Sommar på Costa del Sol – läsartips!

Sommar på Costa del Sol – läsartips!

Det är högsommar och visst är det härligt med värme, dopp i havet och sena ljumma kvällar. Dock kan kvicksilvret ibland leta sig aningen för högt upp, både dag- och nattetid, och vissa dagar lockar inte alls den heta sanden och det ibland knappt så svalkande havet. Inte heller smakar varma måltider. Vad gör man då?

En Sueco har begett sig ut på stan för att fråga några spanien-svenskar om deras bästa tips!

Frågor

 1. Vad gör du helst en sommardag för att undkomma värmen?
 2. Vad bjuder du helst på i värmen?
 3. Ditt bästa utflyktstips på Costa del Sol i värmen?
 4. Finns det något som är ett stort ”no no” på sommar-Costa del Sol??
 5. Vad anser du om att pooler, privata som allmänna, på Costa del Sol får fyllas på?

Anders Rise (Ägare Rise Real Estate/Marbella):

 1. Efter att ha bott här i över 22 år har jag inga större problem med värmen, men älskar att gå upp tidigt och åka till stranden, chilla under ett parasoll och bada i havet. På sommaren försöker jag vara mest aktiv på förmiddagen och kvällen. Annars kan man svalka sig i något av de stora varuhusen om värmen blir för tuff.
 2. Till lunch bjuder jag gärna på en god kycklingsallad med fräscha ekologiska grönsaker och en kall sås/dressing. Till middag gärna något grillat och en kall potatissallad, eller gambas pil-pil med en tonfisksallad.
 3. Det finns otroligt många fina utflyktsmål på Costa del Sol, men för att komma bort från den lite mer hektiska kusten föreslår jag ett besök i någon närliggande by, såsom Ojén, Istán eller Casares.
 4. Egentligen inte, men kan man undvika kustvägen (N 340) under sommaren är det ett plus. Särskilt under vissa tidpunkter blir det lätt långa köer.
 5. Det är nog viktigt att man får fylla på poolerna, både privat, allmänna och på hotell – för turistnäringens skull. För mina kunder som har köpt för att hyra ut är det också viktigt. Dock är situationen med vattenbristen något man måste ta på allvar. Jag hoppas verkligen att det satsas ännu mer på att använda havsvatten i framtiden. Teknologin finns där och man borde investera i det.

Janett Jensen (Grundare Costa Music Camp/Almuñécar)

 1. Sitter under ett parasoll och njuter. Löser kanske ett korsord och lyssnar på skön musik. Går ut tidigt på morgonen eller sent på kvällen.
 2. En god sallad med frukt och grönsaker, omelett, ost, bröd och något gott att dricka. Glass till dessert.
 3. Vart som helst uppe i bergen med ett besök på någon liten kvarterskrog.
 4. Man ska inte ge sig ut på långvandring. Det kan kännas okej tidigt på morgonen, men temperaturen stiger snabbt och det är inte säkert att man orkar gå tillbaka.
 5. Jag förstår att det är viktigt för turismen och en viktig del för gästerna att hotellens pooler är i gång, men privatpersoner har bekostat sina pooler och det är ju på sommaren som man vill njuta av dessa. Men befarar man torka måste alla definitiv ta sitt ansvar.

Agneta Gunnarsson Lopez (Ägare Fruteria Anita/Fuengirola)

 1. För att undvika den värsta värmen brukar jag och familjen åka tidigt till en fin strand vid chiringuiton Perla Blanca i Marbella. Fram emot kl. 13, när det börjar bli trångt om plats, packar vi ihop och åker hem för att äta lunch och en ta en välbehövlig siesta
 2. Vi har sådan tur att vi har en liten lantgård dit vi kan bjuda familj och vänner och på sommaren blir det ofta grillat kött och grillade sardiner plus tomatsallad, iskall gazpacho och oliver. Paella är också gott att göra utomhus och jag har en panna som rymmer 20 portioner! Det mest uppfriskande man kan dricka till det är tinto de verano (rött vin med sockerdricka) eller calimocho (rött vin med Coca-Cola).
 3. Vill man göra en utflykt så rekommenderar jag att åka till Tarifa, Bolonia eller Cádiz. Där finns milsvida vita stränder och inte så mycket folk som på Costa del Sol på sommaren.
 4. På flera ställen kan man se skyltar där det står “No shoes, No shirt, No service”. Det borde vara sunt förnuft att inte gå in barfota och utan skjorta på restauranger eller i affärer.
 5. Jag förstår att beslutet att tillåta påfyllning av pooler är ett svårt beslut och leder till mycket diskussion. Vi är ju beroende av turismen och om det ska fortsätta fungera så måste något göras för att säkerställa tillgången. Just Costa del Sols befolkning har ju vuxit enormt de sista 20–30 åren och det behövs flera investeringar i infrastrukturen.

