Behöver jag energicertifikat för att hyra ut också?

Behöver jag energicertifikat för att hyra ut också?

Många vet att det sedan 2013 är lag på att ha energicertifikat när man säljer en bostad. Eller rättare sagt så tror de att de vet det. Många vet inte att man som ägare av en bostad faktiskt är skyldig att ha ett energicertifikat (CEE) redan då bostaden utannonseras till försäljning, uthyrning och korttidsuthyrning. Har man inte ett korrekt energicertifikat i annonsen kan man som ägare få böter på upp till 6 000 euro. Det är därför viktigt att du som bostadsägare i Spanien skaffar ett giltigt energicertifikat innan du säljer eller hyr ut din bostad.

Vad är ett energicertifikat och hur får man det? Ett energicertifikat är ett dokument som visar hur energieffektiv en bostad är. Det ger information om bostadens energiförbrukning, koldioxidutsläpp, isolering, uppvärmning, kylning och belysning. Ett energicertifikat ger också rekommendationer om hur man kan förbättra bostadens energiprestanda.

Ett energicertifikat utfärdas av en auktoriserad tekniker som besöker bostaden och gör en inspektion och mätning. Besiktningsmannen ger sedan bostaden ett betyg från A till G, där A är det bästa och G är sämst. Ett energicertifikat är giltigt i 10 år, med undantag för de med betyget G som gäller i 5 år sedan en lagändring 2021.

Hur mycket kostar ett energicertifikat? Priset för ett energicertifikat varierar beroende på bostadens storlek, läge och typ. Det kan också påverkas av utbud och efterfrågan på marknaden. I genomsnitt kan man räkna med att betala mellan 100 och 300 euro för ett energicertifikat. Det är bostadsägaren som står för kostnaden och som ansvarar för att anlita en besiktningsman. Etablerade mäklarfirmor har normalt som service att ordna detta till sina kunder, och i många fall står de för kostnaden.

Varför är ett energicertifikat viktigt? Ett energicertifikat är inte bara ett lagkrav, det är även ett sätt att visa att du bryr dig om miljön och din plånbok. En energieffektiv bostad har lägre driftskostnader, högre komfort och bättre luftkvalitet. Dessutom kan ett bra energibetyg öka bostadens värde och attraktivitet på marknaden. Bland annat genom att många banker nu erbjuder bättre lånevillkor för bostäder med bra energi-betyg.

På energicertifikatet skriver teknikern förutom betyg även ett antal råd för hur man kan förbättra energibetyget genom till exempel renoveringar och att byta till nyare vitvaror.

Att detta är viktigt för köpare och de som ska hyra en bostad för permanent boende är logiskt. Varför det numera är obligatoriskt för en korttidsuthyrning där ägaren normalt står för elräkningen har vi dock svårt att förstå. Men sådana är de nya reglerna från 2021. Så nu vet ni det!

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.