenaden över bron Puente Nuevo, som ju hör till vid ett Ronda-besök, men att bara en bråkdel vågade sig nerför stigen som leder under den ikoniska bron. Men nu har La Ciudad Soñada (som Ronda kallas) en ny officiell promenadstig, El Desfiladero del Tajo, som tar besökare tryggt och säkert ner till ravinens djup, så att man kan se bergsstaden ur en helt ny vinkel.

Lite historia

Rondas Tajo är en 100 meter djup och 70 meter bred sandsten- och kalkstensravin, som floden Guadalevín grävt under miljontals år. Slitaget av vatten och erosion av de mjuka bergarterna har skapat de otroliga klippformationerna, som är unika inte bara i Spanien utan kanske i hela världen. Floden är alltså huvudarkitekten för detta mästerverk, som förklarades som ett andalusiskt naturmonument 2019.

Några år efter att den första bron med bara en båge kollapsade började bygget av dagens El Puente Nuevo (den nya bron) år 1751. Bron, som på sin tid var den dyraste i världen, stod färdig 1793, bara några år efter Rondas berömda tjurfäktningsarena. Med sina 98 höjdmeter var Puente Nuevo även världen högsta bro fram till 1839, då bron Caille i Frankrike övertog denna äran.

Den ursprungliga stigen som ledde ner i avgrunden höggs in i den porösa bergsväggen på 1700-talet, med syfte att leda byggnadsarbetare och material ner till brofundamenten. I åratal har turister sedan smugit sig ner längs den gamla, smala och oskyddade stigen, vilket har lett till många olyckor. Så nu äntligen, efter flera års förfrågningar och byråkrati, har Ronda äntligen kunnat öppna den nya stigen. Den här gången är stigen betydligt bättre än den gamla då den nu utgörs av en säker, bred stentrappa med räcken på båda sidor.

Så är det vår tur

Förbered dig på en oförglömlig upplevelse mitt i hjärtat av Ronda. Vandringen börjar på Plaza María Auxiliadora i Rondas gamla stadsdel, därifrån breda trappor leder ner till La Casa de Manolillo – ruinen som nu har restaurerats och gjorts om till ett besökscenter, med fina utsiktsplatser med bänkar och en förstklassig utsikt över bron. Här visar man sin biljett (som bör köpas online innan besöket – information här intill) och så får man låna en hjälm och hårnät. I skrivande stund tillåts bara 30 betalande besökare åt gången och man har en timme på sig att gå stigen och ta foton, så det är gott om tid och det finns plats för alla.

På den 250 meter långa stigen, som slutar nere vid brofundamentet, kan man lära sig mer om Rondas och ravinens historia genom att skanna olika QR-koder som finns uppsatta på räcket. Vi får bland annat veta att Ronda förr levde av El Tajo, som en gång i tiden hade 13 kvarnar längs sluttningarna och fem kvarnar nere i ravinen, och en del av dessa har använts ända fram till 1950-talet. Som en del av restaureringsarbetet har man även rensat upp omkring de gamla kvarnruinerna, så att tre av dem är mer synliga.

”Jag tycker inte om att jämföra El Desfiladero del Tajo med någon annan stig, för den är helt enkelt unik”, säger Ronda-historikern och stadskrönikören Faustino Peralta, och fortsätter: ”Detta är en historisk, geologisk, monumental, oenologisk och kulturhistorisk naturstig med många egenskaper som andra stigar inte har.”

I dag slutar stigen längst ner i El Tajo, där man långt ovanför sig ser bron och den blå himlen. Sedan får man gå upp igen. Men detta är bara den första delen av El Desfiladero del Tajo. Om några år är det planerat att en ny fin stig ska stå färdig, som ska ta besökare hela vägen under Rondas tre historiska broar – Puente Nuevo från 1793, Puente Viejo (gamla bron) från 1616 och Puente Romano, den allra äldsta bron, som sägs ha både romerskt och arabiskt ursprung.

Under tiden är Desfiladero del Tajo en ny och unik aktivitet för hela familjen. Kom dock ihåg att boka dina biljetter med god framförhållning. Första dagen som onlineförsäljningen öppnade såldes inte färre än 600 biljetter.


Det rekommenderas att man köper biljetter online i förväg.

Det kan du göra här: https://desfiladerodeltajo.info/

Man tillåter max 30 besökare per timme

Besökslängd: 60 minuter

Pris: 5 euro
Öppettider:

Vinter: kl. 09.00–17.00 (måndag till söndag)

Vår/höst: kl. 10.00–20.00 (måndag till söndag)

Sommar: kl. 10.00–14.00 och 18.00–21.00 (måndag till söndag)

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.