Drömmen om att flytta till Spanien!

Drömmen om att flytta till Spanien!

Det är många som bor i Sverige som tycker det är jobbigt med den långa och mörka vintern. Svenskarna får också ofta lida sig igenom en lång vår som nästan inte kan kallas för en vår utan snarare en förlängd vinter. Under sådana förhållanden är det inte konstigt att många människor drömmer om att flytta till ett land med mycket behagligare klimat, som till exempel Spanien. 

Som EU-medborgare har svenskar också rätt till att bosätta sig i Spanien utan något som helst krångel, man behöver bara leta upp någonstans att bo, därefter kan man i njuta av ett liv i solen, och även om solen inte alltid skiner under vinterhalvåret i Spanien så kan man alltid kura upp sig i soffan med en god bok eller så kan man titta på film eller koppla av med att spela på Mr green. Ofta behöver man inte kura så länge innan solen kommer tillbaka och golfklubborna kan plockas fram igen.

Nu är det dessvärre inte så enkelt. Det finns en hel del saker som behöver tas i beaktande när man flyttar till ett land som Spanien.

Skillnad på att bo och att besöka

Det första man behöver tänka på när man flyttar är att det är en stor skillnad mellan att besöka ett land och att flytta till ett land för en längre period. Detta gäller för alla länder. Det första man behöver ordna när man ska flytta till Spanien är en bostad. Hyr man en bostad kommer man undan med viss byråkrati men ska man köpa en bostad är det värre, och man kommer säkert att behöva stöd av någon som kan systemet och pratar spanska, det är nämligen så att trots Spaniens stora andel utlänningar så är det knappt någon i den spanska stats- eller regionförvaltningen som prata engelska – eller något annat språk än Spanska och de regionala språken på framförallt östkusten. 

Byråkratin i Spanien en utmaning

Det första man behöver ordna är ett så kallat NIE-nummer, det är då man kan öppna ett bankkonto och ingå kontrakt i Spanien. Men planerar man att bo i Spanien under en tid längre än tre månader behöver man också en försäkring, som kostar från 500 euro och uppåt per år, samt en mantalsskrivning. Är man frisk är det lätt att få en försäkring och det finns många agenter som är glada att hjälpa till med det. Mantalsskrivningen är heller inte särskilt komplicerad eftersom de kommunerna i Spanien får statsbidrag baserat på invånarantal och därför är glada att hjälpa till. Man behöver också visa att man har tillräckligt med pengar för att man ska klara sig i Spanien. 2020 uppgår belopet till 5,000 euro per person och pengarna måste ha varit deponerade på ett konto i en spansk bank under minst tre månader innan man lämnar in sin ansökan.

Uppehållskort

När dessa handlingar är klara så kan man söka ett uppehållskort i Spanien, enligt EU-rätten måste man söka ett sådant inom tre månader efter att man kommit till ett annat EU-land. När man söker ett uppehållskort, så kallat ”residencia” på spanska börjar man med att boka en tid hos invandringspolisen, betalar en avgift och går sedan till rätt poliskontor för att vid besöket där lämna in sin ansökan. 

När detta är klart så väntar solen på dig. 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.