La Sueca hälsar välkommen till En Sueco maj 2023

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco maj 2023

Vilken härlig vår vi har! Solen skiner, värmen har kommit tidigt och redan nu lockar stränderna till långa, lata dagar. Efter en dag på stranden går vi sedan hem, vrider på kranen och duschar av oss all sand. Så går vi gärna ut i trädgården för att vattna – den ska ju gärna vara så där vackert grön och frodig. Och så fyller vi på poolen, för har du ännu inte tagit ett dopp är det väl snart dags för det!

Det är härligt, eller hur? Faktum är dock att detta härliga väder har en helt annan sida och den är mycket oroande. Den heter torka. För även om vi i städerna bara vrider på kranen och ser friskt vatten rinna ut är det ett faktum att verkligheten inte är lika vacker. Vi befinner oss på gränsen till allvarlig torka och regnar det inte snart kan även privathushåll förvänta sig vattenrestriktioner. Detta är värt att tänka på. Värt att tänka på är också om det är vettigt att bönderna på landsbygden beläggs med vattenrestriktioner medan golfbanorna lyser gröna i de annars torra omgivningarna, liksom att kommunerna spolar de centrala gatorna i städerna med litervis vatten, för att hålla städerna rena. Men jordbrukarna har inte tillräckligt med vatten till sina grödor, vilket gör att skördarna är hotade. Det i sin tur riskerar att leda till högre priser på bland annat frukt och grönsaker… Så kom igen och gör en insats och spara på vattnet!

En annan sak som det är dags att vi alla börjar tänka på, som min journalistkollega Henrik sätter fingret på denna månad i kolumnen ”På andra sidan”, är det utbredda problemet med övervikt. Snart lider hälften av Europas befolkning av övervikt. Det är gräsligt. Och hur mycket kostar inte detta samhället varje år? Henrik trycker på att den utbredda övervikten är en livsstilssjukdom. Vi vet vad som krävs så jag frågar mig själv varför detta är ett problem. Ja, jag är inte pinnsmal och ja, jag älskar god mat, men när byxorna börjar bli lite tajta så gör jag något åt det – och då menar jag inte att jag köper en större storlek. Jag har fortfarande samma storlek som jag hade när jag var 20 år, och jag gör allt jag kan för att hålla denna storlek, gärna resten av mitt liv. Läs Henriks artikel, låt dig provoceras och se problemet!

Annat denna månad:

Jag har fått en pratstund med en kvinna från Umeå som verkligen gjort något åt sin livssituation. Carola Lidén, som du möter i månadens profilartikel, gick in i väggen hemma i Sverige vilket ledde till att hon renoverade en husbil som hon nu reser med i Europa och hon har just spenderat en härlig tid i Spanien.

Sedan har En Sueco gjort en kortare utflykt till Las Alpujarras och den lilla byn Soportújar, där invånarna länge utpekats som häxor med magiska riter och andra häxkonster. Här finns något spännande runt nästan varje husknut för alla åldrar, vilket du kan läsa mer om här i magasinet.

Månadens längre utflykt går till Spaniens kanske mest anmärkningsvärda katedral, som ligger strax öster om Madrid. Denna katedral är ett spännande projekt och livsverket av en enda man, nämligen Justo Gallego. Så har du vägarna förbi huvudstaden kan detta vara en spännande avstickare, eller låt dig inspireras av artikeln till en utflykt enkom för att se Don Justos katedral.

Detta och mycket mer bjuder månadens En Sueco på. Och du, kom ihåg att En Sueco utkommer både i tryckt version och digitalt. Dessutom kan du läsa alla artiklar på www.ensueco.com och så har vi ju nu också vår nya app, som kan laddas ner till alla mobila enheter (finns för både iOS och Android), så att du alltid har enkel tillgång till god läsning!

Trevlig läsning!

Sara Laine

sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.