Sabor a Málaga – Saffransdoftande Málaga

Sabor a Málaga - Saffransdoftande Málaga

safran dec

Jag befinner mig i ett anonymt industriområde i Alhaurín de la Torre. Det står inga namn på dörrarna så jag måste ringa för att bli hämtad där jag står vid en korsning. Inte heller går det att se i vilken av byggnaderna den intilliggande fabriken ligger. Alla byggnader ser likadana ut. Ett fåtal dörrar har företagsnamn men majoriteten står utan. Ingen saffransdoft, inga skorstenar och bara mörklagda fönster. Råvaran här är så dyrbar att låg profil värderas högt.
En Suecos reporter är på besök hos företaget Safrante Global Company. Företagets marknadschef José Padial öppnar en dörr och visar in till företagets kontor, som är sparsamt inrett. En trappa upp och till höger ses en exposition med företagets saffransprodukter. Sedan finns här reception, José Padials kontor samt ägare Gustavo Garcia Guerreros. Det sistnämnda kontorets dörr är stängd. Gustavo Garcia Guerreros sitter i möte. José Padial hoppas att mötet snart avslutas så han kan visa fabriken, för utan Gustavo Garcia Guerreros går det inte.
Safrante är ytterligare ett företag som ärats med märket Sabor a Málaga, men det är lite annorlunda jämfört med de andra som En Sueco varit i kontakt med tidigare i denna serie. Safrante har nämligen hittills fokuserat mest på exportmarknaden, främst USA och Kanada.
”Visst kan det verka underligt att våra produkter går under märkningen Sabor a Málaga. Saffranet kommer främst från La Mancha och Alicante, även om vi naturligtvis även gör inköp från Mellanöstern och Marocko. Iran är världens största saffranproducent och även Afghanistan har betydande produktion”, berättar José Padial och fortsätter: ”Vi köper alltså råvaran utanför provinsen och så bearbetar vi den i Málaga till saffransprodukter som vi säljer, främst till utlandet. Så det är inte saffranet som vi använder som bär märket utan våra produkter.” Och det är ju det Sabor a Málaga står för – produkter med ursprung i provinsen.
 
Hos Safrante arbetar i dag nio personer. I fabriken, som ligger någonstans i närheten, arbetas det ständigt på att förbättra de saffransprodukter som företaget redan säljer samt på att ta fram nya. Den senaste produkten är en saffranssås som passar utmärkt till kött eller fisk, och detta är den första saffranssåsen som produceras i stor skala i Europa. En ytterligare nyhet kring denna gyllengula sås är att den främst ska marknadsföras på den kulinariska marknaden i Frankrike.
”Safrante är ett innovativt företag och det första i Spanien att specialisera sig på saffran och är alltså specialiserat på produktion av saffranstrådar, pulver samt extrakt. Och det är extraktet Safrante som är vår flaggprodukt, som vi dessutom har patent på. Vårt extrakt är 100 procent naturligt och vi bibehåller saffranets naturliga egenskaper och arom, färg och smak. I vårt produktutbud ingår dessutom bland annat saffransalt (vi har patent på även det) och te med saffran, som är mycket vanligt ibland annat Indien. I Indien är saffran en vardagsprodukt och inte alls lika dyr som här. Men så har vi också t ex kryddpaket som t ex paellero till paella och andra kryddor som t ex paprika”, berättar José Padial och fortsätter att berätta om företagets strategi: ”Att produkter går på export beror på att vi helt enkelt tittat på vilken marknad som är mest fördelaktig för Safrante. Vi har tittat på var det används mycket saffran och de stora konsumenterna är indier och människor från mellanöstern. Därifrån tittade vi på USA som ju har en stor befolkningsandel med ursprung i dessa länder. Vårt saffransextrakt exporteras i stora volymer till Kalifornien, då de ju har en stor marknad för arabisk mat, vari det används mycket saffran. Och bland annat det i kombination med att en stor del av matkulturen i USA är att man äter ute alternativt köper med sig färdigmat hem, gör branschen i USA till vår stora målmarknad. ’Food service’ är oerhört stort och vi säljer förutom till restaurangkedjor även till kryssningsbolag som Carnival och Caribbean”, förklarar José Padial. Och nu, efter att nästan ha absorberats av den amerikanska marknaden sedan Safrante började sin försäljning där år 2010 vill de växa mer i Europa och på sin hemmamarknad – Spanien. Planerna är nu att öppna en onlinebutik för försäljning av färdiga paket med saffransprodukter. José Padial berättar även om företagets höga kvalitetskrav vilket det högt ansedda livsmedelssäkerhetscertifieringen IFS är ett bevis på, som de naturligtvis har, och så är Safrante även certifierat med ISO 3632, 1-2.
 
Just när jag är på besök är det högsäsong i saffranbranschen. Den lila saffranskrokusen, Crocus sativus, är en höstblomma och blommar bara under några få dagar och det är i samband med detta, när saffranet samlats in och torkats, som Safrante ska göra sina inköp – som ska räcka hela året. Det dröjer ju ett år till nästa skörd. Och det gäller att vara oerhört selektiv, kvaliteten ska vara den bästa. Visserligen går det att göra inköp under året men då till ett vanligtvis betydligt högre pris och ofta med sämre kvalitet.
På kontoret doftar det saffran. José Padial känner det inte längre, inte heller receptionisten, men fortfarande efter intervjun känner jag den söta, mjuka och samtidigt intensiva doften varje andetag jag tar, trots förkylning. Jag kan bara föreställa mig hur det doftar i fabriken. Men det får förbli en gissning. Herr Gustavo Garcia Guerreros, en sann malagueño, som startade företaget i mycket liten skala redan 1993 (han har familjeband till Murciatrakten och saffransbranschen där) sitter fortfarande i möte och har ingen möjlighet att komma ifrån. Han låter nämligen ingen utifrån besöka sin fabrik utan själv vara med, så att han ser att all skyddsutrustning såsom skyddskläder, skydd för hår och mun, används rätt samt att inga företagshemligheter stjäls. Lite ursäktande sträcker José Padial fram en påse med smakprover som jag tacksamt tar emot.
Till kvällen njuter jag av en kopp rykande hett gyllengult te med mjuk saffranssmak, helt klart ett te som skulle få plats i mitt skafferi, speciellt juletid.
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.