Nerja och stadens härligheter

Nerja och stadens härligheter

Nerja har länge varit ett mycket populärt resmål och det är inte så underligt med tanke på att detta är en vacker stad med många härliga stränder samt den berömda Balcón de Europa. Strax nedanför Balcón de Europa börjar den fina vandringsleden Senda Litoral, som är 170 km lång och leder längs med Medelhavskusten från Nerja till Manilva.

Mest känt är Nerja kanske ändå för de fina droppstensgrottorna som ligger i Maro, ca 5 km öster om staden. Här kan man beundra de magnifika grottorna med världens största stalaktiter och stalagmiter. Nu finns det dessutom ett nytt museum i anslutning till grottorna samt även ett ”virtual reality”-rum där man kan besöka grottorna med hjälp av VR-glasögon – även delar som annars är stängda för allmänheten. VR-rummet gör också att även rullstolsburna kan få uppleva grottorna. Dessutom har det anlagts en 1,7 km lång vandringsled bakom grottorna, så ja, det är bara att se till att komma iväg för att upptäcka, eller återupptäcka, detta ovanliga och fantastiska naturfenomen.

Här går man ner i den djupa delen av grottan.

Vi börjar vårt besök i centrala Nerja, där det nu går att parkera på den relativt nya parkeringsplatsen där El Huerto en gång låg. Förr var det vanligt med en bit mark mitt i varje stad, där invånarna hade små odlingslotter. De flesta av dessa lotter för gröna fingrar har i dag gjorts om till parkeringsplatser. Man tar sig till parkeringen genom att köra ner mot paradoren och sedan tar man till höger i den sista rondellen före havet.

Besöket bjuder på 440 trappsteg upp och ner.

När man är i Nerja bör man besöka stadens museum, El Museo de Nerja, som ligger på Plaza de España nr 4, precis bakom kommunhuset, som i sin tur ligger bakom kyrkan.

I museets källare finns det en avdelning tillägnad grottorna och så finns det två våningar som visar stadens historia och sevärdheter, liksom den omgivande fina naturen. Detta museum är helt klart värt ett besök, som en aptitretare för besöket i grottorna. Se: https://www.cuevadenerja.es/museodenerja/

Det har tagit miljontals år att bilda denna droppsten.

Vill man nu lämna sin bil på parkeringen kan man välja att ta tåget ”Cuevatren” upp till grottorna, och detta avgår från Plaza de los Cangrejos. Detta tåg avgår en gång i timmen från Nerja och resan tar 30 minuter och kostar 2 euro tur och retur. Det finns en biljett att köpa som inkluderar både tågresan och grottbesök. Se: https://www.cuevadenerja.es/tren-a-la-cueva-de-nerja/

Vill man inte ta tåget kan man i stället ta bilen till grottorna i Maro och parkera där. Parkering kostar 2 euro. Vill man parkera vid grottorna men ändå se Nerja kan man naturligtvis också ta tåget från grottorna fram och tillbaka till Nerja.

Biljetter till grottorna kan köpas online på: https://www.taquilla.com/entradas/cueva-de-nerja eller så kan man också enkelt köpa biljetter på plats vid ingången. Nu för tiden finns det även en app för Cueva de Nerja och vid biljettkassorna på plats kan man skanna en QR-kod för appen. Appen har en gratis ljudguide – både en för barn och en för vuxna. Ett grottbesök kostar 14 euro för pensionärer och 16 euro för vuxna. När jag besöker grottorna den här gången är det över tio år sedan jag var här senast, och jag imponeras återigen av skönheten i detta naturfenomen. Tyvärr är VR-rummet inte öppet just när jag är här, så jag kan inte säga något mer om det. Men jag går naturligtvis in i grottorna.

Utsikt söderut ner Maro från bänken högst upp på vandringsleden.

Man börjar grottbesöket med att gå igenom några grunda grottor, där människor bodde i förhistorisk tid – förmodligen var de neandertalare. Man har också hittat grottmålningar här, men dessa kan man bara se med VR-teknologi eftersom fukt förstör målningarna. Snart leder en trappa ner till den nivå där de tre största grottorna ligger. I den första riktigt stora grottan hålls det evenemang med konserter och/eller baletter varje år i juli och augusti. Vid evenemang ställs det ut stolar för sittplatser här och det är en fantastisk upplevelse att sitta just här och lyssna på musik, för här är akustiken helt fantastisk. Lyckas man få tag i biljetter till någon konsert här bör man helt klart prova det. Programmet för 2024 är i skrivande stund inte publicerat, men håll ett vakande öga på detta genom att med jämna mellanrum googla: ”entradas Festival Cueva de Nerja”. På den sidan man då får upp går det också att köpa biljetter. Priserna börjar normalt från 57 euro per person. Det finns två saker som gör grottorna i Nerja särskilt kända: grottornas enorma storlek och de otaliga stalaktiterna och stalagmiterna. De tre salarna som man går igenom är större än någon katedral och här finns det så många stalaktiter att de inte går att räkna. Man tror att det har tagit vattnet, som har sipprat genom jorden ner till grottorna, 5 miljoner år att bilda dessa obeskrivliga droppstenar som ses i alla möjliga former. Det är inget annat än ett under och man bör absolut inte missa denna upplevelse. Gåturen i grottorna är ca 1 km och det finns totalt 440 trappsteg upp och ner som man ska övervinna. I den sista grottan kommer man till det som är utnämnt till världens största droppsten. Den är 32 meter hög och 18 meter i diameter och togs med i Guinness rekordbok 1977. Sist jag var här fick man inte fotografera inne i grottorna men det får man nu, så länge det sker utan blixt. Det är i dag alltså möjligt att ta med minnen från grottorna i digitalt format och även om det kan vara svårt att fånga djupet i grottorna är det stor chans att få mycket fina fotografier. Besöket tar strax mindre än en timme och det sista rummet, alltså där som den största stalaktiten hittas, kallas Sala del Cataclismo (katastrofsalen). Att denna del av grottan fått namnet katastrofens sal beror på att man tror att det för 500 000 år sedan inträffade en stor jordbävning i trakten som fick flera stalaktiter att välta.

Precis vid grottornas utgång finns det en stor skylt som visar till vandringsleden som jag nämnde tidigare, för den börjar nämligen just här. Det är en rundvandring på 1,7 km med 60 höjdmeter. Denna vandring är i början ganska brant och så är den stenig, så jag rekommenderar att man tar med sig sina stavar. Vandringen leder upp till en utsiktsplats som ligger 235 m ö.h. På vägen upp dit har man en magnifik utsikt upp till berget Cielo, som är 1 508 m ö.h. samt ner över Nerja i sydväst, och havet förstås. På toppen står det en bänk där man kan vila benen ett tag samtidigt som man beundrar utsikten. Därefter är det bara att följa skyltarna som pekar i riktning mot en ”ermita” (ett litet kapell). Nedstigningen är ganska brant och själv råkade jag till och med falla, då jag var så dum att jag inte hade med mig stavar. Så kom ihåg stavarna! När jag till slut kommer tillbaka till parkeringen undrar jag var ermitan är. Till slut blir nyfikenheten så stor att jag frågar en vakt och får veta att ermitan är stängd, men att den faktiskt ligger bakom parkeringsplatsen. Vakten pekar ut vägen och jag går dit. Det visar sig att detta är Maros gamla kyrkogården, som senare gjorts om till ett kapell för helgonet San Isidro. Hans helgondag infaller den 15 maj och den dagen firas just här vid Maros lilla kapell. San Isidro är för övrigt böndernas helgon och det är till honom man ska be om jorden har brist på regn.

Området runt grottorna bjuder även på andra intressanta saker. Bakom ingången till själva grottan kan man se hålet – kallat ”la mina” (gruvan) – som de fem pojkarna som upptäckte grottorna 1959 använde för att ta sig in i grottan. Pojkarna hade blivit nyfikna på vad som gömde sig i hålet efter att de sett fladdermöss flyga in och ut ur hålet, så de ville själva krypa in och se efter. Runt hålet kan man se bilder på de fem pojkarna. Nedanför restaurangen som finns vid grottan finns även en fin botanisk trädgård samt en mycket trevlig gångbro som leder över till Maro, som också är värt ett besök eftersom det är så autentiskt. Till slut finns det här också en stor och fin lekplats där barnen kan roa sig. Restaurangen som hör till komplexet har en relativt nybyggd och trevlig terrass, så där kan man sitta i solen med utsikt över Maro och njuta av en lunch, och de har dessutom vegetariska alternativ.

Grottorna i Nerja är en stor turistattraktion och 2022 såldes inte färre än 436 000 biljetter. Det bör också sägas att man kan få guidade turer till annars stängda delar av grottan. En sådan tur måste bokas i förväg och passar verkligen inte svaga hjärtan, eftersom de delar av grottan som man får besöka med guide inte är upplysta. Rykten säger att grottkomplexet faktiskt är så stort att det sträcker sig ända till Granada, ca 80 km från Maro. Det är beundransvärt!

Se: www.cuevadenerja.es

Staty av kung Alfonso XII, som gav Balcón de Europa dess namn.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.