Bra livskvalitet i Málaga

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Málaga hamnar på en niondeplats bland Europeiska städer som kan erbjuda högst livskvalitet

40 000 personer har deltagit i en stor EU-studie vari de fått svara på frågor om bland annat arbetsförhållande, integrering, infrastruktur, miljö och trygghet, grönområden samt städning. Madrid hamnar på plats 24 medan listan toppas av Ålborg i Danmark, följt av Vilnius i Litauen och Belfast i Nordirland.

Spanien – fjärde bästa landet för utlänningar

På nationell nivå visar en undersökning från 2019, genomförd av HSBC Expat Explorer, vari över 18 000 personer deltagit, att Spanien är ett mycket bra land för utlänningar att bo i. I denna undersökning kommer Spanien på en fjärdeplats totalt för alla kriterier men sticker ut med en andraplats när det gäller livskvalitet.

Studien tar hänsyn till ekonomi, upplevelser, familjeliv, politisk stabilitet, karriärutveckling, vänner och arbete, livskvalitet samt hälsa i hela 163 länder. Listan toppas av Schweiz. I samma undersökning från 2018 kom Spanien på en 14:e plats.

8 av 10 utlänningar anger att deras livskvalitet är bättre i Spanien jämfört med i sina respektive hemländer. Klimatet uppges som en viktig faktor, följt av kultur, upplevelser, hälsa och säkerhet. 

Varför är Spanien så bra?

Vad är det som gör Spanien till ett så bra land för utlänningar att bo i? När deltagarna i undersökningen svarar på detta anger de att Spanien är ett av världens bästa länder för utlänningar att få vänner i samt att de upplever att livskvaliteten är hög. Vidare säger utlänningar i Spanien att de känner att deras mentala välmående har blivit bättre – de känner sig lyckligare, hälsosammare och mer bekväma.

”Trevliga leenden värmer oavsett språk”, säger en deltagare.

När det gäller ett kulturellt, öppet och tillmötesgående samhälle kommer Spanien på en tredjeplats i undersökningen.

”Spanjorerna är varma, vänliga och väldigt hjälpsamma”, säger en annan deltagare.

Levnadskostnaderna i Spanien är förhållandevis låga jämfört med flera andra europeiska länder. Spanien är känt för sina hälsosamma, färska grönsaker, färsk fisk och olivolja. Tack vare lägre priser på nyttig mat och tillgången på färska råvaror har Spanien också en förväntad levnadsålder som är en av de högsta i världen. Detta bidrar till att Spanien får höga poäng hos utlänningar när det kommer till hälsa.

Däremot ser det inte ut som om Spanien är landet för karriärutveckling, enligt denna undersökning. Många utlänningar driver egna företag i Spanien, i stället för att vara anställda i spanska företag. Enligt undersökningen känner många utlänningar i Spanien att det är lätt att bosätta sig och starta företag i landet samt att de välkomnas av spanjorerna.

Flera deltagare nämner även en förbättrad balans mellan jobb och fritid. 

En deltagare säger: ”Du får mer tid till familjen i Spanien”.

Det är inte överraskande att kvaliteten på utbildning i ett land som erbjuder hög livskvalitet också är hög. Utbildning och hälsotjänster är lättillgängligt för utlänningar och erbjuder tjänster av i allmänhet hög kvalitet i Spanien. När det gäller den yngre generationen ställer de flesta sig positiva till skolgången och möjligheten att få vänner i Spanien.

Vi som bor i Spanien vet att livet är bra här när det kommer till många aspekter. Baserat på denna undersökning är alltså Spanien det fjärde bästa landet i världen för utlänningar.

”Jag lever ett bra och varierat liv i ett land med låg lokal kriminalitet och vänliga spanjorer, med bra fungerande hälsovård och ett i allmänhet fantastiskt väder”, säger en deltagare.


Definition av livskvalitet: 

Livskvalitet i vanligt språkbruk är ofta en beteckning på välfärd eller att ha ett bra liv.

Ett annat sätt som begreppet livskvalitet kan användas på är som ett samlingsbegrepp på välfärdens icke-ekonomiska komponenter som bland annat hälsa, utbildning, sociala relationer, personlig trygghet och tillfredsställdhet med livet. 

Källa: Store norske leksikon


Varför välja Spanien?

I Spanien hittar du utmärkt gastronomi, natur, monument, museer och ett bra klimat med över 300 soldagar om året. Medelhavskost, rik kultur och historia samt tusentals stränder är några av orsakerna till att många väljer Spanien som sitt nya hemland för kortare eller längre perioder. 

Källa: HSBC Expat Explorer 2019


Europeiska städer som erbjuder bäst livskvalitet

1. Ålborg, Danmark

2. Vilnius, Litauen

3. Belfast, Nordirland

9. Málaga, Spanien


Bäst land att bo i för utlänningar

1. Schweiz

2. Singapore

3. Kanada

4. Spanien

Av Ingvild Mørkved

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco