Murcia-regionen kallar

Nu kallar Murcia-regionen med en vacker kustlinje, några spännande städer och ett smart och billigt sätt att själv slå sig ner under söderns sol.

Strax väster om Cartagena ligger en stad som heter Mazarrón, som liksom Cartagena, är en gammal stad med en hamn full av liv. Denna stad ligger på en mycket vacker kuststräcka, som heter Costa Cálida (den varma kusten), och där kan man både vandra och cykla. Där finns det också gott om golfbanor och även ett projekt som gör det möjligt för en att köpa en andel i en bostad som andelsägare i en vacker byggnad i Bolnuevo, strax väster om Mazarrón. Bolnuevo är känt för sina ”gredas”. Detta är stora, svampliknande klippformationer, som är mycket speciella.

Kusten vid Mazarrón.

Men låt oss först titta på området. Här har människor bott redan på stenåldern och så tidigt som under det 4:e århundradet f.Kr. hade fenicierna en liten hamn här. Strax utanför kusten har det gjorts fynd efter två feniciska skepp, och det diskuteras nu vilt i staden om man ska bärga skeppen eller om man ska låta dem ligga kvar på havets botten. Anledningen till att fenicierna skickade fartyg till denna kust var att det här fanns rikligt med mineraler, särskilt alun – som är ett aluminiumsalt. Efter fenicierna tog romarna över gruvdriften, som med åren avstannade. Utvinningen av mineraler återupptogs dock i mitten av 1800-talet, men stängdes igen i början av 1900-talet. Resterna av dessa gruvor kan besökas i utkanten av Mazarrón, och det är både en spännande och något kuslig syn.

Gemensamt område vid andelshotellet.

Staden Mazarrón ligger ca 8 km från kusten och speciellt stadskärnan är gammal och mycket fin. Nu för tiden är det dock hamnstaden Mazarrón Puerto som är det stora dragplåstret, för där finns det rikligt med liv och rörelse i äkta hamnmiljö med massor av restauranger och barer. Kustlinjen på båda sidor av hamnstaden har 33 fina, attraktiva stränder (varav många är nudiststränder), och det är förmodligen just därför som turismen blomstrar här. Under sommaren uppgår befolkningsmängden till 130 000 personer, medan det under vintern bor 33 000 personer fördelade över de olika delarna av staden. Surfa in på länken här för att se de tio bästa platserna att besöka i området: https://www.turismoregiondemurcia.es/es/mazarron/

I bakgrunden tronar Sierra de los Moreros.

Hamnen har byggts precis nedanför ett stort bergsparti, på vars topp det står en kristusstaty, likt den i Río de Janeiro. Man kan gå upp till toppen och titta ner över hamnen, och här uppe finns även några romerska ruiner som man kan passa på att se när man är här.

Den härliga kustvägen väster om Bolnuevo.

Själv blev jag särskilt betagen av kusten väster om Bolnuevo, som är en av de vackraste kustlinjer som jag har sett i Spanien. Här har det anlagts en stig som man kan vandra och cykla på, och det är en fröjd för alla sinnen. Klippornas färger varierar mellan beige, brun, orange, rött, svart och lila – ja, det är sant, lila stenar. I vattnet utanför kusten är det full av små öar som ligger utspridda i vattnet, och på två av dem bor det sjölejon – lobos de mar – på spanska alltså ”havsvargar”, men på svenska kallar vi vargarna för lejon. Av denna orsak är öarna skyddade, för vi får ju inte störa djurlivet.

Vid ett tillfälle tänker jag för mig själv att det ser ut som om någon har flyttat hit Gibraltarklippan medan jag sov. Det ligger nämligen en klippa mitt i havet, och den har nästan samma storlek och profil som Gibraltar (sedd från en bestämd vinkel). Klippan visar sig vara den lilla korta bergskedjan, eller jättestora avlånga klippan, som kallas Cabo de Cope, vars högsta punkt sträcker sig 245 m ö.h., där den ligger i vattenbrynet. Det är en imponerande syn.

Las Gredas de Bolnuevo heter de här besynnerliga klippformationerna.

Den Gibraltarliknande klippan kan bäst beundras från den fina paseon på stranden i Bolnuevo. På paseon finns det en stor skylt med information om en 7 km lång vandring utmed kusten och upp i bergen.

Den vackraste vandringsleden ligger dock där bilvägen västerut slutar. På vägen till platsen där vandringen börjar (man kör bara västerut längs kusten till dess man inte kan komma längre, där börjar stigen) går vi förbi fenomenet ”Las Gredas de Bolnuevo”, som är några imponerande stenformationer som liknar dem som man kan se i El Torcal, norr om Málaga. Här ligger de precis vid vägen och imponerar med sina svampliknande former. Sådana ser man inte varje dag.

Playa de la Grua – men jag väljer att kalla den för Birgits Strand.

