Möt Olaf Medina-Montoya Hellgren och Juan Miguel Rodríguez Gómez

Möt Olaf Medina-Montoya Hellgren och Juan Miguel Rodríguez Gómez

männen bakom advokatbyrån Wallin & Partners

Advokatbyrån Wallin & Partners (W&P) grundades redan 1995 av Rolf Wallin tillsammans med Olaf Medina-Montoya Hellgren, som ville skapa en advokatbyrå med både kunskap och kompetens i både spansk och svensk rätt. Detta har onekligen lyckats och byrån är i dag mycket välrenommerad. Sedan 2006 drivs den av Olaf Medina-Montoya Hellgren och Juan Miguel Rodríguez Gómez.

Det är alltså en spansk advokatbyrå med svensktalande spanska advokater, som ger juridisk rådgivning och hjälp med juridiska frågor inom spansk, svensk och internationell rätt. Huvudområdena rör främst fastighetsrätt, arvsrätt, familjerätt, skatterätt samt bolagsrätt, men de hjälper även klienter med skadeståndsärenden och indrivningsärenden.

Jag har träffat Olaf och Juan Miguel, för att få veta vilka de är bakom advokattiteln samt vad de tänker om jobbet som advokat och delägarskapet på advokatbyrån.

Berätta, vad har ni för bakgrund?

Juan Miguel: Jag är utbildad jurist vid universitetet i Cádiz. Åren 1999–2005 flyttade jag till Sverige tillsammans med min fru Carolina, och där föddes våra två barn. Vi bodde i Stockholm och förutom att jag kompletterade min spanska utbildning i Sverige med studier inom juridik, arbetade jag som egen företagare och statstjänsteman. År 2005 flyttade vi till Fuengirola och här blev jag antagen i Málagas advokatsamfund och arbetade på en advokatbyrå i Marbella. Så lärde jag känna Olaf under ett seminarium där han höll en föreläsning inom ämnet juridik och 2006 blev jag delägare i Wallin & Partners när Rolf Wallin avträdde.

Olaf: Jag är född i Málaga, till en svensk mamma och spansk pappa, och jag har således dubbelt medborgarskap, men jag har starkare anknytning till Spanien – mitt hemland. Efter två års vistelse i USA var det en självklarhet för mig att läsa juridik, och det gjorde jag vid Málagas universitet. Det var även självklart att inte begränsa min framtida karriär till att bo och arbeta här, så efter juristutbildningen flyttade jag till Sverige i två år. Där läste jag diverse enstaka juridiska kurser på universitetet, praktiserade på en advokatbyrå och jobbade även inom hemtjänsten. 1992 flyttade jag tillbaka till Spanien och började arbeta som jurist i Marbella. 1994 blev jag antagen vid Málagas advokatsamfund och samma år blev jag också auktoriserad översättare. Två år senare grundade Rolf Wallin och jag Wallin & Partners.

Hur kommer det sig att ni jobbar mot den svenska marknaden på Costa del Sol?

Olaf: Jag har ju svensk härkomst, och enligt mig är en anknytning till Sverige av viss betydelse. Som barn upplevde jag rätt ofta de olika problem som kan uppstå när människor av olika nationaliteter gifter sig med varandra, när människor flyttar till ett främmande land för att arbeta eller bara leva, så för mig har det känts logiskt att arbeta i Spanien med den svenska marknaden på Costa del Sol.

Juan Miguel: Liksom Olaf har jag också anknytning till Sverige – min fru är svensk, mina barn är födda i Sverige, jag har familj och vänner där, jag älskar Sverige. Dessutom har jag ju både studerat och arbetat i Sverige. Tack vare detta förstår vi svenska både skrivna och oskrivna lagar liksom kulturen och människorna. Hos W&P har vi klienter med alla nationaliteter, spanjorer också, och både privata och bolag, och att ha goda kompentenser med rätt utbildning, erfarenhet, förståelse och språkkunskaper för att utöva vårt yrke, mellan i detta fall Spanien och Sverige, är grundläggande.

Vad är det för skillnad mellan svensk och spansk advokat?

Juan Miguel: En svensk advokat är medlem i det Svenska Advokatsamfundet och utövar sitt yrke framför allt i Sverige och en spansk advokat är medlem i det Spanska Advokatsamfundet och utövar sitt yrke framför allt i Spanien, men båda har samma arbetsmetod och syfte med att assistera/hjälpa människor i olika situationer

Olaf: För att förklara lite mer ingående: båda företräder människor som behöver juridisk hjälp och råd i många olika situationer i livet. Båda ska ha kunskap om lagen och om hur rättssystemet fungerar, i Sverige respektive Spanien. Både Spanien och Sverige är rättsstater, med egna lagar och domstolar.

