Ett ögonblick, vad säger panelen? (Februari 2021)

Ett ögonblick, vad säger panelen? (Februari 2021)

Frågor

1) Med dokumentären ”Greta”, som utkom under hösten 2020, faller återigen en del strålkastarljus på Greta Thunberg, som annars hamnat i skuggan av rådande pandemi. I dokumentären ställs frågan om Greta bara bjuds in i maktens korridorer för att makthavarna skulle dra nytta av uppmärksamheten kring henne – eller om det verkligen lyssnas på henne. Själv säger Greta: ”Det känns som om de bara vill synas för att det ska verka som om de bryr sig”…”De vet vad som säljer – fast de gör egentligen ingenting.”

Är Greta bara en spelpjäs i de politiska korridorerna eller gör hon verkligen skillnad?

2) Det kommer många besked i medier kring tiden vi har framför oss; optimisterna säger att marknaden kommer i gång i takt med att allt fler vaccineras mot covid-19, medan pessimisterna påstår att återhämtningen kommer att ske mycket långsammare.

Tror du att hjulen kommer i rullning på Costa del Sol i år, eller kommer det att ta längre tid?

3) Lockdown råder i stora delar av Europa och än fler än tidigare tvingas arbeta hemifrån. Många arbetstagare talar om fördelar med ökad frihet och att de slipper t ex stressen att resa till och från arbetsplatsen. Gällande arbetsgivare har en del fattat beslut om att även efter krisen kvarhålla detta ”nya” arbetssätt och adaptera verksamheten och arbetsplatsen till mindre ytor, vilket naturligtvis innebär bland annat lägre utgifter.

Sett till arbetsmarknaden generellt, tror du att utvecklingen med ökat distansarbete är positivt eller negativt, och vilka effekter tror du att det kan ha?


Namn: Brith Bogårdh 

Bor:     Kungsör och Fuengirola

Gör:    Lärare

1) Jag har följt Gretas engagemang för miljön och de ungas framtid ända sedan start. För mig är hon ett beundransvärt föredöme för både de unga och äldre. Många människor i hela världen, inte minst de unga, följer i hennes spår. Makthavare har gett henne lovord men tyvärr har hon även stött på misstro, falska anklagelser från andra, som sett sig hotade, politiskt och ekonomiskt eller av andra skäl. Nu när miljöfrågorna verkligen på allvar lyfts fram av expertisen tror jag att Greta och andra miljöaktivister kommer att få stor betydelse. Nu har ögonen öppnats för fler som förstått att klockan är ”FEM I TOLV”.

2) Svår fråga att svara på för mig som pga. Corona tvingats avstå från att resa till Spanien och därmed inte är helt uppdaterad kring hur hårt och på vilket sätt marknaden drabbats. Jag har följt de medier jag har haft tillgång till och förstår att om någon återhämtning på sikt kommer att ske (kort eller lång sikt) hänger på: vaccination, minskad smittspridning och ökad möjlighet till turism. Men låt det inte gå för fort utan säkert och tryggt. Det är det bästa för spanska marknaden och alla oss som älskar Spanien, tror jag.

3) Att kunna ge ett svar på denna komplicerade fråga är svårt. I de yrken och branscher, som fungerar med ökat distansarbete och där de som arbetar där är nöjda, kommer det säkert att fungera bra. Men i andra sammanhang, där det krävs nytänk och nyskapande måste arbetsgivare, personal och fack komma fram till lösningar man kan vara överens om. Det är spännande och kan leda till någonting bra i framtiden.


Namn: Marie-Anne Taygan

Bor:     Fuengirola

Gör:    Arbetar hos Pro-Nordix

1) Personligen tror jag att de flesta makthavarna vill ha med Greta för att det ska se bra ut. Hon engagerar verkligen många och uppmanar till att vi ska försöka få ett bättre klimat och att vi ska arbeta för ett bättre samhälle. 

Själv sorterar jag soporna och använder lampor för att dra ned på kostnader och energi. Många lyssnar på Greta och använder inte flyg lika mycket som tidigare, utan försöker med andra alternativ, så jag tycker att hon har en stor roll i klimatfrågan. 

Jag såg tyvärr inte dokumentären om Greta.

2) Det kommer att ta lång tid för marknaden att återhämta sig. Vi har fått striktare restriktioner redan i januari, så det kommer säkert att bli flera konkurser. Turistsäsongen kommer också att senareläggas. Vi får väl se när vaccinationerna verkligen kommer igång och vilket resultat det kommer att bli. 

