Bandolero-museet i Ronda – De laglösas paradis

Bandolero-museet i Ronda – De laglösas paradis

De flesta bandoleros som du möter på museet är män, men det har också funnits några kvinnliga bandoleras. Museet har faktiskt tillägnat en hel vägg åt de laglösa kvinnorna. Här finns en historia som är tillägnad Juana la Valerosa.

Detta museum slog upp dörrarna 1995 och har i dag drygt 1 400 olika objekt såsom bland annat böcker, vapen, dokument, kostymer, litografier, pressmaterial, tecknade serier, fotografier, samlarkort, film och mycket mer. Det är på detta museum som du kan få lära dig historien om de mest berömda ”bandoleros”, vilket kan översättas till ”laglösa” eller ”banditer”, som Tragabuches, Tempranillo, Diego Corrientes, Pernales och Lunges.

Ljudet från en tv möter mig när jag kliver in på museet en eftermiddag. Det är en gammal inspelning av en tv-serie som hörs. Själv är jag inte speciellt bekant med Ronda, men jag känner direkt igen de unika klipporna som hjälten och hjältinnan står framför i deras drama.

Museet har en stor samling tecknade serier, som medverkat till att ge de laglösa en alldeles speciell kultstatus bland spanjorerna.

Som svenskar kan vi kanske bäst relatera till karaktärer som Zorro eller Robin Hood, när det kommer till de andalusiska bandoleros. Liksom dessa karaktärer var kända för att ta lagen i egna händer och hjälpa de fattiga har de berömda bandoleros från Andalusien också uppnått legendstatus som är värdiga hjältar. De många färggranna tecknade serierna med de olika karaktärerna på framsidorna vittnar också om att deras personer dyrkades i bred utsträckning. 

Mycket mer än seriefigurer

Museets bandoleros är dock inte enbart seriefigurer.

”Med undantag för en karaktär har alla bandoleros, som det hänvisas till på museet här, levt i verkligheten. Detta bekräftas av mängder med dokument och vi har också många av dessa dokument”, berättar museets ägare och förvaltare, Jesús Almazán, stolt. På en av väggarna visar han någonting som kan sägas vara en primitiv tecknad serie. Jesús Amazán förklarar att detta var den metod som användes för att förr i tiden sprida historierna om de olika bandoleros. Med ett plakat som förklarade legenden om den enskilda karaktären och dennes gärningar, ställde sig historieberättare på torg och kåserade vitt och brett historierna för de förtjusta åhörarna, och som tack betalades en skilling, naturligtvis.

Ägaren Jesús Almazán har drivit Bandolero-museet i 25 år, med en passion för att förmedla denna speciella del av Andalusiens historia, som spanjorerna kallar ”bergens pirater”.

Museet är en stor turistattraktion och det är det enda museet i hela Spanien som berättar om de laglösa. 

Jesús Amazán berättar: ”Museet är helt självständigt. Vi mottar inga bidrag eller andra stöd alls. Men trots detta har vi besökare som kommer hit från hela världen. Detta visar ett register på vår webbplats och det ses också i de många olika nationaliteter som besöker oss varje dag.”

Bandolero-museet är fint och trevligt, men det är inte ett stort museum, så du bör ha några andra sevärdheter i staden inplanerade också, för att fylla en heldag med äventyr i Ronda. Bland annat kan det rekommenderas att gå och se de arabiska baden, som är de bäst bevarade i sitt slag i Spanien. Dessa ligger bara ett par trappsteg från museet.

Inne på museet finns det rikligt med antika handvapen, både original som här samt i form av replikor, som kan köpas i receptionen.
Av Louise Mercedes Frank

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.