Varför ska man välja en advokat med kunskap om både spansk och svensk lag?

Olaf: När en och samma rättsfråga har anknytning till två eller flera länder, som t ex när människor av olika nationalitet gifter sig med varandra, eller när människor flyttar till ett annat land och äger tillgångar i utlandet, kan särskild konflikt uppstå (upplösning av äktenskap, vårdnad av barn, bodelning). Lösningen av denna fråga kan många gånger erfordra hjälp av både spansk och svensk advokat, och det kan behövas en helhetsbedömning utifrån ett internationellt perspektiv.

Vid t ex en bostadsaffär eller arv, varför är det viktigt att ha en advokat i Spanien, räcker det inte med en gestoría?

Olaf: Det är inget krav att anlita en advokat eller ens en gestoría vid en bostadsaffär eller arv i Spanien. Att många svenskar anlitar advokat eller annan rådgivare, beror på omständigheterna i det enskilda fallet, i huvudsak att man befinner sig i ett främmande land, inte kan språket eller lagarna. Det kan också handla om en av livet viktigaste affärer. Då är det, enligt min mening, värt att anlita advokat.

Juan Miguel: Det finns ju många adjektiv som kan användas som svar på varför man bör anlita en advokat: kunskap, kompetens, trygghet, säkerhet, erfarenhet, professionalitet, information, ansvarsförsäkring m.m.

Vad bör en svensk som söker en advokat i Spanien tänka på?

Juan Miguel: Jag tycker att språket och tydlig kommunikation är det viktigaste. Sedan är kunskap och kompetens inom det spanska systemet viktigt eftersom vi befinner oss i Spanien. Men det krävs även tillräcklig kunskap i det svenska samhället och systemen, för det kan ju påverka beroende på vad ärendet gäller.

Olaf: Återigen, det beror på omständigheterna i det enskilda fallet. Befinner man sig i ett främmande land och inte kan språket eller lagarna, och har ett problem som kan ha juridiska påföljder, är det mest logiska att rekommendera att ta kontakt med en lokal advokat, som talar samma språk och som vet hur rättssystemet fungerar här.

Hur har den marknad ni arbetar på utvecklats genom åren?

Olaf: Jag ser att den svenska marknaden på Costa del Sol, som vi främst arbetar mot, har utvecklats enormt sedan jag började arbeta i Marbella 1992. Det finns många flera potentiella klienter, men också flera aktörer på samma marknad – andra advokater men även jurister, rådgivare eller liknande. EU och den fria rörligheten har bidragit till denna utveckling. EU-rätten som tillämpas både i Sverige och Spanien, liksom den snabba tekniska utveckling som sker parallellt, underlättar en hel del, när lagstiftningen harmoniseras från Europa. Men det finns också starka krafter som motarbetar denna positiva process.

Juan Miguel: Vi arbetar framför allt inom det civilrättsliga området där en stor del utgörs av fastighetsjuridik och bolag. På dessa två områden har utvecklingen varit extraordinär och vi hoppas naturligtvis att det ska fortsätta så.

Vilka utmaningar har ni stött på i W&P genom åren?

Olaf: Här kan nämnas de ständiga lagändringarna, långa handläggningstider hos myndigheter och domstolar, ständiga förseningar, utdragna rättsprocesser och den onödigt krångliga byråkratin.

Juan Miguel: Vi har också en utmaning i att hantera den enorma utvecklingen som W&P har genomgått under åren med de resurser, framför allt mänskliga, som vi har för att vidhålla den höga servicenivå som vi vill ge till våra klienter. Sedan kommer den privata delen in här också. Det är alltid ett dilemma att anpassa och hitta en balans mellan familjeliv och arbete.

Vad är nyckeln till W&P:s framgång?

Juan Miguel: Det finns många delar: personlig service med löpande information till klienten med struktur och organisation som skapar trygghet och ro för att lämna alla juridiska ärenden i våra händer…

Olaf: … och den mångårig erfarenhet. W&P har funnits under närmare 30 år och har företrätt och hjälpt många klienter i många olika svåra situationer. Och inte att förringa tillgängligheten – att man hos oss har haft direkt tillgång till samma person, samma ansikte under alla dessa år.

