Helge Antoni – Konsertpianisten som tar musiken till en annan nivå

Helge Antoni - Konsertpianisten som tar musiken till en annan nivå

Musiken är hans liv. Den har funnits med honom sedan barnsben och har följt med honom i allt han gjort. Musiken har tagit honom både när och fjärran, och för ett par år sedan landade han i Málaga, där han nu i oktober bjuder in till en spännande pianoafton på Teatro Cervantes.

Helge tar emot mig hemma hos sig själv i bostadsområdet Limonar, i Málaga. Det är en varm sommardag, så vi sitter på balkongen, där det är förvånansvärt svalt. Huset som Helge och hans fru bor i omges av stora, spanska tallar och prunkande grönska, och det är denna mogna trädgård som skänker frisk svalka. Här rådet ett skönt lugn, bara ett stenkast från stadens buller, ett lugn som liksom återspeglas i Helge, i en härlig harmoni med hans sprudlande livslust. Inne i vardagsrummet står en stor flygel och där jag sitter på en schäslong och studerar omgivningen avundas jag grannarna som till och från får lyssna till Helges ljuva pianotoner. Förutom flygen fångas min blick av vackra harmoniska målningar, som dekorerar väggarna i hela lägenheten, konstverk som Helge berättar att hans fru har målat. Här andas verkligen hela atmosfären konstnärskap i olika former.

Alldeles speciella konserter

Jag mötte Helge första gången hösten 2022, när vid ett tillfälle hälsade på i Svenska Skolan i Fuengirola och spelade för de yngre barnen där, varefter han också gav en konsert för 600 barn i Fuengirolas Palacio de la Paz. Många av er som läser detta kanske själva upplevt honom spela, bland annat gav han en konsert på Teatro Cervantes i december förra året i en hyllning till Alfred Nobel med musik av nordiska kompositörer. Han spelade också i Ronda i somras, och ni som har haft ynnesten att lyssna till Helge vet att han inte bara bjuder på pianospel. Helge Antoni, som är exklusiv Steinway-artist, tar med publiken, oavsett ålder, på en alldeles speciell och spännande resa i musiken, där han fördjupar upplevelsen av musiken med att nästan poetiskt förklara och berätta den – något som kanske har inspirerats av hans mamma…

Skillnad i ung och gammal publik

Inför mitt första möte med Helge, när han alltså skulle spela för skolbarnen, funderade jag över hur det skulle gå. Yngre barn har ju en tendens att snart bli rastlösa och tappa intresset. Men jag minns att jag, där i skolans aula, förundrades över Helges förmåga att trollbinda även de yngsta – de blev så intresserade att det var flera händer som åkte i luften när han avslutade med en frågestund.

”Det är egentligen ingen skillnad att spela för vuxna eller barn annat än att barn är den ärligaste publik man kan ha. Vuxna applåderar för att man ska applådera, oavsett om de tycker att det är bra eller inte. Barn å andra sidan tappar snabbt intresset och börjar vrida på sig och prata om de inte tycker om något. Jag vet också att barn ser igenom oss vuxna, så om jag verkligen brinner för det jag gör, så smittar det av sig på dem”, förklarar Helge.

Det började med ett blått leksakspiano

Helge själv var bara ett litet barn när han upptäckte kraften i den klassiska musiken. Ett starkt minne som han berättar var att hans mamma alltid spelade en LP-skiva med violinkonsert när barnen lagts i säng. ”En kväll smög jag upp ur sängen och hittade då mamma liggandes på golvet i vardagsrummet. Jag trodde att något hade hänt, men mamma berättade att hon låg där och kände musiken, och så berättade hon en historia som musiken målade fram. Då var jag i 5–6 årsåldern”, berättar Helge. Ett annat starkt minne är det när han fick sitt första piano, från en fyra våningar stor leksaksbutik i mammans hemland Tyskland. Det var ett blått leksakspiano och när han fick välja vad han ville från butiken var det just det han ville ha. Detta piano plockade han senare sönder – ”Jag ville se hur det såg ut inuti”, skrattar Helge.

Ett annat tillfälle när Helge fick uppleva den klassiska musikens kraft var när han var i tidig skolålder, när klassen fick i uppgift att ta med sig och visa sin hobby till skolan. När det var Helges tur satt han sig vid skolans piano och spelade ett stycke. Till historien hör att det i klassen fanns en pojke som många gånger var elak mot Helge, men när Helge spelade fascinerades den andra pojken så mycket av pianospelet att han efter den dagen blev Helges vän.

Något år senare fick Helge sitt första riktiga piano, och vid det satt han och spelade, samtidigt som han lekande skrev ner Helge Opus 1, Opus 2 och så vidare.

Utmärkt musiköra

Nu kanske man tror att Helge lärde sig att spela piano hos en pianolärare. Faktum är dock att allt han spelade, spelade han på gehör. Noter lärde han sig långt senare. Han blev till och med antagen till Malmös musikkonservatorium utan att kunna noter, något som lärarna var helt ovetande om. Lärarna trodde att Helge spelade efter noter som alla andra, men allt han behövde var att någon spelade ett stycke och så tog han det på gehör, oavsett om det var Beethoven eller Mozart. Det tog ganska lång tid innan lärarna förstod detta, och det tåls att säga att de blev mycket överraskade.

Skulle bli ambassadör

Att bli konsertpianist har trots det stora musikintresset inte alltid varit en självklarhet. Helges föräldrar (mamman var berömd akrobat och pappan var musiker) såg gärna att Helge skulle arbeta med något ”normalt”.

”I mina tidiga tonår ville jag bli ambassadör! Så när jag var 14 och det var dags att prya ringde jag till svenska ambassaden i Köpenhamn och frågade om jag fick komma och prya som ambassadör. Tänk, det fick jag! När jag kom fram satt ambassadör Herman Kling i möte, varför jag fick sitta hos sekreteraren och vänta. Sekreteraren föreslog att jag kunde börja med att arrangera en lista i alfabetisk ordning, på vilket jag svarade att jag inte hade kommit för att prya som sekreterare – jag var där för att prya som ambassadör! I två dagar fick jag följa med Herman Kling i hans arbete”, berättar Helge entusiastiskt.

I dag vet vi att det inte blev en diplomatkarriär för Helgen Antoni. Musiken är hans kall, någon som han verkligen insåg i 16-årsåldern.

”Du kan bli det du vill. Brinner man verkligen för något så kan man”, säger Helge övertygande på sitt mjuka och harmoniska sätt, och nog är det så att Helge har kommit till världen för att dela med sig av och kommunicera musik.

Foto: Laura Bueno.

300 års musik blir konsert

Själv lyssnar Helge på all musik, men vad han spelar… ”Vad jag helst spelar går i vågor. Jag har en mycket bred repertoar med 300 år av klassisk musik. Det finns så mycket musik och så mycket att upptäcka att jag inte skulle hinna med allt även om jag spelade 100 olika stycken varje dag”, säger Helge. Till konserten på Teatro Cervantes i Málaga 24 oktober har han valt ut stycken som han tror att alla kommer att tycka om. ”Det blir 300 år med kompositörer som har anförtrott pianot sina tankar och skrivit mästerverk. Den röda tråden i konserten är det spanska och publiken kan också vänta sig en del spännande, intressanta tvära kast”, avslöjar han. Han berättar också att priset för biljetter är 20 euro oavsett parkett eller balkong, för Helge tycker nämligen att alla, oavsett inkomst, ska ha en chans att uppleva musiken på bästa sätt.

En alldeles speciell flygel

Höstens stora konsert blir också speciell då Helge kommer att spela på den flygel som han själv varit med och valt ut åt teatern. Att välja en flygel till en teater gör man inte varje dag. Det gick till så att Helge, när han förra året skulle spela på teatern för första gången, uppmärksammades på att teaterns flygel var riktigt dålig, vilket han tänkte inte gick för sig på en så fin teater. Därför nämnde han detta för Málagas borgmästare Fransisco de la Torre under en lunch, varmed Helge och teaterns chefsdirigent fick i uppgift att resa till Hamburg för att välja en ny Steinway, och efter att ha provat åtta olika fann de den fantastiska flygel som i dag står på Teatro Cervantes.

”Jag har lyckan att få göra det jag älskar, och tänk att jag få dela med mig av det jag älskar! Faktiskt så tycker jag själv att jag spelar bättre när jag delar musiken med andra”, avslutar Helge Antoni.

Kort om Helge Antoni

Född: Malmö 1956

Bor: I Málaga och Värmdö (Stockholm)

Familj: Fru – ballerinan och konstnärinnan Marissa Niño de Guzman

Gör: Konsertpianist och exklusiv Steinway-artist

Övrigt: Har studerat vid Musikhögskolan i Malmö. Gjorde professionella debut med att spela Franz Berwalds pianokonsert. Han var den första svenska musiker att tilldelas ett British Council Fellowship. Han har studerat i London, haft framgångsrika debuter på Mai Musical i Bordeaux och på Salle Gaveau i Paris, och har bland annat vunnit det eftertraktade Menuhin-priset (1983).

Helge är i dag en eftertraktad pianist världen över för sina kreativa program och sitt personliga sätt att få kontakt med och trollbinda sin publik. Han har spelat i många högt ansedda konserthus som Wigmore Hall, St. Martin-in-the-Fields, Salle Gaveau, Beethoven Saal, Kennedy Center och Berwaldhallen. Sedan 2002 är han ”Artist-in-residence” vid tyska universitetet Witten-Herdecke.

Helge har tillsammans med sin fru tillbringat mycket tid i Lima (Peru) där han skapade en stiftelse för att hjälpa unga musiker.

”Musikalisk resa – 300 år av pianomusik”

Teatro Cervantes i Málaga

24 oktober kl. 20.00

Biljetter på: www.teatrocervantes.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.