Jag hoppas verkligen att det blir ett bättre år i år än det förra, för hela Costa del Sol.

3) Jag arbetade hemifrån i flera månader när covid-19 startade och gjorde ett bra jobb, så mitt företag var nöjt och jag hade inga problem. Återgick dock till kontoret efter att det blev tillåtet. Man behöver social närhet tycker jag och det kändes skönt att träffa sina arbetskamrater igen. Det dåliga med distansarbete annars är att vissa arbetsgivare inte betalar ut lönen och man har inget kontrakt. Det är lättare att säga upp folk också och betala en lägre lön. Jag har en vän i Sverige som blev arbetslös pga. covid-19. Hon blev uppsagd från arbetet för att det blev så få arbetsuppgifter. Arbetsgivaren drog ned på sina utgifter helt enkelt och skyllde på covid-19. Själv är jag glad att jag har arbetet kvar, även om mina arbetsuppgifter mot Sverige har minskat. Vi har försökt att hitta nya branscher som jag kan arbeta mot, jag har alltså en mycket bra arbetsgivare.


Namn: Tony Söderberg

Bor: Skövde

Gör: Kundservicechef på Mio 

1) Jag tror både och. För den medvetna medborgaren, eller den som inte är så insatt, tror jag det kan göra skillnad att vissa saker belyses och uppmärksammas. Ungdomar kan säkert uppskatta att det är en person i deras ålder, och kanske kan de inspireras och själva börja sätta sig in vad som påverkar klimatet och vad man som individ kan göra för att hjälpa till. På högre nivå är jag övertygad att det handlar om ett spelkort som kan vara bra att dra fram när det passar och många tittar på.

2) Jag hoppas och tror, att det kommer igång lite försiktigt framåt sommaren. Har Sverige samma höga smittspridning även om några månader kan det nog sätta lite sordin på stämningen och framtidstron. Jag hoppas Spanien lyckas få ned siffrorna, som under senhösten, då känner sig besökarna nog trygga och då kommer hjulen börja snurra igen. Inte lika fort som tidigare men snabbare än helt stilla som våren 2020.

3) Jag tror det är positivt. Att arbetet utförs oavsett man sitter hemma eller på sin arbetsplats ser jag som en självklarhet. Tror effektiviteten många gånger blir betydligt mycket högre utan ”störande” moment på ett kontor. Sedan tror jag det är viktigt att kombinera de två, någon dag på arbets- eller mötesplats med kollegor och några dagar hemma. Det har ju visat sig att möten på distans fungerar mycket bra och vad har egentligen den fysiska platsen för betydelse. Kan man kanske sitta i Spanien och arbeta en vecka- eller två per år skulle åtminstone jag bli glad!


Namn: Monica Silverstrand

Bor:     Marbella

Gör:    Sjunger, översätter och säljer bostäder

1) Omöjligt att besvara. Jag tror att Greta känner att hon utnyttjas av människor med makt som vill få det att se ut som om de bryr sig om miljön, men som gör alltför lite för att faktiskt hantera problemet. Det måste vara oerhört frustrerande för henne. Hon är en fantastisk person med så mycket kunskap och vilja. Men utan att de som bestämmer faktiskt implementerar åtgärder som förändrar den framtida miljön är ju hennes tid och engagemang helt bortkastat. Det vore sorgligt om det är så.

2) Till sommaren hoppas och tror jag att vi är tillbaka på vettiga nivåer av ett friare liv. Vaccinet ger hopp men det är allas vårt ansvar att ta hänsyn till de restriktioner som råder och stötta lokala verksamheter så att de överlever.

3) Jag ser många fördelar med att jobba hemifrån. Inga nyheter för egen del, för det har jag gjort i massor av år, men för många andra som nu sluppit stressa med pendling och fått mer tid i hemmet. Dock har det ju visat sig att kvinnomisshandeln ökat kraftigt pga. frustrerade män som inte kan bete sig som folk, och det är helt oacceptabelt. Där krävs det kraftiga insatser, framför allt från andra män som vet hur man uppför sig och kan utbilda sina kompisar att bli bättre människor. Oss kvinnor kommer misshandlarna aldrig att lyssna på.

På sikt kan det kanske bli så att stora kontorslokaler inte längre behövs, och att dessa istället kan ombildas till bostäder för att reducera bostadsbristen i storstäderna. Att jobba hemifrån tror jag är här för att stanna. Om man kan köra en tvättmaskin och hinna med en del hushållssysslor under sin arbetsdag får man mer tid för viktigare saker i familjen när alla är hemma.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.