I sin debutbok tar han med lyssnaren på en resa till en futuristisk digitaliserad värld. Lever vi redan i den?
Foto: Mugge Fischer, mugge@norrbom.com
Totalt kontrollerade
Mina träningsskor är snörade. Det är dags att ge mig ut på dagens träningsrunda på den lugna landsbygden mellan kusten och Mijas Pueblo. I hörlurarna hörs boken AITOPIA. Den är en timme och passar utmärkt för en aktiv promenad uppför kullarna, där allt jag ser är just kullar, någon ko och några getter.
Boken tar med mig till år 2031, då artificiell intelligens (AI) styr världen. Lite väl nära i framtiden, tänker jag – inte kommer AI att styra världen om bara åtta år. Nåväl, det är ju en bok. Jag försjunker in i historien som berättarrösten läser för mig. Här möter jag Valerie, som alltså lever i den AI-kontrollerade världen. Det är en värld där människorna – de flesta omedvetet – blivit slavar under algoritmer. I denna värld finns två styrande krafter: den vinstjagande centraliserade kraften – där människorna lever på teknikens dopaminrus, företagen lever på riktad reklam och att sätta människor i skuld, och den decentraliserade – den som står för långsiktighet, idealism, miljö och hållbarhet.
Där jag kämpar upp för en backe med blicken fäst på Mijas Pueblo tänker jag att vi ju i verkligen kan vara på väg mot denna AI-kontrollerade konsumtionsvärld. Eller är vi redan där? Hur långt är det egentligen till dess vi är helt kontrollerade av algoritmer och AI? Inte min promenad i alla fall, men – jag har smartphonen i fickan och streamar en ljudbok…
Möte med författaren
”Jag har som en myrstack i huvudet, på ett positivt sätt – idéer och tankar som bara kommer”, svarar David på frågan om varifrån han får inspiration till skrivandet. Han är designentreprenör och driver företaget Grafikwerket, genom vilket han hjälper snabbväxande teknikbolag att skala upp deras verksamheter med design. Totalt är de tio designers, en copywriter och han själv som strateg. Vad David betonar är viktigt för honom och hans företag är att alla som jobbar där ska känna sig delaktiga, varför alla anställda också har en ägarandel i företaget. ”Jag tror att det ger ett betydligt större engagemang”, förklarar han.
Med tanke på vad David arbetar med är det lätt att förstå varifrån inspirationen till boken kommer.
David om Spanien
”Jag har skrivit en hel del av boken här i Spanien faktiskt. Det är här som familjen och jag mår bäst, så vi försöker vara här så mycket vi kan. Egentligen vill vi nog flytta hit, men vardagslivet kräver just nu att vi bor i Sverige. En flytt hit är dock bara en tidsfråga”, ler David. Spanskan har han med sig sedan barnsben då hans mamma ursprungligen kommer från Mexiko. Språket är något som han verkligen är glad att han har, då det hjälper honom i kontakten med det spanska samhället.
När David pratar om Spanien ler han med hela ansiktet. Han talar varmt om klimatet, kulturen, maten och allt som finns att göra som t ex dagsutflykter från radhuset i Mijas Costa; som att gå till stranden ena dagen och åka skidor i Sierra Nevada andra dagen. Och inte minst lyser han upp när han pratar om besök i städer som Málaga, Granada, Sevilla, Córdoba, Ronda och Cádiz. Det märks att han stortrivs och verkligen njuter av allt familjen kan göra när de är här. ”Jag, och familjen med mig, tycker om att upptäcka och varje gång jag är här hittar jag fler saker att skriva upp på min ’bucket list’”, säger David och lägger till: ”Jag känner också att vi i familjen kommer närmare varandra här och att det blir mindre skärmtid än hemma i Sverige.”
