Helena Wramhed: Driv, teamwork och pilates

Helena Wramhed: Driv, teamwork och pilates

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Cajamar är en populär bank för skandinaver på Costa del Sol och särskilt svenskar söker sig till bankens kontor i Fuengirola. Där sitter nämligen Helena Wramhed, och har gjort det sedan 2001. Så naturligtvis är vi många som känner henne. Men vem är det egentligen som känner vem? När vi kommer in på banken får hon översikt över hela vår ekonomi, och vi alla vet hur mycket ekonomin säger om en person, men vad vet vi om Helena, mer än att hon är bankchef?

Det skulle vara Spanien

”Det har alltid varit någonting med Spanien. När jag var liten var flamencoklänningen som mormor sydde den finaste jag hade och när andra lekte med dockor lekte jag med en souvenirflamencodansare”, berättar Helena, som följde förkärlek till landet på andra sidan Europa. Efter gymnasiet, när väninnorna reste till Italien och USA, åkte Helena själv till Málaga, för hon skulle minsann studera spanska: ”För mig var det bara Spanien. Jag har alltid haft ett eget driv och tänkte inte alls lockas med någon annanstans.”

Kort info
Namn: Helena Wramhed
Ålder: 1965 i Malmö
Bor: Mijas
Familj: Make Juan, två döttrar Emma (28) och Alexandra (23) samt hunden Lola – en liten yorkshire
Gör: Bankchef på Cajamar
Fritid: Helena älskar att promenera och strosa, liksom att simma (helst i havet) och hon känner stor glädje när hon hoppar i vattnet. Vidare ger hon sig gärna iväg på små utflykter tillsammans med maken Juan, gärna med en övernattning.

Mottagaren betalar

Efter studier i spanska på gymnasiet läste Helena avancerad kurs i språket på universitetet i Málaga och ville stanna. Hemma hette det att hon skulle studera till svensk mäklare på distans, vilket visserligen var sant, men där i mitten av 1980-talet var det inte bara livet i Spanien som hade fångat hennes hjärta, utan även Juan. Under en tid försörja hon sig som assistentsekreterare på Confecciones Surs (Cortefiels textilfabrik i Málaga) utlandsavdelningen, som skötte exporten till USA.

”Det var perfekt – de behövde någon som pratade engelska och jag fick praktisera min spanska!”, berättar Helena, som minns livet som ung svenska på Costa del Sol på 1980-talet: ”Det fanns ju varken mobiltelefoner eller internet. All kurslitteratur skickades med post, distanstentor, som skrevs på Svenska skolan i Fuengirola, skickades till det svenska lärosätet antingen med sigillförseglad post eller telefax. Och från en telefonbod vid torget i Torremolinos ringde jag ’mottagaren betalar’ hem till mamma och pappa, det var ju dyrt att ringa till Sverige som fattig student!”, skrattar Helena lättsamt.

Språk öppnar dörrar

Med studierna klev Helena in i mäklaryrket, en bransch inom vilken hon kom att arbeta i 6 år som mäklare för olika mäklarfirmor och för promotor. Och återigen fick hon användning av sina språkkunskaper.

”Alla mina chefer var spanjorer och jag var den enda som kunde kommunicera med skandinaver, så jag fick sköta all kommunikation och översätta alla samtal med de skandinaviska kundernas banker etc. vilket lärde mig jättemycket om bankverksamhet”, berättare Helena, som utan paus fortsätter att berätta om när hon 1993 gick på ett inträdesprov som Bankinter annonserat ut. Helena klarade proven fint och fortsatte till intervju.

”Jag hade varit mammaledig och ville tillbaka in på arbetsmarknaden! Och gissa om jag blev både förvånad och glad när jag erbjöds heltidstjänst och andra sökanden fick halvtids- och praktiktjänster!”, berättar Helena.

Kan inte inte stå för sin åsikt

”Under intervjun var jag helt ärlig och sa ja till de villkor som jag tyckte lät bra och nej till det som jag inte tyckte lät bra”, säger Helena bestämt. ”Jag kan fortfarande inte sitta i en grupp och säga ja till ett beslut som jag inte håller med om eller inte tror på. Jag är ärlig, mot både sig själv och andra”, förklarar Helena, som tror på sin intuition, och att alla har intuition, liksom att hon generellt tror att man blir bättre att lyssna på den när man blir äldre.

Mycket arbete bakom karriären

Efter 8 år på Bankinter erbjöds Helena starta kontor för Cajamar i Fuengirola, där hon nu varit i 20 år.

”Min arbetsdag börjar kl. 8 på morgonen och ska pågå till kl. 15, men jag går sällan innan kl. 17. Dagen är fylld av kundmöten, dryga 150 e-mail, auktorisationer, räkningar, lån och obetalda lån, problemlösningar, planeringsarbete, notarieskrivningar, riskanalysering med lånekommitté m.m. När jag lämnar kontoret äter jag och så går jag på pilates, och så kopplar jag upp mig igen, och sista e-mailen kan jag läsa vid 23-tiden”, berättar Helena, som lägger till att arbetet på bank också innebär kontinuerligt, obligatoriskt studerande kring uppdateringar om banktjänster etc. vilket sker utanför normal arbetstid.

