De viktiga aminosyrorna

En tung värme vilar över denna augustimorgon när jag sätter mig vid tangenterna med en flaska vatten av finaste kvalitet bredvid mig, medan jag fortsätter min artikel till september, då vardagen återigen infinner sig, barnen börjar skolan, när deras föräldrar arbetar och flyttfåglarna från olika länder anländer. Livet normaliseras igen, så gott det går med fler eller färre restriktioner.

De flesta har haft semester och kanske tänkt aningen mindre på hälsan, men nu blir det behov av att sätta in alla krafter för att klara av vardagen igen med alla dess utmaningar, härliga upplevelser och glädjeämnen. Därför är det återigen dags att tänka på din hälsa, för att bevara eller förbättra ett bra och starkt immunsystem. Som en fortsättning på min senaste artikel, som handlade om nödvändiga vitaminer och mineraler, har jag därför denna månad valt att fortsätta med de oumbärliga aminosyrorna.

Är vi aningen uppmärksamma upplever vi gång på gång under hela livet naturens egen läkande kraft, som ger vår kropp förmåga att läka sig själv.

Aminosyrorna är livets byggstenar. Utan aminosyror skulle det inte finnas liv och de bidrar först och främst till att bilda vår kropp. Aminosyrorna bygger upp proteinerna. Varje aminosyra har sin alldeles speciella aktivitet och effekt. Tillsammans med bland annat vitaminerna och mineralerna bidrar de mycket till vår kropps egen förmåga att normalisera, regenerera och läka.

De fria aminosyrorna har samma prioritering i mitt eget kosttillskottsprogram som vitaminer och mineraler, och jag tycker att den positiva effekten de har på min hälsa är helt fantastisk. När jag började intressera mig för aminosyror var det en helt ny och dynamisk värld som öppnade sig för mig, med många möjligheter att behålla och förbättra hälsan inom många olika områden som bland annat virus, allergi, diabetes, hjärt- och kärlkretslopp, alkoholism.

För att utnyttja de aminosyror som ligger sammankopplade i proteinerna börjar nedbrytningen i magsäcken och de rätta enzymerna ombildar proteiner till peptider och peptiderna bryts ned till aminosyror med hjälp av peptidas, som frigörs av bukspottskörteln. Aminosyrorna upptas därefter i tunntarmen och transporteras av blodet till levern, där den ser till att skicka ut dem till cellerna, där de används till att bilda nya proteiner.

Det finns 20 olika aminosyror som delas in i essentiella och icke-essentiella. Åtta av aminosyrorna är essentiella. Att de är essentiella betyder att de måste tillföras utifrån, medan de icke-essentiella kan fås genom kosten.

Kosten

Aminosyror finns i maten vi äter. T ex finns det bra och allsidiga aminosyror i ägg. Ägg har den högsta procentdelen av essentiella aminosyror, vad vi känner till. Det spelar ingen roll i vilken form du äter ägg; kokta, som omelett etc. Ägg består av 44,8 procent av EAA (Essential Amino Acids – eller ”essentielle aminosyror” på svenska). Även mjölkprodukter är rika på aminosyror.

Kyckling består av 43,2 procent av EAA. Personligen älskar jag kyckling. Jag köper alltid frigående, ekologisk kyckling, så att kycklingarna haft ett bra liv. Det härliga med kyckling är att det kan varieras på så oerhört många olika sätt och ätas både i matsäck, till lunch eller middag. Kyckling kan både stekas, kokas och tillagas i ugn, med en massa goda tillbehör. Kyckling är en bra källa för speciellt isoleucin, som är bra vid bland annat stress, anorexi och diabetes. Isoleucin finns i stora koncentrationer i muskelvävnaden. På försöksdjur har man sett att brist på isoleucin orsakar darrningar och kramper.

Ovanstående får mig att tänka på en personlig upplevelse, som jag en gång hade när jag besökte min vän i Mexiko. Jag hade ätit några dåliga bananer och blivit matförgiftad, och jag var jättesjuk, med både kräkningar och diarré. Min vän begav sig iväg till närmaste gatustånd med grönsaker och frigående fjäderfä och bad dem slakta och förbereda en kyckling till hans sjukling hemma. Kycklingen var färdig på bara några minuter och han återvända snabbt hem för att koka en soppa, som han näst intill tvingade i mig. Den hade helt klart en läkande effekt. (Kroppen var stressad på grund av infektionen.) Bara efter några timmar var jag frisk igen. Jag vågar inte rekommendera ovanstående men det fungerade på mig.

Nötkött innehåller alla åtta essentiella aminosyror, bland annat stora mängder valin, leucin och lysin, som har en positiv effekt på muskelproteinsyntesen. Vissa kan ha lite svårt att smälta nötkött och då kan mager köttfärs på nötkött kännas bättre. Lax, tonfisk och torsk är bra källor för aminosyror. Torsk har en hög procentandel av aminosyror, speciellt lysin. Lysin kan vara bra hjälp mot förkylningssår, hjälper immunsystemet och är viktig för upptag av kalk. Skaldjur är också bra. Av vegetabiliska produkter kan jag speciellt nämna sojabönor, som innehåller alla åtta essentiella aminosyror, så är du vegetarian eller vegan är soja en av de lättaste källorna för aminosyror. Quinoa innehåller också stor mängd essentiella aminosyror. Även linfrö, bönor, linser, ris, nötter och mandlar är bra källor för aminosyror.

