Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Rent allmänt kastar vi alldeles för mycket mat. I Spanien kastar man hela 169 kg mat per person varje år, enligt de senaste tillgängliga mätningarna gjorda av Lantbruk-, fiske- och livsmedelsdepartementet. Mycket beror på att frukt och grönt blir dåligt i värmen, men även andra livsmedel kastas – en stor del obehandlad mat i slutna förpackningar, och hushållen har mycket av ansvaret för matsvinnet. 

Kanske är det så att vi låter oss styras för mycket av datummärkningar? Många använder Bäst-före-datum för att avgöra om maten är okej att äta eller inte. Detta leder till att många helt dugliga och ätbara livsmedel åker rätt ned i soporna. I princip all mat kan ätas efter bäst-före-datum, om maten förvarats rätt, och du blir inte sjuk av att lukta och smaka på maten för att avgöra om den fortfarande är bra. Använd dina sinnen som vägledning. 

Dessa produkter kan som regel ätas tryggt långt efter att Bäst-före-datumet passerats:

1. Choklad

Tycker du om sötsaker kanske du aldrig behöver bekymra dig för Bäst-före-datum på choklad men för dem som äter ytterst lite choklad kan det vara värt att veta att choklad, som regel, håller mycket länge om den förvaras mörkt och lite svalt, samt i oöppnad förpackning. 

Det vita som ibland kan bildas på chokladens yta är inte farligt att äta. Det är bara något av de ämnen som finns i chokladen som har skurit sig och tryckts upp mot ytan. Skulle fettet i chokladen härskna känner man detta på smaken och då bör chokladen kastas.

2. Ägg

Hållbarheten på ägg är ofta längre än Bäst-före-datumet om de förvaras svalt. Många av oss plockar ur äggen ur äggkartongen för att placera dem i en ägghållare i kylskåpet, och förlorar så översikten över när äggen köptes. De flesta ägg märks med 28 dagars hållbarhet. 

Så kontrollerar du om ägget är färskt: 

I vatten:

Lägg ägget i en skål med vatten. Är ägget gammalt flyter det upp, är det färskt så sjunker det. Detta sker då luftbubblorna inne i ägget blir större ju äldre ägget är, och ju större luftbubblor i ägget desto lättare flyter det.

På fat: 

Knäck ägget på ett fat. Färska ägg har en rund och hög gula och äggvitan håller ihop runt gulan. Gamla ägg däremot har en äggvita som flyter ut och gulan är plattare.

3. Mejeriprodukter

Du behöver inte kasta mjölk eller grädde så länge som den luktar och smakar bra samt ser fin ut. Om mejeriprodukter förvaras kallt håller de oftast efter Bäst-före-datum, även när de är öppnade. Om du inte vill dricka mjölken, även om den verkar okej, kan du använda den till annat som t ex i såser, våfflor eller pannkakor. 

Hårda ostar kan du skära bort eventuellt mögel på, men om det uppstår mögel på mjukare ostar bör du kasta hela osten.

4. Juice

Om juice förvaras rätt i kylskåp går den oftast att dricka även efter Bäst-före-datumet passerats. En del märken kan hålla i flera månader om de är oöppnade. Det är inte farligt att smaka för att se om juicen är okej. Du kommer snabbt att märka om juicen har börjat jäsa och måste kastas. När en köpejuice har öppnats håller den ca en vecka i kylskåp, ibland längre.

5. Rött kött

Hela köttbitar kan ätas efter Bäst-före-datum om de förvarats kallt och i sluten förpackning. Kött som är dåligt blir grått och slemmigt i konsistensen och luktar även surt.

Jamón Serrano har lång hållbarhet. Hela stycken kan hålla i flera månader om du har dem hängande fritt i en tygpåse på en mörk, sval och luftig plats. Kylskåp är också bra om du använder smörgåspapper eller aluminiumfolie. Förpacka inte den torkade skinkan i plast. Färdigskuren serrano-skinka bör förvaras i kylskåp.

6. Torrvaror

Torrvaror och torra kryddor som passerat Bäst-före-datum är som regel inte farliga att äta. Kryddor kan förlora lite av smaken, men i gengäld kan du bara använda lite mer.

Mjöl kan bli lite torrare och du kan behöva mer vätska när du bakar.

Torrvaror bör förvaras mörk samt i sluten, tät förpackning. 

7. Pasta

Pasta håller långt efter Bäst-före-datum om den förvarats mörkt samt i sluten, tät förpackning. Kokt pasta däremot bör inte värmas igen. Att värma pasta, ris och potatis kan orsaka uppblåst mage.

8. Bröd

Som regel är det inte datummärkning på bröd, om man inte köper fabriksbröd i vanlig butik, därför får man lov att använda sunt förnuft liksom sina sinnen. Frys brödet i skivor eller halvera brödet och frys ena halvan för att undvika att det blir torrt eller möglar. Och skulle brödet ändå hinna bli torrt passar det utmärkt till bruschetta, toast eller hemlagade krutonger.

9. Frysta grönsaker

Frysta grönsaker håller långt efter Bäst-före-datum, men inte heller frysta produkter håller för evigt. Om förpackningen som de frysta grönsakerna ligger i en gång öppnats bör du vara noga med att stänga den ordentligt tills nästa gång.

Hållbarheten för frysta grönsaker är som regel mellan 10-12 månader.

10. Konserver

Konserver har nästan oändlig hållbarhet om de är oöppnade. Om konserven är bucklig bör den kastas. Använder du inte allting i konserven bör du flytta över det i en annan behållare med lock och förvara det kallt, så kan du använda det som är över i någon annan maträtt.

Varför har vi Bäst-före-datum?

Detta datum används som vägledning för när produkter är bäst att förtära. Datumet ska säkra att produkten som säljs i butik är av förväntad kvalitet och den ska också göra det lättare att planera när maten man köper bör ätas.

Bäst-före-datum ska alltså bidra till att reducera matsvinn, men då är det också viktigt att se datumet som vägledning och inte som någonting tvingande.


Så ska hållbarhet anges:

«Sista förbrukningsdag…» för livsmedel som är känsliga och som därför snabbt kan bli en hälsofara.

«Bäst före…» om datumet anger dagen, eller om hållbarheten anger månad eller år.

Källa: Mattilsynet

Av Ingvild Mørkved

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco