Anna Christoffersson – Sångfågeln har hittat till Costa del Sol

Anna Christoffersson - Sångfågeln har hittat till Costa del Sol

anna

Kort info:
Namn: Anna Christoffersson
Född: 1977 i Göteborg
Familj: Sambo
Bor: Stockholm
Gör: Sångerska och låtskrivare
Aktuell: Arbetar på en ny skiva som hon hoppas ska komma ut och möta publiken på ett fint sätt.
Övrigt: Har varit nominerad till två grammisar. Tycker om att umgås med vänner och åka ut i naturen. Har sjungit för Kofi Annan.

_____

Det är fullt med folk på innergården vid Svenska Kyrkan i Fuengirola. SVT är på plats med kameror, strålkastare och massa sladdar som slingrar sig fram på de stenbelagda gångarna. Bänkraderna är uppställda en efter annan, vid sidan om står ett bord med kaffe, bullar och frukt som de närvarande kan gotta sig med i pausen. Men just nu är allt fokus på scenen, Anna Christoffersson framför en av sina sånger.
”Stämningen här är fantastisk!”, säger Anna Christoffersson när hon är färdig framför tv-kamerorna. ”Jag är så glad att få vara med! Tänk vilken härlig energi det råder här i er kyrka!”, fortsätter hon leendes. Hon är positiv och sprider värme runtomkring sig.

Gästspelar på Costa del Sol
Anna Christoffersson är svensk sångerska och låtskrivare och är, när En Sueco träffar henne, på besök på Costa del Sol just för att medverka i inspelningarna av kyrkans sommarandakter, som SVT sänder senare under sommaren. Att hon är en av de medverkande kommer av att hon under en resa till Almuñécar i mars 2015 tog i kontakt med den svenska prästfamiljen på kusten, Mikael Jonsson och Lena Ottosson, för att höra om hon fick sjunga i kyrkan. Och så blev det. Då var hon med och sjöng vid en gudstjänst i Almuñécar varefter kontakten kvarhållits och nu står vi här mitt i Fuengirola lite mer än ett år senare.

Samarbetar gärna
”Jag tycker om att göra saker tillsammans med andra människor. Jag har spelat på stora jazzklubbar i tre världsdelar men trivs lika bra vid pianot i kyrkans lokaler i Almuñécar. När jag spelade i kyrkan i Almuñécar valde jag ut två sånger som jag tycker mycket om, och det visade sig att de passade precis in med prästens, Mikael Jonssons, predikan, utan att det var planerat”, berättar Anna, som genom intresseföreningen SKAP (Sveriges kompositörer och textförfattare) hade fått låna en av föreningens lägenheter, just denna i Almuñécar. Tanken med SKAP:s utomlandslägenheter är att föreningens medlemmar ska ha möjlighet till två veckors resa för jobb, inspiration eller välbehövd semester.

Hemma i Sverige samarbetar hon också, när hon inte framträder solo. Bland annat jobbar hon mycket med den amerikanska kompositören Steve Dobrogosz samt andra gånger med bandet Anna Christoffersson Band. Och så arbetar och skriver hon ofta låtar ihop med nystartade Edgeology Productions och textförfattaren M. Alexander.

Finner frid i kyrkan
Att Anna Christoffersson kontaktade svenska kyrkan under sin vistelse i Almmuñécar baseras inte bara på att hon trivs med att samarbeta med människor, utan även för att hon alltid finner frid i kyrkan.
”Jag har en tro som är viktig för mig men jag är inte religiös så att jag t ex går i kyrkan varje söndag. Min tro är personlig, mer andlig och spirituell än nedskriven. Min tro är en känsla som jag har haft sedan jag var liten”, förklarar hon, och tillägger att kyrkan är en plats som hon tycker passar bra ihop med musik.

Musiken i blodet
Musik är någonting som Anna Christoffersson har haft omkring sig hela sitt liv. Som barn sjöng hon alltid med sin farmor, hon sjöng i skolan, i barnkörer, hennes pappa är hobbymusiker och även hennes mamma sjunger, så det skulle vara lögn att säga någonting annat. Sången var ett sätt att visa glädje och lycka samt även ledsamhet, men en när hon kom upp i gymnasiet började hon dock tycka att blev pinsamt att sjunga. Rösten tystnade och studierna riktades in på internationella relationer. Anna Christoffersson ville satsa på en framtida karriär inom FN eller Sida, och det var i den riktningen studierna gick. När hon så var 20 och några år började musiken komma tillbaka till henne, hon hörde den i sina drömmar, och styrde in stegen till en Folkuniversitetskurs för att lära sig mer om just musik. Därifrån ledde musiken henne till Kulturama i Stockholm, där fann hon fann sin egen musik och började skriva.

