La Mesa de Mazmúllar – den bortglömda historiska pärlan

La Mesa de Mazmúllar – den bortglömda historiska pärlan

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

La Mesa de Mazmúllar är ett platt berg i närheten av byn Comares, öster om Málaga. På den platta toppen av detta berg fanns det på 900-1100-talen en stor befäst bebyggelse med ca 200 invånare. Detta berg är inte lätt att bestiga på grund av att bergets sidor antingen är mycket branta eller till och med lodräta, så detta var en säker plats att bo på. Platsen har varit ett nationellt monument sedan 1931, så den är känd bland arkeologer, men det har inte avsatts några pengar till några direkta utgrävningar. Här handlar det om en ganska ovanlig fyndplats som fritt kan besökas av vem som helst. Det finns inga staket och man behöver inte köpa några biljetter. Det som behövs är bara viss fysisk form för att orka ta sig upp till toppen.

Stigen är 1 000 år gammal, men går fortfarande fint att gå på.
Uppe på platån ser man stigen tydligare.
I dag är det en olivodling uppe på platån.

Det var i början av 1900-talet som några lantbrukare störde sig på en stor ek. När de tog bort eken öppnade sig ett stort hål i marken under rötterna. I detta hål hittade man en jättestor underjordisk vattenreservoar, som kan rymma 120 000 liter vatten. Detta hålrum visade sig vara uppdelat i nio delar med tolv arabiska valvportar mellan delarna. Det var ett imponerande ingenjörsarbete för människor från 900-talet och när man hittade det hade det gått 1000 år sedan det byggdes.

Men vem hade byggt det? Man tror att det var den berömda och beryktade Omar Ben Hafsún, som ju var en arabisk krigsherre som hade konverterat från islam till kristendomen, och som konstant låg i krig med kalifen av Córdoba. Omar Ben Hafsún är mest känd för den kristna kyrka som han lät hugga ut ur berget vid Bobastro, och som man fortfarande kan se vid ett besök. Bobastro är en speciell plats, dels på grund av läget och dels på grund av kyrkan, som är den enda av sitt slag i Europa, då den är uthuggen ur själva berget. I videoklippet kan man se en imaginär rekonstruktion av kyrkan: https://www.youtube.com/watch?v=30bC5oe7Guk

En blick ner i vattenreservoaren med de fina valven.
En stege leder ner i djupet.
En stege leder ner i djupet.

Men Omar Ben Hafsún behövde mer än en plats att gömma sig på då han gjorde uppror mot de höga skatterna som kalifen av Córdoba krävde av alla. Att han stod upp mot kalifen gjorde att han hade många anhängare i Málagaprovinsen, men han var också hela tiden förföljd av kalifens mannar. Mazmúllar var därför en perfekt plats för att söka tillflykt när han hade fienden efter sig.

Och nu ska vi besöka platsen, som ligger ca 2 km väster om Comares. Man tar vägen MA 3111 och så parkerar man i byn El Ventorro, varefter man går till byns norra hörn, och där ser man en skylt på vilken det står ”Mazmúllar 2 km”. Man börjar med att gå på en räfflad cementväg som leder uppåt och ganska snart ser man en ny skylt som pekar mot en gammal stig – den är säkert över 1 000 år gammal. Denna stig är fortfarande den enda vägen upp till platån. Att gå upp är i sig inte speciellt svårt, det är bara lite brant då och då, men det är inte svårare än att folk med normal kondition klarar det.

Vid en tidpunkt kommer man till en port där det står: Propiedad privada – prohibido el paso (privat egendom – tillträde förbjuden) men skylten mot Mazmúllar pekar samtidigt åt det hållet, så vi ignorerar porten och går förbi den, och följer stigen. Och sådant är vanligt, markägare vill inte ha besökare men det vill turistmyndigheterna. Men det sker inget om man fortsätter.

Utsikt ner över El Ventorro från platån.
På en del platser markeras stigen med småsten.
En titt ner i djupet av vattenreservoaren.

