Gårdsbesök i sinnenas paradis – La Dehesa Biodinámica

Gårdsbesök i sinnenas paradis - La Dehesa Biodinámica

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Tror du att biodynamiskt jordbruk och djurhållning bara intresserar de alternativa, så tänk om. La Dehesa Biodinámica, La Donairas 700 hektar stora ekologiska gård, mellan bergsbyarna Montecorto och El Gastor i Málagaprovinsen, erbjuder visningar på gården där besökarna får lära sig mer om biodynamiskt jordbruk, permakultur, jordkonservering och utrotningshotade arter av jordbruksdjur.

Kanske är det lätt att tänka att detta bara lockar personer med dreadlocks och vida batikkjolar, men tvärt om. Under de senaste visningarna på gården deltog passagerare från världens enda lyxkryssningsfartyg med privatägda exklusiva lägenhetshytter, ett tiotal medlemmar från en Ferrari-klubb samt en internationell grupp som gick rundvisningen till fots.

Sedan slutet av det förra århundradet har den hållbara livsstilen blivit alltmer accepterad och den har också fått alltmer gehör i de mest konservativa kretsarna. De allra flesta vill leva hälsosammare för att inte skada sig själva och miljön, och pandemin har förstärkt denna trend.

”Alla vet hur vi egentligen bör leva och äta, men vardagslivet med ränn hit och dit får oss ofta att glömma bort det och i stället använder vi produkter med kemikalier och konserveringsmedel, som är dåliga för vår hälsa. Därför ger vi våra besökare en möjlighet att återförenas med naturen samt koppla av och få kontakt med sig själv”, säger Gloria Martín, ansvarig för det biodynamiska projektet.

La Dehesa Biodinámica ligger på mellan 650 och 1 050 m ö.h. ”Detta är en miljö vari männorskor och djur möts, men det är ingen djurpark. Våra gårdsdjur lever fritt hela året runt och de är därför inte lika tama som husdjur som står i spiltor hela dagarna, men de är väldigt ädla”, berättar Gloria. Hon refererar bland annat till 90 Lusitano-fullblodshästar, 50 sällsynta pajuna-kor (som det bara finns ca 500 kvar av i Andalusien), ca 200 segureña-får samt getter, höns, gäss och ett dussin utrotningshotade andalusiska åsnor.

Detta ekologiska jordbruk började med etableringen av La Donaira år 2005 och kursverksamheten och gårdsbesöken började 2019. Gården har tilldelats certifikat för att vara biodynamiskt så deras vin, olja, djurfoder och måltiderna räknas som biodynamiska. Platsen erbjuder olika visningar, från ett 1,5-timmars guidat gårdsbesök till ett 4 timmars besök med lunch komponerad av La Donairas svenska mästerkock Fredrik Andersson.

”All mat och dryck som vi erbjuder kommer direkt från gården eller närområdet, så man kan säga att vi erbjuder 0-km-gastronomi.”

Man vet var gårdsbesöken börjar och slutar men den 8 km långa guidade turen är annars ett oanat äventyr, som helt beror på tidpunkten på dagen och var djuren befinner sig. Terrängen är brant och stenig, så gästerna körs i en SUV eller traktor med släp. Det är också möjligt att gå visningen till fots.

”Vårt fokus är erbjuda en upplevelse som bidrar till förståelsen för att det finns ett annat sätta att leva på.”

Gloria Martín, projektledare för La Dehesa Biodinámica

La Dehesa Biodinámica handlar om att berika sina sinnen och det är verkligen ett besök för alla fem sinnen. Varje årstid ger sitt speciella intryck, som man kan se, höra, dofta, beröra och om man vill, därefter även smaka på.

Målet är att besökarna ska få med sig sinnesupplevelserna, värderingarna om respekt och de biodynamiska traditionerna till sitt vardagsliv.

”Det ger mig så mycket glädje att visa runt folk på gården för det är så här som vi egentligen bör leva – med respekt för djuren, jorden, växterna och för oss själva”, säger Gloria, och avslutar: ”Både stora och små lämnar vårt ’paradis’ med stora leenden. Många säger att de kommer ihåg smakerna från när de var små. Mat smakar inte längre som förr, så det är någonting speciellt med att kunna besöka en traditionell grönsaksodling och veta att tomaten som jag äter just nu, som verkligen smakar som tomat ska smaka, och som de brukade smaka, är odlade precis intill. Direkt från skörd till tallriken.”

Besök på gården
1,5 timmars guidad rundvisning: 30 euro per person
Inklusive tilltugg och dryck: 75 euro per person
Inklusive lunch designad av La Donairas svenska mästerkock: 110 euro per person
För mer information: www.ladehesabiodinamica.com

Foto av La Dehesa Biodinámica

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco