Blomsterfestivalen i Córdoba

Blommor är en av tillvarons största mirakel

sa författaren Karen Blixen. Hon hade älskat Córdoba…


Medeltidens världsmetropol

Under delar av medeltiden var Córdoba världens största och rikaste stad. Lyxiga hus med vackra trädgårdar, flera allmänna bad och enorma bibliotek med översättningar av bland annat Platon och Aristoteles var bara några av de saker som staden kunde stoltsera med. Córdoba hamnade i arabiska händer år 711, men där bodde både araber, judar och kristna fredligt, sida vid sida, och de träffades för att diskutera medicin, teologi och sociologi. Tillsammans var de starka. La Mezquita, den vackra moskén med röda och vita pelare i granit, jaspis och marmor, ska fortfarande vara den största arabiska byggnaden utanför den muslimska världen. 

Som alla spanska städer har även Córdoba olika fiestas under året som livar upp staden. En av de mest uppskattade är La Fiesta de los Patios, som i år går av stapeln den 4 maj och fortsätter till och med 17 maj. För dig som älskar blommor, vitkalkade hus, små gränder och intima patios – res dit!

La Fiesta de los Patios är en tävling vari stadens invånare tävlar om att ha den vackraste, blomsterdekorerade pation, ett populärt inslag för både invånarna själva och för turister. 

Från Málaga stad tar det mindre än två timmar att köra till Córdoba, så vi satt oss i bilen för att uppleva detta blomsteräventyr!

Lite historia

Det var romarna som införde traditionen med att bygga sin bostad runt en liten, öppen innergård. Detta gav en plats med skugga, vilket var behagligt, då temperaturer uppåt inte mindre än 50 grader är obehagligt även för sydeuropéer. Morerna, med sitt utpräglade sinne för skönhet, kompletterade med vackra ornament och fontäner, och några av dessa finns fortfarande kvar på de äldsta innergårdarna.

Traditionen med att arrangera den årliga La Fiesta de los Patios började 1918 och från och med 1921 har kommunen, i samarbete med stadens näringsliv, delat ut pris till de vackraste innergårdarna. Festligheterna stoppades under inbördeskriget som bröt ut 1936 och startades inte igen förrän tidigt på 1950-talet.

Under fiestaperioden är patiorna öppna mellan kl. 11-14 samt kl. 18-22. Det är gratis att gå in på innergårdarna men ägarna ställer ofta ut en liten skål i vilken det förväntas att besökarna lägger några mynt.

Under fiestan delas det också ut olika priser och förstapriset uppgår till inte mindre än 1 500 euro.

Vi börjar vår äventyrliga ”patio-runda” i de smala gränderna vid medeltidsborgen El Alcázar, som stod färdig 1328. Avsätt lite tid till att se själva borgen och inte minst den vackra parken runt byggnaden.

Varje patio är ett idylliskt litet blomsterparadis. En del har blommor i regnbågens alla färger, andra håller sig till en färg, ofta i olika rosa nyanser. Mellan växterna står bord och stolar i smidesjärn samt trädgårdsföremål, som ställts fram som dekoration.

De flesta tänker nog först och främst på La Mezquita, den vackra moskén med röda och vita pelare av granit, jaspis och marmor, när det talas om Córdoba.

La Judería

Det gamla judiska kvarteret är kanske Córdobas vackraste stadsdel, och även den mest besökta. Delar av stadsdelen är fri från biltrafik, helt enkelt för att gatorna är så smala att bilar inte kan ta sig fram. I gengäld är det desto fler människor, speciellt under patio-festivalen. Innergårdarna ska beundras och fotograferas, en del väntar tålmodigt på att ägarna ska komma ut så att även de ska kunna förevigas. Och det är hit, till La Judería, som invånarna själva rör sig när mörkret faller på. Här ligger barer och små caféer på rad och här spelas det spansk gitarr samt dansas flamenco till långt in på småtimmarna.

Turister och lokala stuvar ihop sig runt samma bord och efter en liten stund har vi funnit nya vänner från andra länger, och vi har över huvud taget inte lust att lämna denna exotiska smältdegel. 


Fakta:

Córdoba är huvudstaden i provinsen med samma namn, och ligger i regionen Andalucía. Staden har ca 328 000 invånare. Den årliga traditionen Fiesta de los Patios började redan 1918 och togs med på Unescos världsarvslista 2012. Det gjordes uppehåll i att dekorera innergårdarna med blommor när det spanska inbördeskriget bröt ut 1936 och fiestan återupptogs inte igen förrän drygt 20 år senare.

www.turismodecordoba.org/

Av Rikke Iuell Printz

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.