Omsorg, hopp och kärlek

Trots påbud om ansiktsmask här i Spanien, vilket efterhand brett ut sig till många andra länder, har många av oss lyckats förtränga Coronakrisen en tid under sommarmånaderna.

Nu knackar vardagen återigen på vår dörr. Barn och unga börjar skola och utbildningar. De vuxna som arbetar börjar igen, medan jakten på jobb intensifieras bland dem som vill arbeta. Många av oss har glidit iväg lite från hälsan under sommaren. Vi har ätit och druckit med familj och vänner, och bara njutit av livet.

Nu kommer tiden när vi måste ta tag i oss själva och se till att ta hand om oss själva, så att vi är rustade inför de mörka månaderna. Det kanske låter egoistiskt att se till att må bra själv, men när du tar väl hand om dig själv får du lättare överskott till både jobb, familj och social tillvaro. 

Vi måste stötta vårt immunförsvar på alla sätt vi kan. Vi lever fortfarande i en värld med pandemi och osäkerhet. Denna pandemi hotar både våra liv, hälsa och ekonomi. Vi har ingen aning om vad framtiden för med sig. Men även om vi är oroliga för framtiden måste vi slappna av och minska vår oro och ångest. Vi måste göra så gott vi kan för lugn och avslappning samt för att få en bra och glad vardag. Se i största möjliga mån till att komma ut varje dag och få några härliga upplevelser, gärna med roligheter och skratt.

Arthur Brook sa en gång att kärlek är den bästa medicinen mot rädsla. När du är som mest rädd bör du se till att få kärlek i ditt liv. Ta emot den och ge vidare. Kanske du bara sänder ut ljus och kärlek i världen några minuter om dagen. Att ge omtänksamhet och kärlek till andra hjälper också din egen hälsa. Undersökningar visar att det att ge omtänksamhet till andra hjälper din egen hälsa, sänker blodtrycket, minskar stress och nervositet samt ökar nivån av ditt eget välbefinnande. Även om det kanske är svårt bör du i samtal med andra vara uppmärksam på att prata om någonting bra och positivt i stället för den nuvarande, stressande situationen. Undersökningar visar att det påverkar oss när vi pratar om stressrelaterade ämnen – det dränerar både vår mentala och emotionella vitalitet.

Kosten

En av mina favoritförfattare, Florence Scovel Shinn, skriver i sin bok ”The Secret Door to Success”: ”Vi hör mycket om balanserad kost men om du inte har ett balanserat sinne kan du inte smälta det du äter, kalorier eller inte.” Vidare skriver hon: ”Ingen människa som tar hand om sin kropp kan tillåta sig att svälja i hat.”

Det är kloka ord skrivna av denna fantastiska författare redan 1949, då det också var kris i världen.

Din kropp fungerar bäst med bra kost. Just nu har jag fått en femlitersdunk med bra jungfruolivolja. Jag älskar olivolja. Jag tycker att det både smakar och luktar gott, och jag har sådan tur att om man ser till blodgruppsanpassad kost så rekommenderas olivolja till min blodgrupp – blodgrupp 0. Så jag har olivolja i min kost med gott samvete. Olivolja kallas även för det flytande guldet. Bland annat hjälper det hjärnan och därmed minnet. Det finns till och med teorier om att olivolja kanske kan vara användbart i hjälp mot Alzheimer.

Vidare vet man också att olivolja kan hjälpa vid inflammationer samt för att stabilisera blodsockret.

Olivolja kan användas till allt – som dressing till sallader, i smoothies, på bröd, i sås. Det är bara fantasin som sätter gränser. Om du använder mycket olivolja är det bra för både hjärta, hjärna och hela kroppen.

Olivolja kan även användas till att steka i, men då förändras den kemiska strukturen och den läkande effekten minskar.

En gång när jag reste i Mexiko drabbades jag av förstoppning, av okända orsaker. Jag gick till apoteket men ingenting hjälpte förrän jag kom att tänka på min älskade olivolja. Så jag köpte en flaska av dyraste och bästa kvalitet och tog fyra matskedar. Det hjälpte på ett bra sätt och resten av semestern åt jag fyra matskedar av olivoljan varje dag.

Undvik alla former av socker. Socker påverkar lätt ditt blodsocker negativt varmed du lättare blir stressad. Har du behov av någonting sött, så använd eventuellt lite honung eller kanske lite kokossocker. En mosad banan sötar också bra i t ex olika former av matlagning. Det är alltid bäst att du håller dig till en balanserad och ekologisk kost.

Äter du mjölkprodukter bör du sörja för att de är ekologiska. Själv känner jag att matsmältningen har det lättare med ekologiska produkter från getter, och jag tycker att de smaka ganska gott.

Ät i allra största mån basiskt. Det hjälper dig att lättare hålla dig frisk.

Se till att dricka tillräckligt med bra vatten. Om du dricker vin bör du dricka ett glas vatten för varje glas vin. Det samma gäller om du njuter en kopp gott kaffe – se till att dricka ett glas vatten efteråt.

Kosttillskott

Utöver en bra och varierad kost finns det en del kosttillskott som kan hjälpa ditt immunsystem.

  • Din lever har kanske arbetat en del extra med för mycket dålig mat och dryck under sommaren. Om din lever har det dåligt kan det vara svårt för kroppen att uppta alla bra kosttillskott. Därför kan det vara en bra idé att göra en utrensningskur för levern. Om din lever mår dåligt gör även ditt immunförsvar det. I en av sina böcker skrev A. Vogel att om du har en stark och frisk lever är det svårt att bli sjuk. Tillhör du den äldre generationen arbetar levern lite sämre, och då är det extra viktigt att rensa den och ta väl hand om den. Levern är det organ i kroppen som arbetar hårdast.
  • Produkter med Mariatistel är väl kända och oundvikliga hjälpmedel för levern. Många produkter innehåller även andra leverstärkande ämnen som kronärtskocka, gurkmeja och kolin.
  • Kolin heter officiellt phosfatidylcholine. Utöver att hjälpa hjärna och minne hjälper det även lever, speciellt om din lever har alkoholskador. Det har gjorts försök på råttor med skadad lever, och i dessa har man sett att levern börjat återhämta sig efter bara 30 timmar.
  • Det är viktigt med ett tillskott av en bra multivitamin/mineralprodukt. Se till att ditt val innehåller så många vitaminer och mineraler som möjligt, samt att den är lättupptaglig. Det finns multivitaminer till var och en; både till köttätare, vegetarianer, veganer, barn och vuxna. 
  • Bra fetter är nödvändiga. De är nödvändiga både för hjärna och nervsystem. Hitta din balans mellan Omega 3-6-7-9-oljorna.
  • För att boosta immunsystemet kan du med fördel komplettera med C-vitamin. Hitta ditt individuella behov. Själv tar jag 3 gram dagligen, medan min son mår bäst av bara 1 gram. Känner du att du har en begynnande förkylning kan du gärna öka dosen, för att sedan långsamt trappa ned igen när faran är över.
  • Ta gärna extra D-vitamin. Det är verkligen en booster.
  • Komplettera gärna också med extra tillskott med zink.
  • Echinecea är bra, både som förebyggande och behandlade, eventuellt i kombination med fläder.
  • Kan Jang är min personliga favorit som hjälp mot vinterinfektioner. Jag har upptäckt att om jag tar Kan Jang i tid samtidigt som en ökad C-vitamindos, kan det stoppa de vanliga infektioner som jag ibland kan drabbas av under vintern. Kan Jang består av Andrographis Paniculata och ryssrot.

Tips

Jag tror att vi alla bär hoppet i våra hjärtan – att vi en dag vaknar upp i lugn och ro och upplever att världen går i rätt riktning. De flesta av oss känner att vår kära jord håller på att gå igenom enorma skiftningar på alla plan. Det känns både spännande och utmanande, och vi får följa med, med nyfikenhet, så gott vi kan.

En sak har jag lärt mig – att våra tankar är oerhört starka och att var och en av oss besitter mer kraft än vi överhuvudtaget anar.

Vi ska inte gå ut och revolutionera världen en och en, utan i stället lyssna på ordspråket: ”Många bäckar små…”

Det som vi kan göra som enskild person är att leva i vardagen på ett sätt som är bästa möjliga för var och en av oss samt sprida glädje och ljus till vår omgivning, eventuellt bara med ett vänligt ord eller en tanke.

Den omsorg som du kan ge dig själv är att vara nöjd med din vardag, älska dig själv och vara din egen bästa vän. Ställ inte för höga krav på vad du bör göra. När du gör någonting dumt som du ångrar, säg då till dig själv att vi alla gör dumheter ibland. Det är en del av att vara människa. Så lär dig att säga att du i stället gör saker och ting lite bättre i framtiden.

Undvik stress och gör någonting som får dig att känna dig glad och nöjd varje dag.

Av Anni Dahms

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.