Jag hör allt mer om människor som lider av det som kallas autoimmun sjukdom. Det är också allt fler som lider av flera autoimmuna sjukdomar samtidigt.
Autoimmun sjukdom innebär att immunsystemet felaktigt angriper sina egna celler och väv.
När jag var ung sjuksköterska och var begreppet autoimmun sjukdom någonting som man hörde mycket sällan och det var ett tillstånd som man betraktade med stor respekt. Nu för tiden används begreppet nästan som en beteckning på många olika sjukdomar.
Genom att titta på listan med det som betecknas som autoimmun sjukdom verkar det för mig som om vi lika gärna kunde kalla dem ”våra aktuella civilisationssjukdomar”.
Jag tror, och delar min tro med många forskare, att en stor del av de autoimmuna sjukdomarna beror på en otät slemhinna i tarmen. Bland flera forskare verkar det som om de menar att så länge bakteriesammansättningen i tarmen är i balans (tack vare att vi lever och äter rimligen hälsosamt) skyddas vi mot många sjukdomar. Och så tvärt om – äter vi ohälsosamt, går med infektioner och använder antibiotika eller annan medicin blir vi mer sårbara och känsliga mot sjukdomar.
De gener som vi har med oss från våra förfäder kan påverka. Alla åldrar kan drabbas av autoimmuna sjukdomar men en del sjukdomar är vanligare när vi blir äldre.
Forskare har hittills upptäckt fler än 100 olika autoimmuna sjukdomar.
Mång autoimmuna sjukdomar utvecklas långsamt under flera år. De börjar t ex med håravfall, trötthet, sömnproblem, muskelsmärtor och liknande.
Några av de vanligaste som för till autoimmuna sjukdomar är Sjögrens syndrom, typ 1 diabetes, lupus, psoriasis, Hashimotos sjukdom, celiaki, många olika former av allergi och astma.
Det verkar som att människor som har haft vissa sjukdomar som t ex mononukleos (en typ av körtelfeber), bältros (Herpes zoster), olika sorters herpesvirus, tandköttsinflammation har ökad risk för autoimmun sjukdom. Jag har läst att om du har haft körtelfeber så ökar risken för autoimmunsjukdom med 30 procent.
Andra stora faktorer som kan påverka kan t ex vara kvaliteten och renheten av vår mat och det vi dricker samt hur ren luften som vi andas är.
Tungmetallförgiftning, för mycket sol och värme samt det motsatta med kyla och rökning påverkar också.
En intressant upptäckt är att barn inte drabbas av allergi lika ofta om de bor i ett hushåll med hund och katt, eller andra pälsdjur.
Andra forskare säger att alla de vacciner samt andra former av medicin medverkar till att främja autoimmun sjukdom.
Kosten
Självklart beror det på vilken autoimmun sjukdom det handlar om. Men trots det kan det ges några allmänna riktlinjer. Det finns inte en kost som är bra för alla autoimmuna sjukdomar men det är alltid viktigt att äta en hälsosam och varierande kost. Har du behov av individuell vägledning för just din sjukdom kan det vara en bra idé att kontakta en duktig kostvägledare eller dietist, som kan ge mer konkreta anvisningar kring var just du mår bra av att äta.
Ät så naturligt och så oprocessat som möjligt. Jag tror att det är speciellt viktigt för känsliga människor att äta ekologiskt.
Undvik för mycket kött av dålig kvalitet. Var speciellt försiktig med mörkt kött, för mycket fett, socker, salt, snabbmat, starka kryddor samt hel- och halvfabrikat och alla former av alkohol.
Det har gjorts test som visar att vegetarisk kost kan minska aktiviteten av olika autoimmuna sjukdomar.
Undvik kaffe och cola samt andra drycker med koffein. Dricker du mycket kaffe löper du också stor risk för gikt. Testa dig fram med grönt te och andra örtteer samt goda juicer av olika frukter och grönsaker.
Se till att få rikligt med bra, helst ekologiska grönsaker, frukter, fullkornsprodukter, fet fisk, olika nötter samt olivolja av bra kvalitet. Ät gärna också lite ekologiskt smör, som innehåller hälsosamma fettsyror.
En del personer har svårt med mjölkprodukter liksom att det kan vara en bra idé att undvika mat med gluten. Gluten finns särskilt i vete, råg, korn och så lite i havre. Det finns forskare som menar att glutenrika matvaror kan verka som dörröppnare för autoimmuna sjukdomar, då det anses att gluten kan medverka till att göra tarmens slemhinna otät. Således kan osmälta matrester, gifter samt virus och bakterier komma rakt in i blodbanan och därmed medverka till att provocera fram autoimmuna sjukdomar.
Flera forskare är också övertygade om att gluten kan vara ett problem för människor som inte är medvetna om att de lider av en autoimmun sjukdom.
Jag har själv aldrig fått någon sjukdom diagnostiserad när det kommer till autoimmuna sjukdomar men jag har upptäckt att jag känner mig obekväm samt att jag får besvär med mitt tarmsystem, liksom att mitt känsliga hjärta galopperar något extra, några timmar efter att jag har ätit gluten.
I en del fall kan det också vara en idé att undvika mat från potatisväxtfamiljen, t ex tomat och potatis.
Kosttillskott
Som bas är det bra att ta en multivitamin/mineralprodukt av bra kvalitet.
Se till att få de viktiga omega 3-oljorna och kombinera dem gärna med en bra linfröolja.
Alfa-liponsyra är en helt fantastisk antioxidant som kan hjälpa väsentligt vid de flesta autoimmuna sjukdomar. Börjar du ta Alfa-liponsyra kan du för det mesta känna en förbättring ganska snabbt. Förutom att hjälpa vid autoimmuna sjukdomar kan den också hjälpa till med att skärpa minnet.
För de flesta kan det vara viktigt med D-vitamintillskott. Flera amerikanska forskare menar att många autoimmuna sjukdomar kan ha samband med D-vitaminbrist. Det finns flera studier som visar att D-vitamin kan hjälpa t ex personer med mb crohn. D-vitamin finns ibland annat fet fisk. Äter du inte fisk bör du vara extra uppmärksam på att få i dig D-vitamin. D-vitamin har en viktig roll för immunsystemet så att det ska fungera bra. Dosen kan vara ca 100 mcg. Per dag. Ju äldre du är desto större är chansen för autoimmun sjukdom. Tarmens upptagning av D-vitamin minskar med åldern. Därför är det speciellt viktigt med ett extra dagligt tillskott av detta vitamin.
Det kan också vara en bra idé med extra tillskott av zink. Om du har zinkbrist kan det påverka mer än 100 olika enzymprocesser. Dosen kan vara mellan 20-40 mg dagligen. Bästa tid att ta zink är om kvällen.
Komplettera gärna med mangan och därtill selen i organisk form, gärna 200 mcg dagligen.
Cat’s claw är bra till att rensa hela tarmsystemet och hjälper vid en rad autoimmuna sjukdomar. Den kan hjälpa vid flera skadliga bakterier, virus samt parasiter. Hela immunsystemet blir som regel också starkare.
Curcumin, som utvinns ur gurkmeja, motverka många överreaktioner i immunsystemet vid flera autoimmuna sjukdomar. Curcumin har en antioxidant effekt och är den aktiva nyckelingrediensen i gurkmeja.
Se till att ta extra doser av C-vitamin av bra kvalitet, gärna sammansatt med bioflavonoider.
Det är viktigt med en bra tarmflora. Flytande Vita Biosa är en samling av hälsosamma bakterier och svampar som är riktigt bra till att återetablera en frisk tarmflora. Det finns ett av olika mjölksyrebakterier så det är viktigt att välja en av bra kvalitet samt att byta produkt då och då.
Tips
Har du amalgamlagningar i munnen kan du eventuellt överväga att gå till en läkare som kan amalgamsanering att ta bort dina fyllningar. Många experter tror att kvicksilvret kan orsaka olika autoimmuna sjukdomar.
Röker du bör du sluta. Rökning kan öka risken för flera autoimmuna sjukdomar. Är utmaningen att sluta röka för stor hör jag till de lite mjukare terapeuterna som säger att: kan du minska ditt rökande till fem eller eventuellt ännu färre cigaretter om dagen så har du gjort en stor insats, som gör det realistiskt för många att leva ett bra liv.
För eller emot vaccin är en jättediskussion för stunden. Ska du eventuellt vaccineras eller har du ett barn som ska vaccineras tycker jag att det är värt en ansträngning att sätta sig in i både fördelar och nackdelar, oavsett vad det sägs och skrivs om vaccinationer, och utifrån det fatta ditt egna beslut.
Stress försvagar vårt immunsystem och det sägs att det skulle kunna vara en utlösande faktor vid autoimmuna sjukdomar.
Det samma gäller om vi får för lite sömn. En god nattsömn är viktig för oss och vår hälsa Därför är det så viktigt att vi lägger våra bekymmer åt sidan när vi ska sova. Håll störande element borta från sovrummet. Se till att sovrummet är bra vädrat och svalt samt att sängen är bra. Håll mobiltelefoner, tv och datorer borta från sovrummet.
Läs eventuellt lite i en okomplicerad bok och lyssna till lite lugn musik.
Använd din kropp på ett bra sätt varje dag och se till att få motion som passar din, utan att det är elit- eller tävlingsinriktat, så att det inte blir en stressfaktor. Det kan t ex vara bara en daglig promenad i ett oförorenat område. Du ska veta att om du överdriver sporten kan det försvaga immunsystemet.
Viktigt: Njut av livet och glädjen!
Av Anni Dahms, Sjuk- & Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare. Ägare till butikskedjan Annis Vitalshop.