När man kommer ända upp ser man tydligt en stig som leder över platån, och den tar vi. Nu är det helt platt och det finns en hel del stenhögar bredvid stigen som vittnar om att det en gång i tiden stått hus här. När vi följer stigen kommer vi till några hål i marken som det ligger metallgaller över. I det ena hålet står det en lång stege som leder ner i djupet – till botten av vattenreservoaren.

Vi står länge och funderar på om vi ska våga men någon har lagt några tunga stenar på metallgallret, vilket vi tolkar som att man inte bör gå ner. Vi lägger oss i stället på mage och tittar nyfiket ner i djupet och kan se fina arabiska valv byggda i sten. Ja, det är helt klart spännande men vi vågar inte gå ner. Det ser lite farligt ut och jag tycker heller inte riktigt om djupa hål och grottor. En gång i tiden gjorde jag det, men inte längre. Nog är nog.

Comares ser fint ut.
I söder kan man se havet.
Här är det lodrätt ner.

Men de som vågar kan säkert få en fantastisk upplevelse om de klättrar ner för stegen och går på upptäcktsfärd i det stora rummet där nere. Och ta foton! För dem finns det inte många av. Ett besök nere i vattenreservoaren är säkert mycket intressant för personer som är intresserade av arkeologi, för här kan man obehindrat klättra ner i en okänd, mystisk värld.

Själv hade jag nog klättrat ner om jag hade haft med mig en modig och stark person som hade kunnat hålla i stegen. Så kom ihåg en sådan, om du är sugen.

Vid nedgången till vattenreservoaren står det en skylt som pekar mot en mirador (utsiktsplats), som finns bara 20 meter bort. Härifrån, precis på platåns kant, har man en fantastisk utsikt västerut och så finns det en liten avsats där det passar utmärkt att äta sin matsäck, om man har en sådan med sig. Har man inte det kan man äta nere i El Ventorro, där det finns två restauranger som är helt okej.

Från platån har man fin utsikt åt alla håll, så visst, härifrån var det lätt att hålla koll på om fienden närmade sig.

På YouTube finns det en fin video härifrån: https://www.youtube.com/watch?v=9M1o_5oTTrY

I videon ser man tydligt konturerna av ett hus med tre rum.

På Museo de Málaga, som är ett mycket fint museum och värt ett besök, finns det krukor, amforor och redskap som har hittats här uppe på Mazmúllar.

Lämningar efter en bostad.
En egendomlig plats.
En egendomlig plats.

De människor som bodde på Mazmúllar var mozaraber, alltså ex-araber som hade konverterat till kristendomen. Därför kallas Mazmúllar ”un poblado mozárabe” (en mozarabisk bosättning). Det var människor med en ganska hög kultur, vilket bevisas av de många byggnaderna som fanns här, den enorma vattenreservoaren samt en ”födelsesten” – en speciell plats bestående av en skålad sten i vilken kvinnorna kunde föda på ett ”bekvämt” sätt. Runt om på marken ser man runda hål som går ner till hålrummet i berget. De användes till förvaring av spannmål.

I videon kan man se inspelningar från botten av vattenreservoaren, vilket ser mycket spännande ut. I videon har vi också sett att det i närheten av nedgången till vattenreservoaren finns konturer av ett hus, som kan ha varit bostaden för den som var ansvarig över reservoaren. Detta vill vi gärna se varför vi finkammar hela platån, härs och tvärs, men utan framgång, vi hittar det inte. Men denna finkamning får oss till alla platser på platån, vilket vi tycker är roligt.

I dag växer det olivträd på hela platån, så denna mark tillhör alltså någon, men de många stenhögarna vittnar än i dag om svunna tider.

Det vilar en alldeles speciell stämning över denna plats. Den går inte att beskriva. Vi känner oss förflyttade till forna tider och kan nästan se oss själva gå runt i grova paltor på väg att hämta vatten.

Ett besök på La Mesa de Mazmúllar är något som man bör göra, för detta är en pärla till arkeologisk fyndplats, som ligger bara ca 30 km öster om Málaga, och det är därför ett perfekt mål för en utflykt.

Och när man ändå befinner sig i dessa trakter bör man naturligtvis besöka byn Comares, som också är speciell och en pärla i sig själv.

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco