Blir det spanska vaccinet det bästa?

Blir det spanska vaccinet det bästa?

Covid-19-vaccin distribueras i dag i en jämn ström över hela Europa. Bakom vaccinen står Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnsson & Johnsson – stora multinationella bolag som på nolltid, med hundratals anställa och hundratals miljoner i ryggen, utvecklat de nu livsviktiga vaccinen. Samma sak gäller de kommande vaccinen från laboratorierna CureVac och Novavax, som står precis runt hörnet. Deras vaccin är bra, allihop, säkra och oumbärliga. Men de är inte perfekta.

Det perfekta vaccinet finns däremot kanske i Madrid. På det statsägda institutet för forskning (CSIC) har en liten grupp på 16 personer och en blygsam startbudget på 2 miljoner euro nu tre lovande covid-19-vaccin på väg. Och speciellt ett av dem väcker uppmärksamhet. De spanska virologerna har nämligen tagit fram ett vaccin med några hittills osedda bra testresultat, som utmärker sig på fem punkter.

Det är det första vaccinet som är bara några decimaler från att säkra 100 procents immunitet.

Immuniteten kommer att vara intakt under en 2-3 års period (de nuvarande vaccinen håller i ca 12 månader).

Vaccinet skyddar inte bara den vaccinerade mot symptom, det hindrar smittan i helhet, så att andra inte kan smittas.

Det spanska covid-19-vaccinet är skapat med den nya mRNA-teknologin, som visat sig ha nästan inga biverkningar alls.

Vaccinet utvecklas så att det även kan tas som nässpray.

Kanske tycker du att det låter för bra för att vara sant, men Spanien har under de senaste årtiondena kommit långt med små medel när det gäller forskning och hälsa. Det har aldrig funnits varken utrymme för eller varit behov av stora armrörelser, men kan Spanien nu få ut sitt egna covid-19-vaccin på marknaden innan nyår kommer det finnas all anledning till att sträcka upp armarna i luften. Det kommer att vara en stor succé. Och en personlig succé för 76-åriga Luís Enjuanes, som förra året la sina pensionsplaner på hyllan för att i stället gå i täten i kampen för utvecklandet av ett spanskt vaccin. Sedan dess har det tillskjutits flera viktiga euro, men det är fortfarande en kamp mot klockan. En kamp för att utveckla marknadens kanske bästa vaccin.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.