Ingrid García-Jonsson – stjärnskottet på spanska filmhimlen

Ingrid García-Jonsson – stjärnskottet på spanska filmhimlen

ingrid
 

Utmaning lockar
”Man kommer aldrig från ingenstans. Bakom framgångar som ses på filmduken ligger många timmars jobb, ansökningar, provspelningar m.m. Själv var jag 14 år när jag började och då bodde jag fortfarande hemma och gick i skolan. Att jag började jobba berodde på att jag var så stökig så att jag inte fick någon månadspeng. Så ville jag ha någonting fick jag lov att hitta tjäna egna pengar. Jag gjorde mycket reklamjobb, troligtvis för att jag är blond och lång. När jag blev äldre blev det en del tv och teater, samt en del barjobb för att dryga ut kassan, och vid sidan om en hel del auditions”, berättar Ingrid García-Jonsson

Ingrid García-Jonsson är en av dem som har haft tur och i och med sin roll i Jamie Rosales film Hermosa Juventud (2014) fick filmvärlden upp ögonen för henne. Det var som en dröm som gick i uppfyllelse och startskottet för henne.

”När jag säger att jag började med tv och teater kan man tro att jag gick en teaterlinje. Men det har jag inte gjort. I stället tog jag småkurser. Skolan gick jag som alla andra. En skolbakgrund är viktig och för mig kanske framförallt den kulturella kunskapen”, förklarar Ingrid García-Jonsson, som hade det lätt i skolan. Det enda som hon fann svårt var sådant som krävde scenframträdanden.

Där vi sitter och talar får jag en känsla av att det är nog just därför hon i dag är en av Spaniens mest lovande skådespelerskor, scenen utmanar henne. Annars skulle hon nog bli för rastlös för att fortsätta.

Kort fakta:

Namn: Ingrid García-Jonsson
Född: 1991 i Skellefteå
Bor: Madrid
Gör: Skådespelerska
Familj: Mamma (konstnär), pappa (lärare), syster (balettdansös), hund, kusiner, kompisar
Övrigt: Älskar att rita samt trädgårdsarbete.

Öppen för världen
”Jag är född i Skellefteå, mamma är svensk, och uppvuxen i Sevilla, pappa är spansk. Sommarloven spenderades i Sverige. Efter skolan flyttade jag till Madrid – det är där auditions hålls och jobben finns. Om jag är svensk eller spansk, ja, det går inte att välja, jag är både och! Hemma har jag fått båda kulturerna liksom språken. Att vara tvåspråkig har underlättat för mig att lära mig engelska samt franska, och så tror jag att mins svensk-spanskhet har gjort mig mer öppen för världen och de olikheter som finns. Jag kan själv inte vara på bara ett sätt, bara svensk eller spansk är otänkbart. Det kanske är därför som jag är skådespelare”, ler hon.

Inga mer barjobb
För sin insats i Hermosa Juventud, som bland annat tog henne till filmfestivalen i Cannes, erhöll hon fyra priser och åtta nomineringar, som t ex Goya-nomineringen för bästa kvinnliga nykomling. Vid den tidpunkten livnärde hon sig på att servera drinkar i Madrid, och för att åka till Cannes tog hon några dagar ledigt från baren. Sedan dess har hon inte återvänt för nu är hon ett efterfrågat namn i filmvärlden. Hon har arbetat med både stora filmproduktioner, independentfilmer samt framgångsrika tv-serier och hon är onekligen mitt uppe i en mycket spännande karriär. Bara i år ses hon i t ex de båda spanska filmerna Gernika och Toro, vari hon får visa vilka olika personligheter hon kan spela på filmduken.

Djärv och orädd
Intrycket av Ingrid García-Jonsson har under intervjun med En Sueco skiftat från att hon skulle vara blyg till att hon inte verkar vara rädd för nästan någonting alls. Tvärt om, hon verkar inte alls rädd för att testa nya saker. Hon gör det som lockar henne men tar samtidigt ingenting för givet.

Ingrid García-Jonsson har en känsla av att det alltid är slumpen som avgör och att varje jobb kan vara hennes sista. Det är sådan hon är. Hon tycker att skådespelaryrket är supersvårt för hon vet inte hur hon ska göra, varför det alltid är en utmaning att arbeta fram rätt karaktär för en roll. En annan utmaning är de långa arbetsdagarna som kräver full koncentration, samtidigt som det händer mycket runtomkring, och alla människor som hon så gärna vill men inte kan tala med under tagningar. Under de intensivaste perioderna händer det att hon bara kommer hem och nästan vänder i dörren, med tid för bara några timmars sömn. När ett jobb är över tar hon sig därför tid att ”komma i sina egna kläder” och bli sig själv och första dagen sover hon 20 timmar utan svårigheter.

