La Sueca hälsar välkommen till En Sueco mars 2020!

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco mars 2020!

Denna månad kan ni läsa om bland annat patiofestivalen i Córdoba, världens snabbaste bollsport, en utflykt till Monda, kanske ett litet hopp för Málaga CF, hur man gör saffransvåfflor (det är ju snart våffeldagen) och mycket mer. Men den artikel som inspirerat mig till vad jag skriver just här denna månad är den som handlar om IoT (Internet of Things). 

IoT är någonting som jag tycker är megaintressant, samtidigt som jag är skeptisk till det. Visst har jag mycket teknologi hemma – med en sambo som intresserar sig mycket för sådana saker och själv tycker jag att utvecklingen är spännande, men jag tycker också att det är läskigt och så är jag tveksam till det rent hälsomässigt. Jag ska förklara och jag börjar med hälsan. 

Om vi tittar på wearables (alltså teknikprylar som man bär på sig som är kopplade till internet, som t ex en klocka som man kan ringa med och som mäter steg) till att börja med – jättebra att dessa finns! Det säger jag med hänsyn till att de i behov av det kan ha olika larmsystem om man t ex har risk för att falla, om man behöver det av andra säkerhetsorsaker eller liknande, då är det ju fantastiskt. Men, att man hela tiden har en smartwatch på armen kopplad till internet, jag tror inte att alla dessa vågor direkt på kroppen är bra för våra kroppar. Jag tror inte att strålningen från mobiltelefoner och prylar är bra för oss. T ex når vårt trådlösa internet hemma inte upp till övervåningen där våra sovrum ligger, för jag vill inte att någon i min familj ligger och sover i alla dessa internetvågor. Men jag viker mig ändå för teknologin och har en modern smartphone, men jag har ingen smartwatch på armen – inte ännu i alla fall.

Vi har dock en smartwatch i familjen, och det kan verka underligt vem som har den, men det är min dotter. Den vet hon att hon bara får ha på sig när hon inte är med oss, som t ex om hon är hos en kompis. Med den på armen kan hon när som helst ringa oss, och vi kan ringa henne. Det fungerar utmärkt! Denna klocka har också GPS. Reklamen säger att klockan ger föräldrar säkerhet… Jag är glad att jag kan ringa min dotter när hon är iväg, för än så länge är hon för liten för att ha mobiltelefon, men jag låter mig inte luras av tillverkarnas säljknep om säkerhet. Visst kan jag se var min dotter befinner sig och jag kan ringa henne, men det hindrar inte från att någonting kan hända henne och att jag kan se var hon är och ringa henne gäller ju bara så länge klockan sitter på hennes arm, ligger den i en papperskorg hjälper det ju ingenting.

Och så har vi det här med ”assistenter” som Siri och Alexa… detta tycker jag är superläskigt. Visst, jag har ingenting att dölja, så det spelar ju ingen roll vem som lyssnar på vad jag har för mig, men lyssnar gör de! Nu låter jag som en paranoid själ men har du inte själv upplevt att reklamen du får på internet matchar saker som du precis talat om med vänner – alltså inte bara saker som du googlat, utan faktiskt talat om? Det har jag, många gånger. Låt mig ge två exempel: Jag talade med min sambo om att renovera badrummet. Det är ingenting som jag googlade, vi talade om det samt skissade på vår plan på hederligt vis med papper och penna – och snart fick jag målriktad reklam med ”Dags för nytt badrum – ansök om finansiering hos oss!”. Ett annat exempel är från bara här om dagen, när min kollega kom in på redaktionen med en snygg tygkasse som det stod The New Yorker på, och jag kommenterade detta. Dagen efter fick jag reklam när jag surfade nätet om jag vill prenumerera på… gissa vad… The New Yorker!

Glöm inte att skriva till mig om du har tips, tankar, kommentarer eller frågor!

Varma hälsningar

Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.