På andra sidan… Är läroplanen något värd?

På andra sidan… Är läroplanen något värd?

Det är juni, det är sommar och det är examenstider för miljontals unga i hela Europa. Dessa hoppfulla unga människor examineras i stort sett inom samma ämnen – överallt. Det är inget fel med det. Det är bara det att det finns stora brister i dagens läroplaner och utbildningar – överallt.

Jag tror att vi snabbt kan komma överens om att skolan, prov och tentor är till för att utbilda och utveckla ungdomar. Det är en lång period i livet som är tänkt att förbereda och göra de unga starka inför vuxenlivet och arbetsmarknaden. Jag tror också att vi snabbt kan komma överens om att världen förändras – och att detta måste speglas i läroplanen. Detta görs också i form av valfria ämnen som kulturell förståelse samt organisation och kommunikation i många olika former. Det är bra. Men när det kommer till vissa saker har världen inte förändrats något alls – och kommer heller inte att göra det, men det speglas inte i skolan i dag.

Tyvärr finns det viktiga värderingar och kunskaper som helt har glömts bort i skolan men som egentligen borde ha en viktig plats i läroplanen – oavsett om det handlar om grundskolan, gymnasiet eller universitetet. Den första handlar om en gammal klassiker – ämnet Privatekonomi. Detta bör följas upp med två nya ämnen som skulle kunna heta: ”Kavla upp ärmarna” och ”Entreprenörskap”. Vi tar det i tur och ordning.

Har du inte koll på din Privatekonomi är det mycket i ditt privata liv som totalt kollapsar. Det är precis det som händer med alltför många – oavsett ålder, kön, nationalitet och inkomst. Det är hemskt att se människor leva över sina tillgångar – utan att ens veta om det. Det handlar om vuxna människor som inte har en klar bild av sin hushållsbudget, som ju starkt präglas av fasta intäkter och kostnader. Och människor som inte kan läsa och förstå den (skyhöga) effektiva räntan på dagens snabblån, mobillån, smslån… eller vad man nu vill kalla det. Hade man pluggat privatekonomi i skolan hade många onekligen skonats från mycket besvär. Jag fattar inte varför de yngre generationerna inte förbereds bättre. Privatekonomi är fortfarande ett icke-existerande ämne i ungdomars uppväxt – och det märks. Dagens skolbarn och studenter spenderar, som det mest naturliga någonsin, både 10, 15 och 20 euro om dagen på smörgåsar, läsk och kaffe. Detta adderas snabbt ihop till 500 euro i månaden, 6 000 per år och 18 000 euro efter tre år på gymnasiet. Kryddar vi detta med en treårig vidareutbildning har den studerande spenderat 36 000 euro på smörgåsar, läsk och kaffe under sin utbildning. Detta motsvarar ungefär handpenningen på en liten lägenhet. Kanske hade min och andra generationer lättare att ta sig in på bostadsmarknaden, men som student stod det också egenbredda mackor, matlådor och kranvatten på menyn. Om ungdomarna i dag skulle lära sig privatekonomi skulle det vara en aning lättare för dem att ta sig in på bostadsmarknaden – och genom livet rent ekonomiskt också för den delen. Man skulle göra både dem och samhället en stor tjänst.

Samma effekt skulle man få av ämnet ”Kavla upp ärmarna”. Jag tvivlar inte på att det är mycket begåvade och välutbildade unga människor som kommer ut från nästan alla europeiska lärosäten. Men det är uppenbart att det är alldeles för många som varken lärt sig eller förstått en av livets viktigaste principer: utan flit kommer man ingenstans. Så har det alltid varit – och så kommer det alltid att vara. Jag håller på att krevera av det nymoderna ordspråket: ”Don’t work hard – work smart.” Det måste vara myntat av unga som inte har någon aning om vad de pratar om. Finns det verkligen någon som tror att saker och ting kommer av sig själv här i livet? Kan du t ex nämna namnen på tre framgångsrika personer som inte har arbetat hårt för att nå framgång? Visst, vi lever i en tid med många nyrika, men det handlar om folk som har lyckats för att de har satsat, investerat och arbetat hårt – kanske inte hela sitt liv men i alla fall under några årtionden. Man bör aldrig glömma bort, och de unga bör lära sig, att utan flit så kommer man ingenstans.

Kan vi sedan krydda fliten med lite Entreprenörskap börjar framtiden plötsligt se ljusare ut. Faktum är att dessa två ämnen enkelt skulle kunna slås ihop till ett. Europa behöver entreprenörer – flitiga entreprenörer. Utsikterna för EU är trots allt kristallklara: inget land har råd med en betydande expansion av den offentliga sektorn. Inget EU-land kommer att kunna erbjuda en markant ökning av jobb inom den offentliga sektorn de kommande årtiondena. Det krävs att det skapas nya arbetsplatser – nya företag. Detta vet alla som vågar se framtiden i vitögat och som vill ha tillväxt, frihet och välbefinnande. Entreprenörskap som ett ämne i skolan skulle ge ungdomar kunskap i ekonomi och juridik och inte minst skulle de få inspiration till nya projekt och nya företag.

Jag har själv inga barn, men jag har en liten armé av syskonbarn. Jag blir glad om de visar intresse, flit och initiativ – och i övrigt trivs med livet och socialt. Det är framtiden. Får de dåliga betyg i naturvetenskap, historia eller kemi, så spelar det inte så stor roll. Detta är ändå ämnen som 99 procent av dem aldrig kommer att få användning av i sina liv.

Det är dags för nya ämnen – nya prov och tentor.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.