Idén till boken
Idén till boken AITOPIA föddes för snart tio år sedan. ”När min första dotter föddes började jag tänka mer på framtiden och hållbarhet, och hur framtiden kommer att se ut för henne”, berättar David och fortsätter: ”Bakgrunden till boken finns i det jag ser i mitt jobb varje dag; t ex utvecklingen i amerikanska bolag, riskkapitalistbolag med affärsmodeller som bara handlar om att få oss att spendera mer pengar. Den verklighet som boken utspelar sig i 2031, kanske är den värld som vi faktiskt kommer att leva i då – eller tidigare, eller om kanske 15 år, men vi kommer att komma dit.”
AI och algoritmer
Med sitt arbete och företaget Grafikwerket kommer David i nära kontakt med utvecklingen som han skriver om i sin bok. Han är inte emot den, men han ser behov av lösningar för en hållbar framtid. ”Det måste tas fram hållbara lösningar för både t ex vår fysiska och psykiska hälsa och klimatet, inte minst för våra barns skull”, säger han. Samtidigt är han övertygad om att vi är på väg mot den utveckling som han skriver om. David berättar om tekniken som bokens huvudrollsinnehavare använder sig av – Valerie laddar ner en app i vilken, med hjälp av ett par glasögon som i denna tid har ersatt mobiltelefonerna, hon besöker en AI-värld där hon möter sin framlidne morfar. Appen gör det alltså möjligt för Valerie att träffa sin morfar som en virtuell person, och denne visar henne hur hon kan bli mer klimatsmart och leva mer hållbart. Här är vi inte ännu i dag, men visst befinner vi oss redan i det samhälle där algoritmer konstant föder oss med annonser och vad vi behöver – eller som konsumtionssamhället och algoritmerna talar om för oss att vi behöver.
David om utvecklingen
Framtiden fascinerar David och som strateg för framtidsbolag följer han med i vad tekniken förväntas föra med sig. ”Vi kan inte stoppa teknikutvecklingen men det måste till t ex en myndighet som kan reglera hur vinstdrivande företag utnyttjar systemen. Vinstdrivande företag är naturligtvis ute efter att så många användare som möjligt ska spendera så mycket tid och engagemang i plattformarna – det spenderas i dag enorma summor pengar på detta, och mer blir det”, säger David. Själv föreslår han ett decentraliserat internet med AI och algoritmer som inte bara bygger på vinst utan också på miljö och hållbarhet. Han betonar att vi i Europa riskerar att hamna på efterkälken om vi reglerar den här utvecklingen, men också risken med system som inte är reglerade – för vad riskerar hända om den hamnar i fel händer och missbrukas av statsmakten? Franco ligger spanjorerna nära till minnes.
Detta är Davids Spanien
Vi har kommit till slutet av vår intervju. Innan vi säger farväl tar vi bilen upp till Mijas Pueblo för en promenad i den vita bergsbyn. Nu får jag veta att David, tack vare att han behärskar spanska, har blivit god vän med t ex sina grannar. David tipsar också om saker som han och familjen gärna gör: ”Vi äter gärna en god frukost på Tejeringos för en billig slant. Två favoritplatser är Pedregalejo och El Palo i Málaga. I sistnämnda finns en strandbar – Gabi – som inte ser ut för mycket med sina enkla plaststolar i sanden, men maten där är fantastisk. När det kommer till spansk mat äter jag gärna paella, gambas pil-pil eller grillad dorada, och i glaset får det gärna serveras en grön Alhambra-öl. En annan favoritrestaurang, när det är dags för genuin mexikansk mat (inte fredagstacos eller tex-mex) är El Molcajete, i Fuengirola. Kocken där kommer från Mexikos kulinariska centrum – Oaxaca, och på måndagar och tisdagar kostar deras tacos bara 1 euro! Något annat som jag tycker är oerhört gott är när min kompis Miguel gör arroz negro (svart ris). Han kokar fonden själv på marulkshuvud och bläckfiskbläck. Det är jättegott!”
Kort info
Namn: David Prentell
Född: 1983 i Uppsala
Bor: I Vallentuna med semesterbostad i Mijas Costa
Gör: Grundare till och driver Grafikwerket (g-w.studio)
Familj: Fru och två döttrar, 5 och 9 år gamla
Aktuell: Med sin debutbok AITOPIA
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001