Föredrar spansk film
”Mamma och pappa hade nog helst sett att jag blivit arkitekt eller läkare, eller någonting annat liknande med säkert jobb. Och jag försökte faktiskt läsa arkitektur men det blev bara tre års studier innan jag blev skådis. I detta yrke har jag lärt mig mycket genom att noga studera och lyssna på mina mer erfarna kollegor”, förklarar Ingrid García-Jonsson och fortsätter: ”Visst är det krävande att aldrig veta om jag har en ny film i morgon, och det kan vara mycket stressande. Men det är så roligt. Och att det är roligt gör att jag alltid ger allt jag har. Jag tycker också att jag har en skyldighet att göra mitt bästa, för annars är det inte rättvist mot publiken”, förklarar Ingrid García-Jonsson, som också berättar att hon naturligtvis har tänkt på Hollywood, och att hon inte skulle säga nej om hon fick ett erbjudande. Men så tillägger hon att det inte är där som hon vill sluta, inte som det är just nu när Hollywood är så kommersiellt. Och det är inte heller de historierna som hon primärt vill berätta för hon tycker att kvinnorollerna på den spanska filmduken är mer intressanta. Dock vet hon som alla andra att de stora pengarna, om det är dem man är ute efter, finns i Hollywood.

Europas dörr öppen
Just nu prövar hon gärna sina vingar. Rollen som Natalia i Hermosa Juventud verkar inte bara lyfta henne i Spanien utan även i Europa. Hon har redan jobbat i Frankrike och måhända knackar det när som helst på hennes dörr från England.
”Jag vill inte ha några sociala barriärer och skulle tycka att det är spännande att jobba på andra marknader, även i Sverige också såklart. I Sverige är det dock svårt, för kunskapsnivån är så hög och det finns så många duktiga skådespelare, på grund av bra utbildning bland unga”, förklarar hon.

Nutida hipster
Vid sidan om filmvärlden är Ingrid García-Jonsson som vem som helst. Eller kanske inte riktigt som alla. Hon svarar ja när jag frågar om jag kan sätta etiketten hipster på henne, efter att hon berättar att hon gärna hittar gamla saker som hon förnyar, tar dagen som den kommer, odlar blommor i krukor på gatan utanför bostaden, som är inrymd i en gammal butiksbyggnad mitt i Madrid, där hon kan ses ta långa promenader med sin hund, sitta och fika med sina vänner eller med näsan i en bok. Det är inte heller ovanligt att se henne på gymmet, trots att hon avskyr det, men hon måste för jobbets skull.
Ingrid García-Jonsson känns genuint snäll. Dessutom är hon rolig och har glimten i ögat. Hon är utan tvekan cool.

______

3 korta frågor
Det värsta/bästa med film: ”Det värsta är att frysa! Att spela in scener när det är kallt är det absolut värsta. När det filmas intensivt saknar jag också möjligheten att sova ut ordentligt på mornarna. Det bästa är alla vänner och filmfamiljen – med varje film skapas en familj i några månader, som sedan byts ut vid nästa film. Efter en film hör man inte av varandra då alla jobbar så hårt, men när man väl träffas, kanske efter flera år, är man som syskon. Och det absolut bästa är att jag får jobba med det jag gillar.”

Bästa med Sverige/Spanien: ”Mitt Sverige är Bureå, en liten tätort i Skellefteå. När jag kommer dit kommer jag verkligen tillbaka till mina rötter. Skogen, att simma i älven, plocka blåbär och smultron, se ekorrar i träden och bara cyklar, det är underbart. Och min svenska del av familjen är mycket lugnare än den spanska, så i Sverige kan jag vila. I Spanien å andra sidan älskar jag att det alltid händer saker, här är det aldrig tråkigt.”

Förebilder: ”Meryl Streep, Carmen Maura, Ingrid Bergman och alla unga skådespelare som t ex Alicia Vikander och Irene Escolar. De är alla bra skådespelare och inga stora divor.”

_____

Ingrid García-Jonsson har hittills medverkat i 34 filmer, kortfilmer och tv-serier. Tre av filmerna är:
Hermosa Juventud (2014) av Jamie Rosales
Romantiskt drama som utspelar sig kring ett ungt par (spelat av Ingrid García-Jonsson och Carlos Rodríguez) som kämpar med vardagen i dagens Spanien, var de inte kan leva som de önskar på grund av deras begränsade ekonomi. Utan stora förhoppningar på framtiden har de heller inga ambitioner, så för att tjäna pengar bestämmer de sig för att spela in en porrfilm. När deras dotter sedan föds förändras allt.

Gernika (2016) av Koldo Serra
Romantisk krigsfilm om en synisk amerikansk utrikeskorrespondent som har förlorat sin själ samt en kvinna som är ansvarig för vilka nyheter som journalister kan skicka utomlands, cross in Gernika.

Toro (2016) av Kike Maíllo
En före detta bedragare måste återuppta sina gamla vanor för att rädda sin bror och brorsdotter från sin förre chef och mentor.

 

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.