Är du vegetarian måste du vara uppmärksam på att det kan vara lite svårt att sätta ihop den dagliga kosten med den nödvändiga balansen av aminosyror, men mjölkprodukter och ägg är en stor hjälp.

Är du vegan är det viktigt att vara mycket uppmärksam på att planera kosten så att den bli komplett. Den måste vara mycket varierad, med mängder av grova grönsaker, växtbaserade oljor, fullkornsprodukter, frön, nötter, frukt och baljväxter.

Aminosyror som kosttillskott

För att ta tillskott av enskilda aminosyror ska de som regel tas i rimligt stora doser till skillnad från vitaminer och mineraler. Som regel delar du intaget av aminosyror i två doser – en om förmiddagen och en om eftermiddagen. Det är bäst att ta aminosyror med vatten eller juice, men de ska inte tas med mjölkprodukter eller andra proteinrika drycker. Orsaken till detta är att det är bäst att de tas utan konkurrerande proteiner.

Tar du någon form av medicin måste du tala med din läkare innan du börjar ta tillskott av fria aminosyror. En del aminosyror kan påverka olika sorters läkemedel.

Med hänsyn till den begränsade platsen här i artikeln har jag valt ut några av de populäraste tillskotten med aminosyror:

  • Arginin är en icke-essentiell aminosyra, som huvudsakligen finns i ost, ägg, mjölk och kött samt nötter och frön. Arginin har på senaste tiden uppmärksammats för dess positiva effekt på hjärtat. Det hjälper blodkärlen att slappna av samt förbättrar blodcirkulationen i hjärtats artärer, samt lindrar smärtor i bröstet.
    En del män tycker om arginin då det förbättrar blodcirkulationen och därmed hjälper om man har problem med att få erektion.
    En del människor upplever ett fall av för högt blodtryck.
    Diabetiker upplever ofta att de kan gå längre innan de får kramper eller smärtor i benen.
    Lider du av herpes kan arginin bidra till att provocera herpesutbrott och bör i sådana fall alltid tas ihop med lysin.
  • Karnitin är min stora personliga favorit, som jag inte vet hur jag skulle kunna leva utan. Det är i första hand en självproducerande hjärtstärkare, som levererar energi ut till musklerna, främst till hjärtmuskeln och hjärnan. De ödem som ofta byggs upp kring ett svagt hjärta lindras också, någonting som jag själv erfarit. Karnitin finns mest i kött, varför vegetarianer och veganer måste vara uppmärksamma på eventuell karnitinbrist, speciellt om man har anlag för hjärtproblem
    Karnitin är också bra för att sänka triglycerider.
    Även njursjukdomar kan eventuellt hjälpas med karnitin. Som dialyspatient kan man få brist på karnitin, om en behandling inte tar hänsyn till det.
  • NAC – N-Acetyl-Cystein. NAC har nu blivit mycket känt. Det är cystein som stabiliserats och ombildats till NAC. Det är speciellt bra vid kronisk bronkit, astma, cystisk fibros och många andra luftvägsproblem. Det hjälper genom att vara slemlösande vid lungproblem. En del personer känner att det hjälper vid influensa. En del tar det även som skydd för levern och för avgiftning/utrensning. NAC hjälper till att bygga upp glutation, som är en av naturens allra viktigaste antioxidanter. De andra två aminosyrorna som medverkar till bildandet av glutation är glutamin och glycin.
  • Ren cystein hjälper ofta vid håravfall och kan hjälpa vid hudåkommor.
  • Glutamin har en del av de bredaste effekterna i kroppen. Det används bland annat som hjälp till alkoholister, narkomaner, vid depression, impotens, förbättring av immunsystemet och avgiftning av levern. Det kan passera blod-hjärnbarriären och således även hjälpa vid chock och stress. Det sägs kunna främja intelligensen hos till och med mentalt handikappade barn. Många vittnar också om positiv effekt vid cancerbehandling, så att det inte känns så svårt.
    OBS! Får aldrig tas av personer med Parkinson.
  • Taurin, är den sista aminosyran som jag tar upp i denna artikel. Taurin är en av mina stora favoriter, som jag har glädje av dagligen. Taurin har ett brett spektrum av verksamma områden som t ex vid epilepsi, migrän, depression, högt blodtryck m.m. Det har en vital betydelse för hjärta och hjärna och kan tas av många med svagt hjärta, men det är även bra för ögon, gallblåsa och kretslopp. Det finns i alla kroppens membran. Stress tömmer kroppen på taurin. Bästa källan är kött och fisk. Migrän kan också mildras genom att ge en trestegs raket med tillskott av B6, magnesium och taurin.

Jag tror, att det i framtiden kommer att läggas ännu större fokus och forskning kring aminosyror och effekterna av dem.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.