Vissångaren och trubaduren – Tomas Edströms kustfavorit är Nerja

Vissångaren och trubaduren - Tomas Edströms kustfavorit är Nerja

Många skandinaver har hittat sin drömtillvaro på den sydspanska kusten i Nerja. En av dessa är Tomas Edström, som En Suecos journalist träffar en solig höstdag.

Charm mitt i Nerja

Han bor bara någon minuts promenad från Nerjas stolthet – Europabalkongen. Här öppnar Tomas dörren till en charmig lägenhet i spansk stil, som till och med har en liten patio mellan kök, kontor och sovrum. Vi slår oss ner vid matbordet med utsikt över den smala gatan utanför, där den spanska morgonen pågår för fullt, men inte alls störande på något sätt.

Sedan första gången i Nerja har denna plats haft en speciell plats i Tomas hjärta.
Tomas Edström kom till Nerja med gitarren i handen redan i 20-årsåldern. Då stod han här på Europabalkongen med gitarren i handen, liksom denna dag när han spelar en trudelutt för En Suecos jurnalist.

Musik, visor, tv och mer…

För er som inte vet vem Tomas Edström är kan jag berätta att hans meritlista är både lång och bred – var ska vi börja? Jo, Tomas är en ”doer” som har sysslat med mycket. På Wikipedia kan du läsa att han är musiker – trubadur och vissångare som tilldelats både Taube-stipendiet och Bellmanpriset. Han är utbildad inom film, tv och teater och så är han manusförfattare, regissör och lärare i dramaturgi, speaker och nattpratare i radion och tv. Det går också att läsa att han haft produktionsbolaget Movieson AB, som producerat flertalet dokumentärer och utbildningsprogram, och att han är VD för WhatsOnMedia AB.

Tomas har varit med i film- och tv-världen sedan tiden då tv-produktionen var analog och film klipptes med sax. På 80-talet tog denna värld en ny vändning med den digitala utvecklingen och Tomas var en av de första att arbeta med tv-redigering digitalt i Sverige och tv-kanalerna hyrde redigeringstid hos honom, så han har spelat roll i svensk tv-historia.

”Det har varit en häftig utveckling från första tv:n till dagens hemma-bio-anläggningar med streamingtjänster och 3D-teknik, som ju blir allt vanligare. ”Vad som sker i morgon går inte att förutspå och det blir spännande att se vad tv och media hittar på för att utvecklas. Jag tror att det blir mycket mer nischad streamad tv, och jag tror att utvecklingen kommer att gå fortare än vi tänker oss i dag”, säger Tomas.

Thomas Edström med sin gitarr i soffan hemma i Nerja.
Thomas Edström med sin gitarr i soffan hemma i Nerja.
En Suecos journalist Sara Laine tillsammans med Tomas Edström på Balcón de Europa.

En sann svensk musikskatt

Medan Tomas pensionerade sig från tv-produktion för 10-15 år sedan fortsätter han med musiken, som fyllt hans liv sedan han fick sin första gitarr av sin mamma när han var 7 år.

En bra sammanfattning om Tomas och musiken kan läsas i juryns motivering när han 2010 tilldelades Taubedagens trubadurpris: ”Trubadurpriset 2010 ges till Tomas Edström för hans envisa, lyckosamma och medryckande arbete för att förankra den svenska visan hos alla; samt som god uttolkare av Evert Taube och av andra svenska vispoeter – inte minst av hans egna glädjefulla och smittande sångtexter”.

I Tomas finns en sann svensk musikskatt i det han vurmar för visor i trubadurandet. Detta har han delat med hela svenska folket på scener såsom Solliden på Skansen i Stockholm, och han har också tagit med sig det till Nerja. Genom åren har han bland annat arbetat en hel del med det som förr var Kustradion ihop med framlidna programledaren Jennie Jonsér, och han har många gånger spelat hos Casa Klein och Svenska Kyrkan. Han är också mannen bakom radioprogrammet ”God Morgon Skandinavia!” med över 200 program på Coast FM Gold, som dock pandemin satt stopp för.

