Bli kvitt stress och spänningar

Bli kvitt stress och spänningar

I mitten av 2010-talet samlade en grupp forskare nämligen ihop alla undersökningar som handlar om vattnets läkande förmågor. De upptäckte, och deras slutsatser var glasklara, att vattenterapi i olika former har tydliga, bevisade effekter på flera olika sjukdomar och krämpor.

Medan kallt vatten är fantastiskt för att sänka kroppstemperaturen samt minska svullnader vid skador har varmt vatten flera andra positiva effekter för kropp och sinne.

Somna lättare

Varmt vatten får kroppen att slappna av och den varma temperaturen förbereder oss inför en resa i drömmarnas värld. Faktiskt är 20 minuter i en varm dusch eller i ett skönt spa tillräckligt för att märkbart förbättra din sömn.

Sänker blodtrycket

Värme har visats ha en generell positiv effekt på blodtrycket. Oavsett om du föredrar en lång dusch eller ett avslappnande bad kan ditt blodtryck sänkas i flera timmar med bara 15 minuter i varmt vatten. Och om du tar ett varmt bad precis innan läggdags (också för att dra nytta av den första punkten i denna artikel) kan ditt blodtryck hållas på en betydligt låg nivå ända tills du vaknar. 

Kan lindra huvudvärk

Många typer av huvudvärk orsakas av att blodkärlen drar ihop sig. Varmt vatten får blodkärlen att utvidga sig, varmed det blir lättare för blodet att strömma fram – och så kan en stund i spat faktiskt lindra en mild huvudvärk eller kanske till och med hindra en huvudvärk från att bryta ut i full styrka.

Minskar muskelsmärtor och spänningar

Generellt kan värme hjälpa till att minska smärta och spänningar i muskler i hela kroppen. Har man t ex ett stillasittande arbete kan speciellt musklerna i övre delen av ryggen samt i nacken vara mycket spända, vilket kan leda till trötthet, huvudvärk och dålig hållning. Varmt vatten kan värma hela kroppen på ett behagligt och effektivt sätt, och om du använder ett spa med massagestrålar kan du till och med få de spända musklerna att slappna av extra.

Förbränner fler kalorier

När vår kropp utsätts för värme arbetar systemet hårdare för att hålla kroppstemperaturen på en hälsosam nivå. När systemet arbetar förbränner vi fler kalorier. På detta sätt kan ett avslappnande bad, eller en stund i spat, faktiskt hjälpa dig att hålla koll på kalorierna, så att du minskar risken att gå upp i vikt.

Reducerar stress och ger bättre självkänsla

Ta ett avslappnande, varmt bad när du kommer hem från jobbet eller efter en utflykt i Spanien. När vår kropp mår bra mår också vårt sinne bättre, så genom att vara snäll mot kroppen hjälper du också sinnet.

Ger humöret ett lyft

När vi sänker ned kroppen i ett varmt bad eller sätter igång duschen är vi oftast ensamma, utan störningar och avbrott från varken telefoner eller surfplattor. Den idyll och det lugn som det innebär har en märkbar effekt på vårt mentala tillstånd. I den moderna värld vi lever i blir vi annars ständigt bombarderade med alla möjliga meddelanden och intryck. På grund av detta höga tempo har vår hjärna behov av en paus då och då – så nästa gång du känner att du har mycket på gång, skapa dig själv en liten oas av lugn och ro med ett varmt bad.

Det är värmen som är avgörande

När det gäller vattnets välgörande effekt är det ofta värmen som är avgörande – och värmen behöver faktiskt inte komma från vatten. Forskning visar nämligen att t ex regelbundna bastubad också kan ha många positiva effekter på samma sätt som vatten. Bland annat har man kommit fram till att regelbundet bastubadande under många års tid kan minska risken för att utveckla Alzheimers och demens.

Vidare kan både varmt vatten och bastubad öka flexibiliteten och rörligheten i kropp, leder och muskler. Det kan vara bra om man t ex har nedsatt rörlighet på grund av en gammal skada eller ålderdom.

Infraröd bastu

Medelhavsklimatet kanske inte direkt får en att fundera på att sätta sig i en nästa 100˚C varm trästuga, som en traditionell bastu normalt är. Men moderna, infraröda bastur fungerar på ett annat sätt, jämfört med klassiska bastur. 

En traditionell bastu får sin värme från bastusten, som sprider värmen i stugan. En infraröd bastu däremot sprider ut ofarliga, infraröda strålar direkt mot användaren. Den infraröda värmen går in djupare i kroppen och ger en märkbart snabbare uppvärmning. Samtidigt blir kabinen långt ifrån lika varm som en traditionell bastu – en infraröd bastu blir sällan varmare än 45˚C, så många upplever att det är behagligare att andas i en infraröd bastu.

Så det är alltså värmen som är avgörande för de positiva och lindrande effekterna på kropp och sinne. Om värmen sedan kommer från ett spa, en bastu eller någonting annat är en fråga om vad var och en tycker bäst om.

Nordisk kvalitet med 20 års erfarenhet

Nordkap Living Spa y Baño kommer från SPA Kompagniet, som startades i Danmark, strax norr om Århus. Redan sedan starten av det nya milleniet har SPA Kompagniet levererat span, bastur och tillbehör till badrum, och med våra fyra butiker i Danmark samt en webbutik i Sverige är det nu dags för Spanien. 

Bakom den stora glasfasaden, i vår 800 m2 stora butiken i Mijas Costa, sydväst om Málaga, får du en inblick i vårt stora sortiment med allt från simspa till infraröda bastur. Med ett stor lager i närheten har vi dessutom ett brett utbud av reservdelar.

Våra topprofessionella rådgivare är redo att hjälpa dig med eventuella frågor, och så kan de naturligtvis även hjälpa till med leverans.

Gör någonting bra för kropp och sinne – hos Nordkap Living Spa y Baño har vi det du behöver!


Nordkap Living

C/ Verónica 13

29651 Mijas

Tel. +34 683 427 904

info@nordkapliving.es

www.nordkapliving.es

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.