Tro, stress och kärlek

Tro, stress och kärlek

Dela

Under allt det härliga, som borde vara fyllt med kärlek, glädje och tacksamhet, lurar frustration och stress. Vad kommer att hända med framtiden, hälsan, ekonomin m.m. Diskussionen kommer in på alla möjliga ämnen. Vad gäller med maskerna (alltså munskydden), är de fortfarande aktuella? Skyddar de? Eller sänker de bara vårt immunförsvar, som en del läkare påstår. Med fötterna på jorden känner jag i alla fall att de hämmar mig mycket i samvaron med andra människor. Ofta händer det att jag inte känner igen vem jag talar med, och deras mimik ser jag inte över huvud taget. Ofta har jag svårt att höra vad folk säger genom masken, kanske på grund av en aningen åldrad hörsel, så jag missar många gånger en bra och givande kommunikation.

När jag går min morgonpromenad med hundarna tittar de flesta förbipasserande rakt ut i luften med tomma blickar, som om det ligger ett viktigt mål där framme någonstans. Bara de gamla som jag kände innan ”lockdown” hälsar och vinkar. Jag har gått samma sträcka i ca 14 år. Det har alltid varit skandinaver med ett litet leende eller ett ”Hola” när man möts tidigt på morgonen. Jag njuter fortfarande av min morgonpromenad, men känslorna har blivit lite blandade.

På stränderna ska det hållas avstånd till andra. Detta ser 3 000 strandpoliser till att man följer. Det är bra för oss alla samt havet och fiskarna…

De ekonomiska frustrationerna blandas med osäkerheten om hälsa och framtid. Kommer det en andra våg av viruset? Och vad blir konsekvenserna av det? Kommer det lyckas att tas fram ett vaccin, är det säker – blir det obligatoriskt? Diskussionerna är många.

Samtidigt är det oroligt och hålls demonstrationer i många städer. Officiellt sker detta på grund av en färgad mans onödiga brutala död orsakad av en vit polis. Men jag tror att oroligheterna även är blandade med känslor av vanmakt över arbetslöshet, den minskande yttrandefriheten samt rädslan för framtiden i allmänhet.

Mitt i all denna oro är det viktigt att vi håller kvar vår livsglädje, öser ut all vår kärlek till djur och människor, njuter av den härliga sommaren, njuter av det vackra runt omkring oss, är tacksamma och ser till att hålla oss friska, harmoniska samt i balans. Varenda en av oss har mycket mer ”power” än vi anar. Hitta den, putsa den och ge dig ut. Le och se till att få många goda skratt. Det är bra för immunsystemet och smittar ganska lätt.

Kosten

Du är vad du äter. En mening som det ligger en hel del sanning i. I en bok som jag nyligen läste hittade jag ett citat av Edward Stanley: ”De som tänker att de inte har tid att äta hälsosamt kommer förr eller senare hitta tid för sjukdom.”

Denna kliché hjälper mig när jag är lite stressad över att spendera så mycket tid på matlagning och prioriterar bra råvaror av bra kvalitet och går efter kvalitet i stället för kvantitet.

Se till att få ägg från glada höns som har ett bra liv. Var säker på att få bra och viktiga fetter från ekologiskt smör, olivolja, linfröolja och kokosolja.

Äter du kött så se till att det är ekologiskt. Det är kanske lite dyrt, men ät då hellre lite mindre. 

Undvik kemikalier och konserveringsmedel.

Då mitt stjärntecken är tjur sätter jag högt pris på att äta god mat. Precis innan jag äter tackar jag för maten samt välsignar den, och ger mig själv tid att titta på den några sekunder. Om du gör detta till en vana och ser tacksamt på maten, så startar ditt matsmältningssystem i munnen med att bilda saliv med en massa matsmältningsenzymer, så att din matsmältning blir bättre. När du också tuggar maten långsamt och noga får du ett välbefinnande i ditt tarmsystem och du känner en bättre energi, och känslor av stress och rädsla blir inte så övermannande, du sover bättre, din hjärna fungerar bättre och även huden blir också ofta bättre. Du känner att du får det lättare att vara glad samt att sprida din glädje. Och som ytterligare tillägg smakar maten ofta bättre.

Du kan börja morgonen med en kost som motverkar stress. En god havregrynsgröt med mandlar och sesamfrö som topping är lugnande och innehåller massa bra saker som bland annat magnesium. Är du stressad försvinner magnesium snabbt från din kropp. Det sker även om du svettas mycket i sommarvärmen. 

Se till att äta mycket fibrer från fullkorn, frukt och grönt. De hjälper till att balansera din tarmflora, vilket är bra för både ditt immunsystem och mot stress. Se också till att få tillräckligt med Omega 3-fettsyror från fet fisk. Det hjälper bland annat dina hjärnceller. Valnötter innehåller mycket Omega 3.

Ekologiska ägg är bra och gärna även kyckling. Låt också lök, purjolök och kronärtskockor ingå på din meny. De är probiotiska, dvs. de stimulerar tillväxten av bra bakterier i matsmältningssystemet. Probiotisk mat har även visat sig ha avslappnad effekt i kroppen.

Känner du dig stressad är det bra att undvika kaffe och andra koffeinhaltiga drycker och livsmedel. 

Se till att hålla dig ifrån livsmedel med mycket socker som kakor och godis.

Var försiktig med alkohol och snabbmat.

Se till att dricka rikligt med vatten av bra kvalitet.

Kosttillskott

En hälsosam kost är fortfarande det viktigaste men genom att på ett klokt sätt ta kosttillskott varje dag kan du själv medverka till att undvika stress. Det är viktigt, för långvarig stress framkallar sjukdom och kan orsaka högt blodtryck, sömnlöshet, depression, hjärtsjukdom och autoimmuna sjukdomar.

  • Se först och främst till att ta en multivitamin-/mineralprodukt av bra kvalitet som bas.
  • C-vitamin används i extra mängder när du är stressad. C-vitaminbrist leder till trötthet, mental obalans, sömnbesvär, håravfall, blåmärken, kramper och dålig sårläkning. 
  • Magnesium anses vara ett vapen mot stress. Brist på magnesium är fortfarande vanligare än man tror. Tillsammans med kalk har det en lugnande effekt. 
  • D-vitaminer kan hos många människor vara för lågt. Det kan därför vara mycket viktigt att ta D-vitamintillskott. Undersökningar har visat att D-vitamintillskott kan bidra till att minska stress. 
  • B-vitaminer går inte att undvika när det handlar om stress. Många näringsexperter menar att hela västvärlden lider av B-vitaminbrist. B-vitaminerna är beroende av varandra, varför det är viktigt att ta hela spektret av B-vitaminer samtidigt. Annars är risken att du kommer att ha brist på de andra B-vitaminerna. Har du B-vitaminbrist är det lätt att din stresströskel blir lägre, med oro, nervositet och sömnproblem samt nedsatt immunförsvar.
  • Omega 3-fetter har generellt en lugnande effekt. Omega 3 kan fås från fet fisk i kapselform men linfröolja och algolja från havet innehåller också Omega 3. 
  • Curcumin från gurkmeja hjälper mot mycket, bland annat även mot stressrelaterade problem.
  • Bacopa kan vara ett bra tillskott i stressiga tider. Den är mest känd för att hjälpa hjärnfunktionen samt till att minska stress och nervositet på alla nivåer. Dessutom innehåller den bra antioxidanter. Samtidigt tros det att den kan minska inflammationer i kroppen samt hjälpa till att upprätthålla ett normalt blodtryck. 
  • Känner du dig stressad och nervös bör du vara försiktig med ginseng och guarana, som kan skapa en drivande känsla i organismen, vilket kan skapa obehag.

Kärlek är det viktigaste i livet

Jag tror att kärlek är det viktigaste i livet. Kärlek är lika viktigt som mat och vatten. Vi kan inte överleva utan kärlek.

Vetenskapliga undersökningar har visat att vårt immunförsvar förstärks vid kärleksfulla upplevelser. Någonting så enkelt som att uppleva en vänlig handling kan öka vårt immunsystem. David McClelland från Harvard University har upptäckt att universitetsstuderande fick ökad produktion av antikroppar i saliven när de såg en film vari Moder Teresa tröstade ett barn, medan nivån av antikroppar minskade när de såg krigsscener.

Ovanstående kan förhoppningsvis inspirera till vad vi väljer att se på i medier. Vi vill alla gärna känna glädje samt ha ett bra immunförsvar.

Vi lever just nu mitt i en pandemi och upplever protester på ett globalt plan, som lämnar oss i en stressig och nervös tillvaro. Som motvikt mot allt detta måste vi hitta harmoni i oss själva samt dela harmonin med andra. Det behöver inte vara stora saker, utan bara ett litet leende när vi går förbi varandra under promenaden, på gymmet eller på andra platser. Ett leende kan göra underverk och värma ända in i själen.

Jag tror inte att vi någonsin kommer att komma tillbaka till ”den gamla goda tiden”. Jag hoppas att den stressade värld som vi befinner oss i får oss att behandla varandra, vår omgivning och planeten med mer omsorg och respekt.

Det är sommar och solen skiner, himlen är blå och där uppe ses det inte speciellt många spår av flygplan. Hitta humorn och livsglädjen igen. Låt din inre sol charma din omgivning. Gå ut, ha roligt, le och skratta… jag hoppas att vi fortfarande kommer ihåg hur man gör.

Av Anni Dahms

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.