Den spanska Disneysagan med ett sorgligt slut

Den spanska Disneysagan med ett sorgligt slut

Drömmen om Disneyland i Spanien

Tänk dig att vakna upp till en solig morgon på Costa del Sol, kliva ut från ditt hotell, redo för äventyr med Musse Pigg och Kalle Anka, och alla andra både klassiska och moderna Disney-figurer, i en av världens mest ikoniska temaparker – EuroDisney, bara ett stenkast bort från hotellet – eller din bostad på Costa del Sol.

Detta var nära att bli verklighet under 1980-talet när Walt Disney Company, världens största medie- och underhållningskonglomerat, ville etablera en temapark i Europa, liknande dem som redan fanns i USA. Det tittades på fler städer i olika europeiska länder och trots att Spanien var en favorit bland de flesta av beslutsfattarna, föll valet till slut, som vi alla vet, på Paris, Frankrike.

Men vad hade hänt om valet faktiskt hade fallit på Spanien, och kunde Málaga ha varit det perfekta valet?

Spanien – ett land för Disney-magi

De spanska städerna som det talades om i mötesrummen hos Disney för deras storsatsning i Europa – att skapa en temapark full av magi lättillgängligt för den europeiska befolkningen, som således skulle slippa korsa Atlanten för att nå en sagoinspirerad nöjespark – var Tarragona, Valencia, Alicante, Jerez, Almería och inte minst Málaga. Att Spanien låg så bra till som kandidat till EuroDisney hade flera förklaringar. Bland annat var landet redan på 1980-talet etablerat som en av Europas största turistdestinationer och lockade varje år miljontals turister. Att Málaga och dess omgivningar låg bra till bland alternativen motiverades med, förutom att Costa del Sol redan lockade turister med sina långa stränder, att det varma klimatet påminde om det i Florida och Los Angeles, och alltså var utmärkt året runt för sagojättens magiska kungarike. Och förutom att matcha det önskade klimatet perfekt, var Málaga dessutom idealiskt med sin internationella flygplats.

En förlorad chans

Trots alla fördelar som Spanien, och i synnerhet Málaga, hade att erbjuda, och att många beslutsfattare föredrog Spanien, föll valet, som vi vet, på Frankrike och Paris. Många i Spanien, som hade hoppats på både ökad sysselsättning, ännu mer turism, en ekonomisk skjuts av historiska mått och diversifiering av turismen bortom sol och bad som temaparken skulle innebära m.m. kände sig besvikna. Och många frågade sig vad Paris hade att erbjuda – för inte var det vädret i alla fall.

Svaret på frågan var ganska enkel och den franska regeringen, som tydligt såg fördelarna med att få projektet, spelade en avgörande roll i beslutet. Till skillnad från komplicerad byråkrati i Spanien var den franska regeringen nämligen både snabb i sina beslut och presenterade utmärkta lösningar för Disney. Bland annat erbjöds ett enormt markområde på hela 5 510 hektar bara cirka 32 kilometer öster om huvudstaden, mer exakt i staden Marne-la-Vallée, vilket gjorde det möjligt att utveckla en hel Disney-stad snarare än bara en temapark. Dessutom lovade man att bygga ut transportnätet och höghastighetståget TGV direkt till temaparkens entré, vilken gjorde det extremt lättillgängligt för mängder av sagoälskande besökare.

Från Disney motiverade man det slutgiltiga beslutet med att peka på Paris som en strategisk plats mitt i Europa, och således lättillgängligt för miljontals människor med bara några timmars restid. Och det där med vädret, som ju var det som verkligen talade för Málaga, bortförklarades med att fransmännen själva ju är vana vid att vistas utomhus trots kallare väder.

Vad hade EuroDisney betytt för Málaga?

Tänk om Málaga ändå hade blivit platsen för EuroDisney? Staden och provinsen, som i dag är en av Spaniens främsta turistdestinationer, hade säkert fått en helt ny identitet som Europas magiska huvudstad. Tänk en Disney-park med utsikt över Medelhavet, där besökare kunde njuta av både temaparkens attraktioner och Costa del Sols stränder. Tänk ett Málaga med sitt rika kulturliv, från Picasso-museet till påskfirandena under Semana Santa, och ett EuroDisney som hade kompletterat allt detta.

Om valet av plats för EuroDisney hade fallit på Málaga, är det helt klart att Costa del Sol och dess turistindustri hade sett helt annorlunda ut än den gör i dag, och Spanien hade mycket väl kunnat vara en obestridd ledare inom turism i Europa. Ekonomiskt hade den temaparken skapat tiotusentals direkta och indirekta arbetstillfällen, ett enormt inflöde av investeringar och genererat miljarder euro i intäkter. Fastighetsmarknaden hade kunnat explodera med byggandet av hotell, bostäder och shoppingcenter runt temaparken.

Samtidigt kan man fråga sig, med en blick på hur det ser ut i Málaga nu nästan 40 år senare – hade Málaga och Spanien ens klarat projektet långsiktigt, då Málaga och Costa del Sol i dag kämpar med betydande frågor som vattenförsörjning, infrastruktur och bostäder till alla?

Drömmen lever kvar

Att EuroDisney aldrig byggdes i Málaga, eller ens i Spanien, är något som få talar om i dag, och de som gör det ser det som en förlorad möjlighet, men det betyder inte att drömmen om en stor temapark i Spanien är död. Det har under årens lopp dykt upp nya förslag, bland annat om en stor temapark i Albacete, men då har det som är så typiskt för Spanien satt käppar i hjulen – nämligen finansieringsproblem och politiska hinder, så dessa planer har aldrig heller blivit verklighet – men tänk om…

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.