Möt Anette Fahrman

i hennes keramikstudio i La Campana

När jag kliver in i studion är luften både varm och fuktig. Framför en brännugn står en stor fläkt och snurrar. Jag har begett mig till i La Campana i Marbella. Här ska jag möta Anette Fahrman, som jag första gången träffade på SWEA:s företagsmässa i november förra året – där hennes keramikföremål lockade många nyfikna besökare.

”Hallå?” säger jag lite försiktigt, då jag visst kan höra att någon är i studion, men jag ser ingen, och från bakom en vägg tittar Anette fram, med ett stora leende, och hon hälsar mig välkommen.

Undersköterskan som blev egenföretagare

”Ska vi sätta oss utanför?”, frågar Anette, och det gör vi, vid ett litet runt cafébord med två stolar. ”Det blir så varmt i studion när ugnen är på. Den bränner ju godset i över 1 200°C och sedan tar det två–tre dygn för den, och godset, att svalna. Tar jag ut godset för tidigt spricker det”, förklarar hon.

I grunden är Anette undersköterska, vilket hon arbetade med i 15 år. När hon träffade sin före detta man började hon i stället arbeta med honom och hans klädesbutiker som JC, Brothers och Sisters. Hon kom även att ha egna klädesbutiker, Wilma, en i Kinna och en i Varberg, samt två till som en bekant drev.

En egen studio i Spanien

2011 bytte Anette bana igen när hon träffade Mikael, som hon är sambo med sedan dess. Mikael har nämligen företaget ArticMed, som arbetar med högkvalitets Omega-3 oljor, så hon hjälper till en del i det företaget. Och kanske är de hälsosamma fiskoljorna hemligheten bakom Anettes pigga energi, för är det något som jag noterar där vi sitter utanför keramikstudion, är det att hon utstrålar livslust och glädje. Och med ett leende börjar hon berätta om hur det kommer sig att vi i dag sitter i La Campana, utanför en keramikstudio.

”Det var Mikael som hade en dröm om ett litet boende vid Medelhavet, och när vi hittade vår bostad här visste vi bara att vi hittat rätt. Men jag ville ändå ha något att göra. Jag var van att jobba – jag var ju egenföretagare, och som alla egenföretagare vet innebär det mycket jobb, och så var jag ju van att också ha villa och trädgård, med allt som det innebär. Men här hade jag plötsligt inget att göra. Så en dag hittade jag en studio där jag kunde syssla med keramik. Efter några år hittade jag till den här lokalen i La Campana, som en kvinna hade som keramikverkstad. Först hyrde jag in mig, men så småningom tog jag över förstahandskontraktet och då köpte jag också loss ugnen. Sedan inköptes en drejskiva och diverse keramikverktyg och sen var driften i gång. Genom åren har flera som vill hålla på med keramik kommit hit. En del är helt nybörjare och andra vill göra lite på semestern. Vissa hyr in sig för en längre tid medan andra bara kommer för några dagar och vill att jag ska visa dem lite olika tekniker. Jag håller också kurser och evenemang. Men främst är studion för mig, och även om det jag skapar är till salu är allt ren hobbyverksamhet”, berättar Anette.

Gedigen kunskap

Att låta händerna arbeta med lera är inte en ny hobby för Anette, det är något som hon hållit på med redan sedan skoltiden och hon har gedigen kunskap i hantverket. Hon har gått i lära hos fyra olika keramiker, först hos Lars Limmert, som var sista lärling till krukmakaren Carl-Eric Anjou i Skene, och av vem hon lärde sig brukskonst, Christina Magnusson, som hade en helt annan stil, Gunilla Vass, som helst arbetade med skulpturer, och den sista var Åke Johansson, som mest arbetade med bruksföremål. Anette har alltså skolat sig inom allt från det riktigt gamla traditionella hantverket till moderna tekniker.

”Att låta händerna skapa är en fantastisk känsla. Det är ett utmärkt sätt att slappna av och koppla bort från stress, och det har varit viktigt för mig. När jag kom hit till Marbella och började med keramik mer än jag gjort under arbetsåren, insåg jag att jag sitter inne med väldigt mycket kunskap!”, säger Anette stolt.

Anettes studio ligger inom bekvämt avstånd från lägenheten som hennes sambo Mikael köpte 2013, där de tillbringar årets kallare månader, och då spenderar hon gärna tid i sin studio. Längs väggarna står flera hyllor med mängder av keramikföremål. Det är fat och skålar, vaser och ljusstakar, muggar, vinglas m.m. Till vänster står några bord och stolar, och bakom ett litet bord rakt fram, i ett hörn, står en drejskiva. På hyllorna som täcker väggen längst in i studion ses hinkar och behållare med olika glaseringar, och på golvet förvaras olika sorters leror – alla i stengods som är betydligt hållbarare än lergods och som är det enda som Anette arbetar med.

Kopplar av med lera

Så vad är med just keramik som lockar Anette?

”Att arbeta med lera är lite som mindfullness. Jag kopplar bort livet utanför och det enda som upptar mina tankar – som finns i min värld just då – är leran. Detta var speciellt välbehövligt när jag arbetade mycket. Och så behöver man så lite – bara lera och glasyr. Har man inge en ugn kan man ofta hyra in sig i en”, berättar hon.

Om bränningen förklarar Anette att godset måste brännas två gånger. Stengods är hållbarare än lergods och bränns i högre temperatur. I den första bränningen – skröjbränning, bränns godset till 980°C, så att det blir hållbart. Sedan lägger man på glasyr, och så bränns godset en gång till 1 260°C. Då sintrar godset, det vill säga att leran smälter samma, vilket gör att det inte suger åt sig mer vatten och därmed blir vattentätt.

Tycker om nya utmaningar

”Om keramik är för vem som helst? Man behöver nog en konstnärlig förmåga i alla fall”, förklarar Anette. På frågan om vad som är svårast svarar hon, utan att tveka: ”Att sätta sig vid drejskivan. Att dreja kräver stor koncentration och fingertoppskänsla, samt teknik och skicklighet. Att bara få leran centrerad, vilket är ett måste, är en utmaning i början. Det tar många år innan man blir duktig. Men man kan göra t ex en jättefin skål med bara lera och sina händer, genom att tumma. Man kan också använda sig av tekniker som att kavla och ringa, och jag håller kurser i alla dessa tekniker.”

Inne i studion ser vi vad Anette sysslar med just nu, nämligen handfat. Idén kom i samband med byggandet av ett attefallshus, till vilket hon tillverkade just ett handfat. Just nu håller hon på med ett nytt handfat, men ett avlångt sådant.

”Jag får ibland beställningar. Det kan vara på vinglas, muggar, tallrikar, osv. och nu är det alltså ett ovalt handfat. Handfat är nytt för mig, och något som jag vill fortsätta med. Jag tycker om nya utmaningar”, avslutar Anette med ett hjärtligt skratt.

Kort info

Namn: Anette Fahrman

Född: 1960 i Hajom

Bor: Lysekil och Marbella

Familj: Sambo Mikael Marcko, dotter Emma Fahrman och son Anton Olsson

Gör: Spenderar livet mellan Sverige och Spanien. Hjälper till med ArticMed, och i Sverige jobbar hon som undersköterska inom hemtjänsten medan hon i Spanien spenderar mycket tid i sin keramikstudio. Hon tycker om att resa.

På bucketlistan: Efter långresor till Kina med den imponerande Terrakottaarmén och safari i Kenya i mäktiga Masai Mara, vill Anette nu bland annat resa till det mäkta Machu Picchu.

Instagram: @fahrmankeramik

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.