När vi sitter och blickar ut över Medelhavet från en bänk i skuggan under en pergola med bougainvillea, med någonting kallt i glaset och en god tomatsallad på tallrikarna, strömmar tankarna i tacksamhet till Christoffer Columbus, italienaren, som under spansk flagg återupptäckte Amerika, och som återvände till det gamla landet med bland annat den så omtyckta röda växten.

Det är sällan vi tänker på Louis-Antoine de Bougainville, fransmannen, som gett namn till den exotiska, nästan alltid blommande busken, som ger färg åt ett ibland blekt och färglöst Medelhavslandskap i en gudomlig slöja av varje tänkbar nyans från rosa till violett. Den omger terrassen och återspeglas i poolen, den hänger på trappan och står på bordet, den bor i krukor och rabatter, längs trottoarer och stigar, och vi slutar aldrig att fascineras av denna spektakulära växt, som kräver så lite och ger så mycket.  

Under en pergola av bougainvillea blir världsproblemen små…

Första kvinnan runt jorden

Louis-Antoine de Bougainville föddes i Paris 1729. Han var en framstående matematiker och under en tid studerade han även juridik. Efter att ha deltagit i flera krig världen över blev han 1767 ombedd att leda Frankrikes första expedition till Stilla Havet. Med sig hade han bland annat botanikern Philibert Commercon och dennes tjänare. Efter en tid på de sju världshaven avslöjades tjänaren vara Jeanne Baré – Commercons älskarinna. Hon blev således världens första kvinna som var med på en jorden-runt-segling.

Bougainville återvände till Frankrike 1769. Då hade han bara förlorat sju människoliv av en totalbesättning på 200 personer. Det var extremt lågt med den tidens mått mätt och sägs ha berott, först och främst, på hans enastående maritima kunskap och duktiga ledarskap.

Bougainvillea har många nyanser – och alla ”klär” varandra.

Brasiliansk skönhet

Expeditionens botaniska höjdpunkt var upptäckten av den växt som nu bär hans namn. Sedan dess har den brasilianska skönheten nått sin rättmätiga plats bland de populäraste och mest spektakulära tropiska växterna. Den moderna varianten av bougainvillea, en korsning av Bougainvillea Spectabilis (Bougainvillea Brasiliensis) och Bougainvillea Glabra, anses vara en av de vackraste växterna i världen.

Överraskande nog har bougainvillea små, okänsliga blommor. Det är de tunna, pappersaktiga bladen precis bakom de små tubformade vita blommorna, som gör denna växt så vacker. De kan vara allt från vita och beigea, gula och orange, till röda, lila och violetta. Under optimala förhållanden kan en buske blomma mer eller mindre året runt. Den är i stort sett insektsfri, den älskar sol och värme samt nöjer sig med begränsade mängder vatten.

Luta dig tillbaka under din pergola, njut av tomaterna och utsikten. Tänk på hur den glada Louis-Antoine de Bougainville och inte minst botanikern Philibert Commercon nog kände sig när de hittade deras brasilianska skönhet. För Commercons skull hoppas vi att det skedde efter att hans tjänare avslöjades som hans älskarinna, så att han öppet kunde dela denna lycka, som han säkert kände med den som hans hjärta höll kär…

Det är de tunna, pappersaktiga bladen bakom de vita, tubformade blommorna, som gör växten så speciell.
Av Rikke Juell Printz

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.