Vad hände med startup-nationen?

Det var en man med stora ambitioner och stora ord som invigdes som statsminister för fyra år sedan. Som något av det första han gjorde åkte han, Pedro Sánchez, på en större turné till några av landets företag – stora som små. Överallt var budskapet detsamma – både till cheferna i de företag som besöktes, till folket via tv och till och med till kollegorna i EU-parlamentet. ”Spanien kan vara stolt över sina företag och sina arbetsplatser. Och mycket mer är på väg. Vi ska göra allt för att skapa nya företag, nya arbetstillfällen och ny tillväxt. Spanien ska förvandlas till en startup-nation.”

Hela EU lyssnade och det gick inte att missförstå hans budskap – för Pedro Sánchez klarar sig fint på engelska. Den nya engelska termen ”startup” (uppstartsbolag) går att likställa med entreprenörskap. När något ska omsättas i handling kräver det helt klart initiativförmåga och drivkraft. Allting doftade av positiv energi. Nu, fyra år senare, har dock doften förvandlats till en sur stank. De få åtgärder som regeringen vidtagit har alla tagit geisten från företagarna. De har nämligen visat sig bestå av skattehöjningar. Samtidigt har man sagt åt befolkningen att förbereda sig på att jobba mindre i framtiden. Det låter som ett dåligt skämt, men det är det inte. Och dessvärre finns det fler av dem.

Det första dåliga skämtet kom för några år sedan, när ministeriet för Seguridad Social (den spanska försäkringskassan) presenterade ett fint paket med nya kvoter för egenföretagare*. Nu skulle det bli både enklare och billigare att vara egenföretagare, sades det. Faktum är dock att alla egenföretagare som tjänar över 20 000 euro per år nu tvingas att betala mellan 25 och 50 procent mer i Seguridad Social-avgift. Ännu värre blev beskedet från det spanska skatteverket. Därifrån kom det inga fina paket. I stället kom det en ny tolkning av den befintliga skattelagstiftningen och en intensiv jakt på egenföretagarna. Allt som kan tolkas som privat konsumtion togs bort från listan för avdragsgilla kostnader. Känner du till någon egenföretagare som kan jobba utan varken telefon, internet och bensin? Uppenbarligen tror skatteverket att man kan det, då dessa saker inte längre accepteras som avdragsgilla.

Samma sak gäller, i stort sett, också när det kommer till datorer, arbetskläder, mat och logi. En stor säck med grundläggande avdragsgilla poster för en egenföretagare som skattmasen i dag kastar direkt i soporna. Med i soporna kastar masen naturligtvis även en flera små, nystartade och inte så ekonomiskt starka företagare – inklusive några som kunde ha blivit stora och starka, och som skulle kunna ha skapat arbetstillfällen, tillväxt och glädje. Attityden är helt fel, men det återkommer vi till alldeles strax.

Först kan vi sammanfatta det med att det inte är konstigt att många i dag tvekar kring att bli egenföretagare och att ännu fler drömmer om att bli anställda – helst offentligt anställda.

Nu tar vi en titt på attityden. De offentliga myndigheterna bör ju ta vara på och vörda om egenföretagarna – de bör hjälpa personer som vill starta eget. I stället är det tvärtom. Det offentliga ber inte om annat än att få hålla en pinne i handen och sticka in den i de hjul som Pedro Sánchez annars sa att man skulle sätta i rullning. På samma sätt investeras det inget alls i att smörja hjulen lite. I stället för att investera i något nytt spenderas det stora summor på stödsystem för att hålla i gång de gamla hjulen i stället.

Det bästa – eller kanske sämsta – exemplet är jordbruksbidraget. I årtionden har den spanska staten gett stöd på åtskilliga miljarder euro för att kompensera för bristen på regn – i stället för att investera i nya avsaltningsanläggningar. Det handlar alltså om anläggningar som inte bara skulle rädda jordbruket utan också andra företag och privatpersoner. Attityden är helt fel. Det måste investeras mer och ges färre bidrag och stöd. Ändå spenderar vi de sista raderna på offentliga bidrag.

Man stödjer nämligen kultur och idrott. Det ges stöd till arbetslösa och för vidareutbildning. Men vem är det som oftast skapar de nya jobben? Jo, entreprenörerna. Men var är stödet till entreprenörerna?… Det finns inte! Det är en stor skam, för dagens spanjorer både vill och kan göra bra saker. De behöver bara lite medvind i stället för den hårda motvind som de i dag står i.

Pedro Sánchez snackar om startup. Jag säger börja-om-från-början.

*Alla egenföretagare i Spanien betalar en månatlig avgift som täcker sjukförsäkring och pension.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.