”Alla på bank måste regelbundet uppdatera sina certifieringar. Detta är för att skydda kunden, så att ingen ska kunna sälja en produkt eller tjänst som man inte är certifierad för. Men det innebär mycket, mycket studerande”, berättar Helena.

Klev ned från toppen

För kunder hos Cajamar i Fuengirola kan frågan nu komma – var inte Helena borta en tid? På detta är svaret: ja. År 2014 till 2016 befordrades hon till Gerente Turismo Recidencial (ansvarig för alla utländska kunder boende i Spanien) med säte på huvudkontoret i Málaga stad.

”Jag skulle utveckla denna del. Och det gjorde jag. Det var väldigt intressant, väldigt mycket jobb, och väldigt ensamt; för ingen annan i banken jobbade med det. Jag trivdes inte med ensamheten så efter några år ville jag tillbaka till ’mitt’ bankkontor. Det var som: jag hade skrivit kokboken med recept och instruktioner, och lämnade över den till dem att fortsätta med”, berättar bankchefen, som är den första inom Cajamar att ta ett steg ned från de höga positionerna inom banken.

Teamworker

”Jag ville tillbaka till min flock. Jag må vara driven men jag är en teamworker och jag saknade mitt team”, förklarar Helena, som också berättar att det inte var lätt att kliva tillbaka ned, för det är inte så systemet är tänkt, men hon gjorde det.

Pilates

När Helena har bestämt sig för någonting tycks det som om ingenting kan hindra henne. Och samma är det med pilatesen. Hennes träning är hennes tid och ingenting inkräktar på den, om inte hennes chefer skulle kräva hennes tid.

”Här handlar det inte om att hitta tid till pilatesen, det handlar om att ingenting annat konkurrerar med pilatesen. Pilatesen är min tid, två-tre gånger i veckan, att slappna av, och den stärker mig både mentalt och fysiskt. Träningen är både rolig och får mig i harmoni” berättar Helena, som liksom helt okonstlat tar ett djupt andetag vilket får henne att räta på sig samtidigt som ett lugn sveper över henne – och det syns verkligen vad pilatesen ger henne. Och nu förstår jag också var hon laddar sina batterier, för alla vi som träffar Helena, lägger garanterat märke till henne sprudlande energi!


Lever bankchefen som hon lär

”Ja, det gör jag. Ber folk om råd kring t ex sparande är jag noga med att uppmärksammar om att olika sparformer och investeringar kräver olika kunskap. Jag rekommenderar investeringar efter kundens egen nivå av kunskap och riskbenägenhet, och jag är noga med att informera. Och ber någon om rådgivning om lån så är jag glad att ge det.

Själv är jag ganska riskbenägen när det gäller aktier och fondinvesteringar men jag klarar mig däremot bra utan lån. Och jag rekommenderar sparande, oberoende i vad – det kan vara i egendomar eller t ex fonder, de kan vara bara kontosparande eller pensionssparande, men det är bra att spara och alltid ha lite extra kapital.

Jag är stolt över att Cajamar är en kreditkooperativ bank som inte behöver stämma av med aktieägare som vill ha sin utdelning Jag är stolt över att banken inte vräkt en enda familj som inte kunnat betala sina bostadslån, inte heller under krisen i slutet av 00-talet, utan i stället gett dem en chans – hur skulle jag kunna sova om jag ställt en familj på gatan?! De flesta som fick chansen då betalar sina lån bra i dag – förr eller senare får folk jobb igen och kommer tillbaka, så man måste ge dem en chans.”


3 snabba till Helena

Har du någon pärla på kusten som du vill rekommendera?
Pärlor finns det många! Åk t ex en lördagsmorgon till marknaden Atarazana i Málaga stad – kanske en regnig höstdag, och ta sedan en aperitivo på en av de mysiga ställena runt i stan.
Jag vill också slå ett slag för Costa de la Luz i Cádizprovinsen, som är underbar.

Finns det någonting som du önskar ogjort?
Jag kan inte säga att jag önskar något ogjort, snarare att jag inte gjort allt jag skulle velat, mest för att jag kanske inte haft tid. Jag lovar mig själv att bli bättre på att göra saker som jag vill nu och inte sedan… Men det finns säkert saker jag inte borde gjort, men om det var något viktigt har jag säkert lärt mig av det – en erfarenhet rikare…

Vad är ditt bästa tips till någon som funderar på att flytta till Costa del Sol?
Jag uppmuntrar alla som kommer hit, speciellt yngre som kommer för att arbeta etc., att de lär sig spanska – bli del av samhället, intressera sig för vad som sker i Spanien som land, inte bara vara här.
Många gånger tycker jag att den äldre generationen är duktigare på att engagera sig, kanske för de har mer tid?

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco