La Sueca hälsar välkommen till En Sueco april 2020

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco april 2020

I skrivande stund sitter jag i karantän här i Spanien. Vardagen fungerar förvånansvärt bra tycke jag!

Vad jag har märkt dessa dagar är hur oerhört viktigt det är att behärska språket i det land man är bosatt i. All information i Spanien i denna krissituation förmedlas, av naturliga skäl, på spanska. Vi bor ju i Spanien. Sura kommentarer fälls på sociala medier kring att det inte ges tillräckligt med information på engelska. Men hallå. Vi är i Spanien. Spanjorerna förbjöds lära sig engelska i skolan på Francos tid, liksom att tv-sändningar förbjöds ges på engelska. Engelska är alltså ett relativt nytt språk i landet. Faktiskt förväntas jag hellre förstå spanska när jag befinner mig i Spanien än att inte kunna göra mig förstådd på mitt hemspråk i mitt hemland. Jag ska ge ett exempel: Under mitt senaste Stockholmsbesök, strax innan coronautbrottet i Spanien, upplevde jag på caféer, restauranger och i butiker: ”Oh, I don’t speak Swedish”, från personalen! När jag skulle köpa en vinterjacka i Gallerian fick jag samma svar när jag bad om hjälp, men denna expedit sa även ”I go get compañero”. Jag: ”Perdon, pero hablas español?”, ”Sí!”, och så fortsatte vi på spanska – i Sverige.

Tillbaka till sociala medier. På grund av bristen på information på engelsk kring situationen i Spanien delar och förklarar godhjärtade informationen på svenska för solkustensvenskar. De är öppna för frågor och svarar i den mån de kan. En av frågeställarna har varit jag själv, men vilken upplevelse. Aldrig har jag mötts av så mycket otrevligheter. Hur tänker egentligen folk bakom sina skärmar? Varför är man otrevlig mot någon som ställer en fråga? Jag svarade den otrevliga person öppet på mediet och bjöd in denne för en intervju, som underlag till en artikel om elakhet på sociala medier. Tror ni att jag fick något svar… Men det skulle fortfarande vara intressant att möta dessa mobbare (för det är vad de är) och låta dem berätta om behovet att vara elak.

Så kommer vi till många svenskar behov att ifrågasätta reglerna som införts – 1 person i 1 bil, 1 person från 1 hushåll som handlar, stanna hemma – alltså inga promenader. Vad har folk för behov av att ifrågasätta precis allt och försöka töja på reglerna? ”Jag har hund – då kan jag ta en långpromenad”, ”Vi lever i samma hushåll – då kan vi gå och handla tillsammans”, ”Det är ingen i uppe på La Concha –då kan jag ta mig friheten till en skogspromenad med barnen”. Varför är det svårt att förstå ”Stanna hemma”? Varför tror vissa att de är undantag? Skulle alla Spaniens dryga 47 miljoner invånare göra sig själva till undantag skulle alla allmänna utrymmen vara fulla med människor.

De flesta spanjorer vet bättre än att tjafsa med polis, militär och stat i detta land. Här är polisen fortfarande auktoritär, till skillnad från Sverige, där personer inter längre lyssnar på någon annan än sig själva.

Nu vill jag dela ut två rosor och ge en påminnelse:

En stor ros till de människor som på sociala medier, nästan outtröttat, delar och förklarar information till svenskar här vår fantastiska kust.

Den andra stora rosen till de personer, som med egna och en del insamlade medel (tack till alla som bidragit!) envist och enträget delar ut matpaket till taklösa i Fuengirola, när annan hjälpverksamhet sviker.

Och påminnelsen: Snälla, stötta dina lokala verksamheter: mataffärer, grönsakshandlare, restauranger, magasin etc. De små och medelstora verksamheterna är de som behöver vår hjälp nu!

Sist men inte minst; på grund av karantänen, har vi inte möjlighet att trycka En Sueco i pappersformat denna månad, men tänk nu vad bra det är med internet! Via www.ensueco.com och magasinets digitalversion får du som läsare tillgång till alla våra artiklar samt information från våra annonsörer, och dela gärna vårt material på sociala medier, så att alla får tillgång till det. 

En Sueco fortsätter som alltid, med samma höga redaktionella nivå och läsvärde!

Ett stort tack vill jag här rikta till alla En Suecos annonsörer som backar upp bakom denna lösning. Tillsammans tar vi oss igenom krisen och En Sueco kommer tillbaka i tryck så snart vi får!

I skrivande stund pågår karantänen till 11 april.

Så nu vill jag säga som spanjorerna

”ÁNIMO!” (ung. upp med hakan) och

”#YoMeQuedoEnCasa” (jag stannar hemma).

Sara Laine

sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.