”Jag tycker om att starta och genomföra musikprojekt. De stora musikfestivalerna sysslar jag inte med längre – de suger musten ur en, men jag fortsätter i mindre skala. Musik är roligt, för man möter alltid en ny publik. Och så är musik ett sätt att uttrycka känslor. Jag har haft musiken med mig hela livet”. förklarar Tomas och fortsätter: ”Jag spelar gärna här i Nerja, och även på andra ställen på kusten, typ AHN med flera. Det blir även många spelningar på pubar, mest irländskt, engelskt och skotskt, då det är det som publiken vill höra, och det är alltid trevligt.”

Nytt projekt

Nästa projekt på Tomas bord är poddradio, som går under namnet Radio Skandinavia. I denna kommer han bland annat att intervjua artistkollegor och andra intressanta personer. Det finns redan en Facebook-sida upprättad och lanseringen väntar precis runt hörnet, så håll utkik där poddar finns!

Magi på Europabalkongen

Nu lämnar vi lägenheten och går ner till Europabalkongen. Under den korta promenaden berättar Tomas att hans första resa till Spanien var när han var 21-22 år och liftade genom Europa. När han kom till Algeciras och skulle vidare till Marocko sa en dam att han absolut inte skulle övernatta där, varför han efter ett dagsbesök på den Afrikanska kontinenten satt sig på kustbussen, utan att veta vart den förde. Många timmar senare vaknade han i Nerja. Då, med gitarren på ryggen, blev han kvar i två veckor. Han kunde ingen spanska men kommunicerade med musiken, och han hade inga pengar mer än nödkassan för hemresan till Sverige, men hans spelade för mat och husrum på hotellet Portofino, som låg precis till vänster om Europabalkongen.

Och i dag står han här igen med gitarren i handen och spelar en trudelutt. Sedan den där första gången här har Nerja alltid haft en speciell plats i Tomas hjärta.

”Det var en magisk känsla när jag stod här på Europabalkongen första gången. Det var tidigt på morgonen så jag såg solen gå upp i öster. Och det är samma soluppgång fortfarande i dag”, säger han med ett varmt leende.

Nu fortsätter vi, för vi ska äta lunch tillsammans med Tomas sambo Mia-Mari, som sitter och väntar på oss på ventan (vägkrog) precis vid infarten till Nerja. Jag frågar om det nu vankas jul med familj i Sverige, men får veta att julen är förlagd i Nerja.

”Vi åker till Sverige innan jul, och firar jul med familjen där i förväg. Sedan kommer vi tillbaka och spenderar resten av året här”, berättar Tomas.


Tomas Edströms Nerja-tips

I Nerja är det vackert att promenera vid havet och trevligt att sedan sätta sig och äta en tapa. Stadens kulturhus är fint och har ett ambitiöst kulturprogram med bland annat fantastiska musikföreställningar. Själv driver jag Facebookgruppen Nerja Friends Skandinavia som nu har 17 000 medlemmar där vi tipsar, informerar och debatterar om vad som händer i Nerja. Det var naturligtvis mer som hände innan pandemin, men jag hoppas att mycket kommer igång snart igen.

Kommer man till Nerja över bara en dag tycker jag att man ska se grottorna – de är imponerande. Så är det trevligt att promenera på stan och besöka kyrkan, där man verkligen kan insupa historien. Har man en dag extra tycker jag att man ska unna sig ett besök i den vita byn ovanför Nerja – Frigiliana – också.


Kort info:

Namn: Tomas Edström.

Född: I Stockholm 1946.

Bor: I Stockholm och Göteborg med lägenhet i Nerja – där han spenderar så mycket tid han kan.

Gör: Mycket.

Familj: Sambon Mia-Mari, två döttrar, barnbarn, bonusbarnbarn och Foxterriern Poppy.

Motto: ”Lev som om varje dag var den första”.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.