Den första delen av kuststigen följer en led som delar sig längre fram. Den ena grenen fortsätter då utmed kusten medan den andra leder upp i bergskedjan Sierra de los Moreros, som är ett imponerande och vackert bergsmassiv. Bergsvandringen är en rundtur på 13,1 km med 840 höjdmeter och det skulle ta nästan hela dagen, men frestande är det. Hur som helst så väljer vi denna gång den vackra 5,5 km långa vandringen vid kusten, till Birgits strand och tillbaka. Birgits strand heter egentligen Playa de la Grua (kran-stranden) men eftersom Birgit var min guide (som jag träffade på andelshotellet) och då hon är helt begeistrad av den här stranden, har den fått detta smeknamn av mig.

För cyklister finns en 14 km lång vía verde (grön väg) som börjar precis i utkanten av staden Mazarrón. Alla via verdes är anlagda på nedlagda järnvägar, vilket innebär att de är helt plana och alltså en ren glädje för både vandrare och cyklister. Vi hittade till början på rutten genom att köra till slutet av Calle Lorca och sedan svänga höger strax före motorvägen. Se: https://www.turismoregiondemurcia.es/es/via_verde_mazarron/

Vi förflyttar oss bort från kusten.

Andelshotellet i Bolnuevo

Detta är en möjlighet till att bli husägare i Spanien – på deltid. Här handlar det om en byggnad, som hade stått tom i flera år efter finanskrisen, som i dag har byggts om till ett andelshotell. Entreprenören bakom projektet, entreprenören Stig Jørgensen, hade sedan tidigare erfarenhet av ett liknande projekt i Umbrien, Italien, och när han såg den stora byggnaden i Bolnuevo, Mazarrón, blev han frestad till ett nytt projekt, Byggnaden ligger mycket vackert vid kanten av bergen men fortfarande bara 1 km från kusten, vilket ger en fin utsikt över havet.

Andelshotellets pool.

Här kan man köpa sig en andel från 40 000 euro. För det får man en trevlig och bra utrustad bostad på ca 35 m2 med kök/vardagsrum, sovrum och badrum, samt terrass eller balkong. Som andelsägare får man rätt att nyttja bostaden åtta veckor om året. Man delar alltså bostaden med fem andra familjer under året. Som andelsägare får man också tillgång till en gemensam pool, ett stort gemensamt område utomhus, stora gemensamma rum för umgänge och måltider inomhus, gemensamma cyklar liksom golfutrustning som man kan använda. Dessutom ingår veckostädning av både bostäder och gemensamma utrymmen, wifi, gym, köksträdgård, tv-rum och förvaringsmöjligheter av sina personliga tillhörigheter från ett besök till ett annat. För att ta sig hit flyger man till Alicante och där antingen hyr man en bil eller så väljer man ett alternativ för runt 65 euro per person och blir hämtad av ett företag som kör till Bolnuevo. Det finns också olika aktiviteter som man kan delta i såsom vandring, cykling, föreläsningar och gemensamma middagar. För de gemensamma middagarna tar man bara med sig egen mat och äter tillsammans – helt enkelt för sällskapet.

Andelshotellet ligger ända uppe i utkanten av bergen.

De andelsägare som jag pratade med här var alla mycket nöjda med detta koncept. Det finns också ett poängsystem som gör det möjligt att byta veckor med andra, och man kan också byta veckor med andelsägare i Italien. Alla var glada och kände att det hade berikat deras liv att kunna resa ner till Spanien utan att behöva investera en förmögenhet i en egen bostad. Alla sa att de kände sig hemma, även om det var en delad bostad, och alla var både trevliga och vänliga människor.

En stor fördel, som jag ser det, är att allt tas om hand: maskiner som inte fungerar repareras, el och vatten betalas automatiskt, cyklar repareras, polen rengörs, tv-apparater fixas, glödlampor byts ut m.m. Med andra ord behöver man inte oroa sig för att ringa spanska hantverkare. En mycket trevlig och snäll dam som heter Andrea tar hand om allt, och ser till att boendet är i toppform och rent när man anländer. Man betalar ett månadsbelopp på ca 190 euro för el, vatten, städning och de olika tjänsterna.

I Bolnuevo behöver man inte ens bil, för 1 km bort ligger en butik som har allt, och den har öppet varje dag. Och baren La Colonia, som ligger 800 meter bort, serverar både frukost, lunch och middag. Baren drivs helt av unga kvinnor.

Här handlar det inte om time-share, efter som man köper en andel. Man får alltså ett andelsbevis, som man sedan kan sälja när man känner för det. Själv måste jag säga att jag gillar konceptet och träffar bara glada och nöjda ägare. En annan fördel är att man, i den utsträckning som man vill, kan umgås med de andra ägarna, vandra, cykla och äta tillsammans, om man vill. Så här riskerar man alltså inte att sitta själv i sin ensamhet i Spanien.

När allt kommer omkring vet vi som redan bor i Spanien hur bra det varma klimatet och solen är för vår hälsa, vårt humör och för vår energi. Med detta koncept är nu denna möjlighet öppen för fler.

Se: andelshotellet.dk. Där kan man se platsen, utsikten, huset m.m. samt eventuellt boka ett informationsmöte eller en visning av fastigheten.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.