Ett ögonblick, vad säger panelen? (Mars 2021)

Ett ögonblick, vad säger panelen? (Mars 2021)

Frågor

1) Den spanska f.d. hälsoministern Salvador Illa avgick sent i januari, för att ställa upp i regionalvalet i Katalonien i mitten av februari. En del är negativa till att han lämnade sitt ämbete mitt under ”brinnande” pandemi, medan andra ser positivt på att han ersatts. Tycker du att det är rätt av en hälsominister att lämna sin post i ett sådant läge som pandemin befinner sig i?

2) Nu har vi i väst levt med covid-19 i ett år. Har begreppet ”lycka” för dig förändrats jämfört med vad lycka var för dig tidigare?

3) Många drömmer om och planerar vart de ska resa när livet återgår till ”normala” eller kanske rättare sagt ”efter covid-19”. Vilken är den första platsen du vill besöka när möjligheten kommer?


Namn: Marie-Anne Taygan

Bor:     Fuengirola

Gör:    Arbetar hos Pro-Nordix

1) Jag tror inte att det har gjort någon större förändring av situationen. Den nya hälsoministern verkar mycket kunnig och har gjort ett bra intryck tycker jag. Hon verkar både kunnig och ambitiös, och informerar hela tiden om utvecklingen, så jag har bara positiva bedömningar att tillföra.

2) Ordet Lycka har definitivt förändrats för mig. När senaste pandemivågen drabbade oss blev det att arbeta hemifrån. Jag kom en fredagsmorgon till arbetet och mådde fruktansvärt dåligt och blev då hemskickad omgående. Jag beställde tid på kliniken San Francisco i Fuengirola och fick tid på måndag. Jag betalade 45 euro och skulle få svar inom 10 minuter, efter 5 minuter kom doktorn tillbaka och kallade in mig på rummet. Jag hade blivit testad positiv för covid-19 och fick omgående utegångsförbud och 10 dagars isolering. Lycka i det här fallet var för mig att det var som en vanlig influensa. Jag hostade som en galning, nös och var väldigt snorig som en rejäl förkylning. Jag var sjuk men vi skulle alla arbeta hemifrån, vilket jag gjorde i den mån jag orkade. Efter ett par dagar ringde min chef och sa att de var tvungna att avsluta mitt kontrakt i och med att covid-19 hade tagit bort våra arbetsmöjligheter för Sverige. Så ordet lycka har just nu blivit olycka i stället. Jag har då hittat andra arbetsmöjligheter som tur är så det är lite lycka i alla fall.

3) Vi vill gärna åka på cruise-tur i Medelhavet ca 15 dagar eller åka till södra Turkiet till en mysig resort. Tyvärr skiljer sig det inte så mycket mot Spanien, endast varmare badvatten och bra variant av mat. Jag älskar turkisk mat, som man tyvärr inte kan hitta här i Fuengirola. Vi tycker mycket om att resa även om vi är bortskämda med ett fantastiskt klimat här. Ingen prioritet för Sverige dock utan det blir varmare klimat. Italien skulle också vara av intresse med både kultur, god mat och bra sevärdheter. Vi får se hur covid-19 blir och vilka resmöjligheter som kommer att finnas.


Namn: Brith Bogårdh 

Bor:     Kungsör och Fuengirola

Gör:    Lärare

1) Jag har försökt följa Salvador Illas intentioner. Senast i december skrev PSOE att han skulle vara kvar som hälsominister till valet 14/2. Men nu när han beslutat sig för att avgå för att delta i valkampen i Katalonien tror jag att det är i samråd med PSOE. Partiet har utsett Carolina Darias att ersätta honom eftersom hon tidigare samordnat insatsen mot covid 19 mellan centralregeringen och regioner. Det kan ju inte stå och falla med en enda person. Jag kan inte tycka något generellt om de prioriteringar Illas gjort, speciellt inte i ett land där jag inte är bofast.

2) Lycka för mig är och har alltid varit att få känna gemenskap och delaktighet med dem som finns runtomkring mig, familj och vänner. Att vara frisk och se världen utvecklas i mer harmoni mot rättvisa och jämlikhet, se min stora familj växa, må bra och ta och ge kärlek, både till dem och andra som står mig nära, gör mig lycklig.

3) Just nu är den största och mest efterlängtade drömmen att få resa till min dotter i Lund och få krama alla hennes sex barn och den lillebror som föddes 1/2. Sen inte att glömma … Fuengirola vår plats på jorden under vintertid. Det blir som att födas på nytt efter en lång period av för lite socialt liv.


Namn: Tony Söderberg

Bor: Skövde

Gör: Kundservicechef på Mio 

1) Ja, jag kan inte se att han kan vara tvungen att sitta kvar på sin post trots att det pågår en pandemi. Vem vet hur länge den pågår och har han sina tankar på annat håll är det rätt att kliva av och lämna plats till nästa person med energi!

2) Lycka är ungefär detsamma för mig i dag som för ett år sedan. Det kan snarare ha förstärkts. Att lyckan av att umgås med familjen, frihet- och möjligheten att resa har blivit än större än tidigare. Tror att många människor kommer ha lyft blicken när vi en dag kommer ur det här.

3) Utan tvekan är det vårt hus i El Peñoncillo, Torrox, som kommer få sig ett besök! Vi hoppas kunna komma dit i maj men vi får anpassa oss efter rådande situation.


Namn: Monica Silverstrand

Bor:     Marbella

Gör:    Sjunger, översätter och säljer bostäder

1) Jag har ingen egentlig åsikt i frågan men det kan väl alltid vara bra att det kommer in någon med fräscha ögon? Det kanske hade varit skönt för Tegnell att bli ersatt på sin position också… Att tjata om samma saker tusentals gånger måste vara ansträngande.

2) Lycka handlar om så mycket. Vänner, familj, hälsa, ekonomi, upplevelser etc. Detta år har inneburit att jag känt mig mer låst än tidigare, förstås. Det är nog detsamma för alla. Och eftersom jag känner stor lycka under mina resor runt om i världen är ju det något som tyvärr försvunnit. Men å andra sidan har jag nu min dotter med familj här i två månader och det är jag ju inte van vid, så det skänker lycka jag tidigare inte upplevt. Den dagliga kontakten med två av tre barnbarn är obetalbar. Saknar en del svenska vänner som valt att inte komma hit till sina bostäder som de brukat göra, men å andra sidan har de flesta fastboende vännerna stannat kvar istället för att resa till Sverige så ofta. Men nog saknar jag friheten att kunna leva mitt liv som jag vill, utan restriktioner och begränsningar. Absolut. Men när restaurangerna i lördags öppnade efter bara 2,5 veckas stängning kände jag mig väldigt lycklig över att få sitta i solen och bli serverad med lilla familjen runt mig. Vet inte riktigt hur vi stod ut i våras med 10 veckors inlåsning.

3) Jag åker till Indien igen så fort det bara går – fullkomligt ÄLSKADE förra vinterns besök i Kerala i södra delen av landet med sin fantastiska befolkning, supergoda mat, otroligt låga priser och vackra färger. Fortfarande skickar ett halvdussin indiska vänner (solstolsuthyraren, skräddaren, resebyråkillen m.fl.) som vi lärde känna meddelanden och bilder via WhatsApp stup i kvarten. Det hände aldrig under alla de år jag tillbringade mycken vintertid i Thailand. Men de vänliga indierna är intresserade av oss och vill bygga/bibehålla vänskapsband. Jag är evigt tacksam för att ha fått uppleva detta fantastiska land och kommer att spendera många framtida semestrar där i Kovalam och Varkala.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.