Juan Miguel: Sedan ska det också sägas att vi hos W&P har ett fantastiskt och kompetent team tack vare våra duktiga medarbetare: Cristina Canales Carlsson, svensktalande advokat med lång erfarenhet; Saana Kauppi, Jur.kand och samordnare för finska klienter; Francisco Ramirez, spansk advokat; Maria Mohedano, ekonom; Malin Thelander, administratör; och Olafs dotter, Paula Medina, biträdande jurist och specialiserad inom Urbanism (och talar flyttande franska).

Hur ser en vanlig jobbdag ut för er?

Juan Miguel: Inte alls kul…skämt åsido. Jobbdagen börjar redan när e-mails hämtas ner i mobiltelefonen när jag vaknar, och därefter börjar jag ta emot telefonsamtal. Sedan är det möten på kontoret och besök till Notarius Publicus, tingsrätter, skattekontor eller andra myndigheter. Vi som delägare har inte någon arbetstid, men jag försöker att sluta arbetsdagen vid kl. 18.00.

Olaf: Det är rådgivning med klienter – främst via e-post, cirka två timmar, telefonsamtal, cirka en timme, förhandlingar hos olika myndigheter, vilket varierar mycket från dag till dag, redigering av diverse skrivelser och genomgång av inkommande handlingar, kontraktsutkast, m.m. cirka två timmar. Sedan sysselsätter jag mig även cirka en till två timmar med auktoriserade översättningar.

Vad är det värsta med ert jobb?

Juan Miguel: Yrket som advokat är väldigt speciellt och har framför allt många bra sidor, men det värsta, enligt mig, är att det är väldigt svårt att koppla av – att man tar med sig jobbet hem, framför allt i huvudet.

Olaf: Det värsta är att inte kunna leverera önskat resultat, som när man, t ex förlorar en rättsprocess, eller när en utdragen rättsprocess aldrig tar slut, på grund av byråkratiska hinder som belastar rättssystemet.

Vad är det bästa med ert jobb?

Olaf: Att kunna hjälpa människor i svåra situationer.

Juan Miguel: Det finns väldigt många positiva sidor. Jag tycker att mitt jobb är väldigt tillfredställande – att träffa intressanta människor, skapa en relation med dem och hjälpa dem med vägledning m.m. Det gör mig glad!

Var ser ni er själva (privat och W&P) om 5 år?

Olaf: Privat ser jag mig arbeta i ett lägre tempo. För W&P ser jag ett fortsatt arbete som har effektiviserats och specialiserats med hjälp av all pågående teknik med digitalisering m.m. AI inom juridik innebär en stor utmaning, både på gott och ont, men jag är säker på att vi klarar utmaningen. Världen blir inte enklare utan snarare mer komplex, och det är precis det som gör att advokater behövs ännu mer.

Juan Miguel: Och för mig återstår nu bara att tillägga: eftersom jag älskar mitt jobb och byrån går bra, ser jag gärna mig själv exakt likadant som nu, men inte äldre…

Det sista säger Juan Miguel med ett skratt. Bakom sina yrkestitlar, som både Olaf och Juan Miguel tar på allra största allvar, har de också både varma leenden och nära till skratt.

Namn: Juan Miguel Miguel Rodríguez Gómez

Född: 1970 i Cádiz

Bor: Fuengirola

Familj: Fru Carolina, dotter Amanda (23) och son Alexander (20) samt hunden Nieves och katten Osa.

Gör: Advokat och delägare i advokatbyrån Wallin & Partners

Gör helst på fritiden: Åker skidor, ofta i Sierra Nevada då vi har ett boende där. Jag spelar fortfarande basket i Mijas (1985 blev laget som jag spelade med då – Cádiz – Andalusiska mästare, och i Stockholm spelade jag med PolisBasket). Och så spelar jag tennis och har nyligen bliven golfentusiast. Utöver det älskar jag att resa, jag målar akvarell och läser romaner (just nu Arturo Perez Reverter – El problema Final).

Namn: Olaf Medina-Montoya Hellgren

Född: 1964 i Málaga

Bor: Mijas

Familj: Fru Concepción, dotter Paula (23) och son Alejandro (21)

Gör: Advokat, grundare och delägare i advokatbyrån Wallin & Partners

Gör helst på fritiden: Älskar att vandra på berget ovanför huset där vi bor, där det finns otroligt fina vandringsleder. När vi har mer tid älskar vi att vandra på andra natursköna platser i Spanien. Sedan jag var barn åker jag gärna skidor i Sierra Nevada och sedan flera år tillbaka går jag på salsakurser tillsammans med min fru.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.