Karin Helena Wramhed Stigrell (Bankchef Cajamar/Fuengirola)

 1. Jag jobbar de flesta dagarna mitt i veckan med luftkonditioneringen på, så jag lider inte speciellt av värmen. Är jag ledig håller jag mig i skuggan, även om det är under ett parasoll på stranden, badar och går med benen i vattenbrynet. Mitt på dagen är solen väldigt stark så då vilar jag eller äter på en chiringuito. Jag har haft melanom så jag tar det väldigt lugnt med solen, tidiga strandpromenader och sedan dopp efter kl. 18 på kvällen. Det är faktiskt bästa tiden också att vara på stranden.
 • Jag bjuder bara kvällstid, efter solnedgången, och vi sitter ute i vår patio och äter till sent. Det kan vara grillat men även mycket grönt, sallad, skaldjur och till det kallt gott rosé eller vitt vin eller tinto de verano.
 • Det fanns mer förr tycker jag. Nu har det byggt så mycket på de platser dit man kunde göra en escapadita under 80–90 talet. Även Tarifa börjar bli lite fullt, men fastän det är en annan kust och provins så är det ett nära och svalare utflyktsmål att rekommendera, kanske en tur på havet och se valar och delfiner vid Gibraltar sund.
 • Det är svårt att hitta parkering en söndag på Paseo Marítimo, inte ens värt att försöka.
 • Jag tycker att man ska få fylla privata pooler när hotell och samfälligheter får det. Jag tror däremot att det är otroligt viktigt att regionala och kommunala myndigheter tar sitt ansvar och börjar planera bättre för infrastrukturer och utveckling av byggprojekt etc., att man ser till att det finns vattenförsörjning till alla nybyggen som tillåts, att man ser till vilka behoven är för den fasta befolkningen samt turister som kommer – såväl för bostäder, hotell som för golfbanor och annat. Utveckling av vattenförsörjning med avsaltningsanläggningar etc. även vägar, vårdcentraler, skolor m.m. måste ses över om kusten ska kunna växa i den takt den har gjort de sista 20–30 åren. Politikerna har mycket ansvar här i dessa frågor och det är inga nya ärenden som ligger på bordet – torka och vattenproblem har vi haft så länge jag kan minnas, men ingen har tagit tag i problemen. Detta gäller hela Spanien inte bara Andalucia eller Costa del Sol, Katalonien har haft minst lika stora problem.

Gunnel Bergman (Ägare Gunnel’s Fashion/Marbella)

 1. Jag älskar värme och lider inte speciellt, fast det blir ett dopp i poolen när hettan är som värst. Och om det finns möjlighet så tvekar jag inte att ta en siesta mitt på dagen.
 2. Mitt på dagen är det gott med gazpacho och iskallt rosé vin. Jag älskar ljumma sommarkvällar och då blir det grillad fisk, det är fräscht och gott.
 3. Under denna varma period skulle jag välja Caminito del Rey för en utflykt, för där är det en hel del skugga längs gångvägen.
 4. Undvik att åka till Puerto Banús mellan kl. 19.00 och 21.00, för då är det oerhört mycket trafik.

Daniel Holmquist (Fastighetsmäklare hos Start Group/Fuengirola)

1. Jag tar gärna ett dopp i poolen eller sätter mig i skuggan och läser en god bok.

2. Som förrätt bjuder jag gärna på gambas pil-pil, det går alltid hem! Som huvudrätt blir det lax gjord i air-fryer med en god sås ackompanjerat av en fräsch sallad.

3. Jag gör gärna en utflykt till Cádiz-kusten och besöker Tarifa, Playa de Bolonia eller Los Caños de Meca. Stränderna är mer vita och oförstörda, samt att temperaturen brukar vara lite svalare vid atlantkusten.

4. Augusti är det industrisemester i Spanien, så denna period brukar jag undvika de restauranger som jag annars besöker under resten av året. Att glömma solskyddsfaktor är ett annat stort NO-NO. Solen är starkare än man tror!

5. Turismen är vår viktigaste industri på Costa del Sol och utan pooler så fungerar inte sommarturismen. Jag anser att detta är ett nödvändigt ont, som vi får leva med. Dock anser jag att det vore bra om Junta de Andalucía tittade närmare på projekt för avsaltningsanläggningar i större skala och utsträckning i de områden som är värst drabbade av vattenbrist.

Thomas Håkansson (El Campo Alegria/Álora):

 1. Jag lägger mig i skuggan med en bra bok.
 1. Något enkelt, en sallad på tomat, burrataost, ringla lite olivolja över samt strö på lite färsk basilika. Till efterrätt blir det melon. Det kan inte bli fel!
 2. Utflykten går till ”sjöarna” uppe vid El Chorro. Trots att många turister rör sig i området kan man ibland ha turen att hitta en avskild plats.
 3. Jag älskar havet men beger mig inte gärna ner till kusten under högsäsongen. Jag gillar inte att trängas, men om suget blir för stort så tar jag tåget till kusten. Att hitta en parkeringsplats är nästintill omöjligt.
 4. Detta är svårt att svara på. Jag förstår att turismen är viktig. Golfbanorna använder också mycket vatten. Vädret är svårt att påverka och det är verkligen torrt men enligt vår ”vattengubbe” ser det ut ungefär som det gjorde vid denna tid i fjol, åtminstone i de stora reservoarerna. Grundvattennivån är nog lägre dock. Vi har en alberca som har varit torr hela vintern. Första gången någonsin, enligt grannarna.

Tobias JP Hedlund (Delägare Divertum Capital/Málaga)

 1. Jag åker till Tarifa och surfar. Atlantvindarna kyler ner temperaturen något.
 2. Jag bjuder gärna på någon typ av melonsallad med gambas samt tonfisktartar. Till det bjuds det såklart på Bodvar Rosé i glasen.
 3. Mitt tips är att åka till Tarifa, El Puerto de Santa María vid Cádiz och självklart stränderna i östra Málaga stad, som vi i folkmun kallar Málagas ”Venice Beach”. Där finns det även särskilda hundstränder.
 4. Jag tycker att man ska undvika Puerto Banús.
 5. Det är svårt att ge ett klart svar, men jag tycker att man bör tänka på vattenbristen i första hand, även om turismen är viktig.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.