Oanade vägar
”Jag hade tänkt att jag skulle bli sångpedagog. Men det blir ju sällan som man planerar. När jag så en dag stod vid ett piano och sjöng för en audition till Stockholms Musikpedagogiska Institut satt Steve Dobrogosz vid pianot, och i stället för att få jobbet frågade han om jag vill börja spela tillsammans med honom”, minns Anna Christoffersson. De två börjad spela och sjunga tillsammans och är nu en av publiken mycket omtyckt duo, och 2006 kom deras gemensamma skiva ut. Men det har blivit fler än en skiva, i dag arbetar Anna Christoffersson på sin femte skiva.

Mjuk, vänlig och klar röst
Musikskribenterna kallar Anna Christofferssons musik för jazz och det är sant att hon har arbetat mycket med jazzmusiker och på jazzscener, men hennes stil är alltifrån den tunga jazzen som för ett otränat öra kan vara rent ut sagt oförstårbar. Nej, Anna Christofferssons musik är sång och piano, avskalat samt behagligt, och hennes röst är mjuk, vänlig och klar.
”Kanske har jag fått jazzstämpeln för att jag improviserar, och ja, jazz som genre är mycket bred så musikkritikerna har väl placerat mig där för att min musik inte kan placeras som pop eller rock”, förklarar hon. Sedan kommer vi in på språket: ”Jag har sjungit en del på svenska men engelskan har jag sedan jag sjöng gospel, och så jobbar jag ju mycket internationellt. Engelskan är också ett härligt språka att sjunga på, med bra klang.”

Framgångsrecept
På jazzklubbscenen är Anna Christoffersson ett känt namn men trots stora musikkonserter och populära låtar är livet som musiker inte alltid det lättaste. För tillfället har hon, förutom musiken, tre jobb – ett på ett boende för ensamkommande ungdomar, ett annat på ett museum och ett tredje i butik, dessutom vikarierar hon ibland som gästlärare på en skola.

Och nog är det just det som är receptet till framgång – hårt jobb, speciellt i musikbranschen som är fylld med ”Nej”.
”Att jag lyckas och får spelningar på de stora scenerna, som t ex Fasching i Stockholm, beror nog på att jag inte anser att jag har lyckats. Nu när vi talar om det förstår jag ju att jag har lyckats. Jag var ju oerhört glad för att komma ut med bara ett album och nu är jag inne på mitt femte. Jag tror att ’lyckas’ i min genre är att ha någonting äkta att erbjuda samt att drivas av någonting i sitt inre som förenar ens musik med publiken”, funderar hon högt.

”Jag drivs av en inre passion och jag har hittat hem i min musik. Till andra kan jag säga att man i denna bransch ska vara naturlig och göra det man vill samtidigt som man ska vara öppen för förändring och lyssna på omvärldens kritik. Musik är ofta en naturbegåvning men även om det är så krävs det konstant övning. Inom musikvärlden måste man också komma ihåg att aldrig vara naiv och godtrogen, för det finns de som luras för egen vinning. Därför är det viktigt att samla ett bra team runtomkring sig”, förklarar hon.

För Anna Christoffersson bjuder sommaren på spelningar såväl på scener och privata tillställningar, och så får vi på Costa del Sol hålla öronen öppna, för vem vet, kanske hon spelar i Svenska kyrkan igen, eller kanske på en annan scen i vår närhet?

_____

SVT:s sommarandakter
Sommarandakterna från Svenska Kyrkan i Fuengirola kan ses på svenska SVT2 följande datum: 31/7, 7/8, 14/8, 21/8, 28/8, tid. kl. 10.00.
Anna Christoffersson medverkar i sändningarna den 14/8.

_____

Anna kort om Spanien
”Jag tycker jättemycket om spansk mat, speciellt tapas och pintxos, och spanska bakverk! Och ja, jag kan se mig själv flytta hit i framtiden, till ett litet hus, lite utanför stan. Klimatet är perfekt – jag blir lugn här.”

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.