Coca-Colas spanska rötter

Receptet för den världskända populära läsken Coca-Cola må för evigt vara en hemlighet, men dess ursprung hittas i Spanien.

När du beställer en cola på en restaurang serveras du allt som oftast en Coca-Cola. I matbutikerna utgörs stora delar av läskhyllan av den typiska röda färgen. Till och med julen förknippas med varumärket efter att det amerikanska företaget i sin julkampanj 1931 lanserade bilden av den glada, trevliga och tjocka jultomten, naturligtvis klädd i rött. Alla vet att det är en global gigant som vi talar om här. De flesta känner nog också till att Coca-Cola gärna stoltserar med att de lanserade sin coladryck före den kända konkurrent Pepsi Cola. Extraktet som ligger till grund för Coca-Cola skapades 1886 av apotekaren John Smith Pemberton i Atlanta, USA, som bara ett år senare sålde sitt recept, och 1895 kunde man köpa Coca-Cola i hela USA. Pepsi Colas recept å sin sida togs fram mot magsmärtor av apotekaren Caleb Bradham i början av 1890-talet, 1893 lanserades produkten som Brad’s Drink och 1898 fick den namnet Pepsi Cola. (”Pepsi” kommer för övrigt från ordet dyspepsi, som är ett samlingsnamn för olika magbesvär.)

Men stämmer det verkligen att det amerikanska Coca-Cola var först? Tydligen inte!

Allt pekar nämligen på att Coca-Colas extrakt inte alls var det första cola-extraktet och det var inte heller något annat amerikanskt som utgjorde grunden till de populära cola-dryckerna. I stället får vi vända blicken mot en liten by 74 kilometer utanför Valencia, nämligen Aielo de Malferit. Där fanns nämligen redan en mörk sirap som först gick under namnet ”Anís Celestial” (himmelsk anis) innan man i stället kallade den ”Nuez de Kola-Coca”, då det bättre speglade ingredienserna – kolanötter och kokablad från Peru, och denna sirap framställdes av destilleriet Destilerías Ayelo. Detta destilleri, som även arbetade med horchatas och olika destillat, hade startats 1880 av Enric Ortiz Garrigós, Ricard Sanz och Bautista Aparici Belda, och de tre företagsamma vännerna var fast beslutna på att sälja sina produkter på den internationella marknaden. Därför deltog de med sina produkter på fler viktiga internationella mässor, som t ex i Milano 1881, Valencia 1883, Filadelfia 1885, Världsutställningen i Barcelona 1888 och 1889 i Paris, bara för att nämna några. De vann också flera utmärkelser för sina produkter och 1892 utsågs Destilerías Ayelo dessutom till kunglig hovleverantör i Spanien. I början av nästa århundrade, närmare bestämt 1903, registrerade Destilerías Ayelo sin produkt Nuez de Kola-Coca i Spanien.

Backar vi nu lite och tittar närmare på en av produkterna som Destilerías Ayelo presenterade i Filadelfia 1885, var det just Nuez de Kola-Coca. Det var alltså ett år innan John Smith Pemberton skapade extraktet som ligger till grund för Coca-Cola. Och tar vi en noggrann titt på vilka huvudingredienser John Smith Pemberton använde sig av i sin Coca-Cola 1886, var det just kokablad och kolanöt, med tillskott av sodavatten.

Coca-Colas inträde på den spanska marknaden kom att dröja fram till 1953, men det skedde inte utan bekymmer. Det amerikanska företaget stötte nämligen på betydliga problem när man ville registrera varumärket i Spanien, för det fanns ju redan en produkt med ett mycket snarlikt namn gjord på samma basingredienser. Vad som exakt hände nu vet man inte riktigt, men ryktet säger att Coca-Cola köpte det spanska patentet för 30 000 pesetas. Efter detta gjorde den spanska fabriken om sin produkt till en likör.

Medan Destilerías Ayelo alltså lämnade sin cola-dryck till historien fortsätter företaget fortfarande i dag med sin likör ”Licor Kola-Coca”. Gällande läsk vet vi alla att det i dag utöver Coca-Cola och Pepsi Cola finns en hel uppsjö med andra cola-varianter, men en av dem kanske är mer intressant än alla andra när vi här talar om colans ursprungsrecept. Denna heter Malferida, och utan att säga att Malferida använder sig av ursprungsreceptet, så har just denna, jämfört med andra cola-drycker, sina rötter i staden där i alla fall denna teori påstår att allt började.

Malferida lanserades 2018 av då 21-åriga ekonomistuderande Lucía Mompó, vars mamma kommer från just Aielo de Malferit, och hon själv bor i grannstaden L’Olleria. Inspirationen till sin produkt hämtade Lucía Mompó inte helt överraskande från berättelserna om Kola-Coca som hon hörde som barn, och Malferida är en hyllning till dessa – säger hon själv när hon förklarar sin produkt. Malferida är en mörk, kolsyrad cola-läsk vars smak påminner mycket om den ursprungliga Coca-Colan. Den tillverkas i en liten stad utanför Valencia och så är den gjord helt på naturliga ingredienser och sötad med stevia i stället för socker.

Blir du nu nyfiken och vill testa själv, så hittar du Malferida i Club de Gourmet på El Corte Inglés.

Avslutningsvis ska det sägas att även om det inte direkt har bevisats att de tre vännernas Nuez de Kola-Coca faktiskt var den produkt som inspirerade det som kom att bli Coca-Cola, ger årtalen i historien stöd till denna teori, och invånarna Aielo de Malferit ser teorin om Coca-Colans spanska ursprung som självklar.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.