Det var jag naturligtvis mycket lättad över, alltså att veta att det inte bara är åldersrelaterad hörselnedsättning som får mig att säga ”Vad säger du?” när kunderna står mitt emot mig i butiken. Nu vet jag att en stor del av skulden beror på munskydden som vi alla bär, både jag och kunderna, och med alla olika språk och dialekter, som tack och lov fortfarande finns representerade här på kusten, blir det ännu lite svårare. Själv känner jag att munskydden fungerar som någon slags behållare som håller kvar vår rädsla. Jag hoppas att vi alla snart slipper rädslan, sedan tror jag att tiden med munskydd är ett avslutat kapitel. Självklart ska vi följa myndigheternas bestämmelser, samt hoppas att det kan bidra till att hålla smittan nere.

Munskydd eller inte, men jag har i alla fall blivit uppmärksam på hur viktigt det är med bra hörsel, och det kommer jag fokusera på den närmaste tiden.

Det finns många orsaker till nedsatt hörsel. En orsak kan vara minskad blodcirkulation i innerörat. Bortsett från en åldersrelaterad hörsel kan det också bero på inflammation i mellanörat, både som barn och vuxen. Jag hör själv till denna grupp. Jag har haft många inflammationer i mellanörat, både när jag var barn och som vuxen. Senast en av mina trumhinnor sprack var under en hemresa från Mexiko, då landningen i Spanien gjorde fruktansvärt ont, och plötsligt sa det ”plopp” i det ena örat, och det rann ut blod och annat, men det lättade.

Självklart såg jag till att få vård när jag kom hem.

Andra orsaker till nedsatt hörsel kan vara högt blodtryck, olika sorters medicin, öronsus och buller i omgivningen. Det kan vara både för att unga t ex lyssnar på för hög musik, arbetsplatsen eller vardagliga ljud i hemmet från t ex mixer, tvättmaskin, hårtork, A/C m.m.

Lyssnar du t ex på hög musik behöver en eventuell hörselnedsättning inte komma direkt, den kan komma smygande.

Det har gjorts undersökningar som visar att ca 18,5 procent av befolkningen i Sverige har nedsatt hörsel och det finns undersökningar som visar att det kanske också finns ett samband mellan nedsatt hörsel och demens, men det har ännu inte bevisats.

Kosten

Drick gärna grönt te, det innehåller många bra bioflavonoider. Det finns undersökningar som visar att grönt te kan förebygga att de inre hörselhåren i cellerna dör, och således kan grönt te vara positivt för öronhälsan.

Undvik att äta för mycket mättade fetter. Mättade fetter tros kunna orsaka ökad benägenhet för öronvax.

Känner du att du tenderar att vara intolerant mot vissa livsmedel, som t ex mjölk- och veteprodukter, som kan ge ökad slemproduktion och därmed lättare öroninfektion, låt då bli sådana produkter under några månader och se om hörseln förbättras. Som alternativ kan du välja bröd av andra sädesslag som t ex rågbröd. Du kan också göra god havre- eller bovetegröt.

Gällande mjölkprodukter finns det många spännande och goda alternativ, till både barn och vuxna, som t ex havremjölk, rismjölk, sojamjölk, hampmjölk, mandelmjölk och hasselnötsmjölk m.m. De flesta alternativa mjölkformer finns även som grädde. Min egen favoritgrädde är havregrädde, och de som jag lagar mat till kan inte ens känna att det inte är vanlig grädde. Den är också god till kaffet. Vill du ha vispad grädde är det också lätt. Du kan köpa ris- eller sojagräddskum i sprayburk. Det är lätt. Det finns också grädde som är tänkt att vispa till härligt skum.

Ät mycket frukt och grönt. När det kommer till frukter vill jag lyfta fram ananas, som effektivt reducerar alla slags inflammationer. 

Låt ingefära och vitlök ingå i din mat varje dag. Båda två är mycket antiinflammatoriska.

Jag har också behandlat mina öroninflammationer med en vitlöksklyfta doppad i olja, som jag satt in i örat. Det verkar både smärtlindrande och inflammationsdämpande. Vitlöken ska bytas ut varannan timme.

Se till att få bra fetter, och kom ihåg linfröolja. Ät rikligt med fet fisk, gärna 2-3 gånger i veckan, t ex lax, makrill och sardiner. Undersökningar har visat att om man äter fet fisk två gånger i veckan så minskar risken för åldersrelaterad hörselnedsättning med 42 procent.

Till bra mat hör också pumpafrön, gärna lätt rostade, solrosfrön och hampafrön. Fröerna finns även färdigpackade, bara att strös över frukosten.

Kosten får också gärna innehålla fullkornsprodukter. Saknar du din pasta, för att du låter bli produkter med vete under en period, finns det många andra spännande och goda pastasorter. Min favoritpasta är gjord av bovete, men det finns även pasta på ris, linser, kikärtor m.m.

Kokar du ris, använd då fullkornsris, bland annat för fibrernas skull. Bovete och quinoa kan också kokas och användas i stället för ris.

Kosttillskott

  • Självklart börjar basen med ett bra kvalitets multivitamin/mineraltillskott.
  • Q10 är som ett hjälpenzym för kroppen, och har visat sig kunna motverka tilltagande hörselnedsättning. Dosen kan vara 100 mg 2 x dagligen.
  • Gingko Biloba hjälper ofta, då det har bevisats att det hjälper mikrokretsloppet. Det har visat sig speciellt effektivt om du har öronsus eller tinnitus. I en studie gjord med 72 människor med hörselproblem fick en grupp Gingko Biloba och en annan grupp ett konventionellt medel. Gruppen som fick Gingko Biloba upplevde mindre ringningar i öronen samt generell förbättring av deras hörsel.
  • N-Acetyl-Cystein är en aminosyra som får allt mer uppmärksamhet. Det finns undersökningar som visar att N-Acetyl-Cystein generellt hjälper bra vid hörselnedsättning. Det hjälper speciellt bra när hörselnedsättningen beror på buller. Vidare boostar N-Acetyl-Cystein kroppens produktion av den viktiga antioxidanten glutation. Undersökningar har visat att folk med låga halter av glutation tenderar att få problem med hörseln.
  • Alfa Lipoic acid är en annan bra antioxidant som kan hjälpa vid nedsatt hörsel. Alfta Lipoic acid är både fett- och vattenupplöslig. Den kan tränga igenom blod- och hjärnbarriären och kan således hjälpa till vid skador från fria radikaler i både hjärna, öron och nervsystem. Den medverkar, liksom N-Acetyl-Cystein, till att höja nivån av glutation.
  • Acetyl-L-Carnitin är en aminosyra som höjer energiproduktionen i mitokondrierna (cellernas kraftverk). Allt eftersom du åldras producerar du allt mindre Acetyl-L-Carnitin. Under mina senare år har detta varit ett uppskattat tillskott till mina dagliga kosttillskott.
  • De två sistnämnda tillskotten, Alfa Lipoic Acid och Acetyl-L-Carnitin, arbetar bra ihop. Jag kommer ihåg att jag för många år sedan läste en artikel om att de två produkterna, om de tas ihop, är det bästa anti-aging-medlet. En undersökning gjord på råttor, med de två produkterna, visar att de råttor som fick bägge produkterna inte bara slapp nedsatt hörsel utan deras hörsel blev till och med bättre.

Vissa extra tillskott av vitaminer och mineraler har också visat sig kunna hjälpa.

  • A-vitaminer är nödvändiga för att bibehålla hörseln, så ta eventuellt ett extra tillskott. Är du gravid bör du vara försiktigt med tillskott av A-vitamin och alltid rådfråga din läkare först.
  • B-vitaminer är också bra vid hörselnedsättning. Se till att ta ett starkt tillskott med en B-vitaminblandning.
  • C-vitamin kan både beskydda och minska skador vid hörselnedsättning orsakad av buller.
  • Se till att du får tillräckligt med D-vitamin. Speciellt under vinterhalvåret.
  • Kom även ihåg E-vitamin. Det gör blodet mer lättflytande och har stor betydelse för kretsloppet.
  • Zink- och selenbrist kan vara vanligt vid hörselskador, speciellt om hörselnedsättningen är åldersrelaterad.
  • Magnesium kan också vara bra vid nedsatt hörsel, speciellt om hörselskadan beror på höga ljud.

Tips

En av mina favoritförfattare, Florence Scovel Shinn, skrev om dövhet i boken Your Word is Your Wand: ”Dövhet motsvarar stark personlig vilja, stadighet och en önskan om att inte höra bestämda saker.” 

Hon skrev en bekräftelse som kan användas många gånger om dagen: 

”Mina öron är andens öron. Kristusljuset strömmar nu genom mina öron och upplöser all hårdhet och alla missbildningar.

Jag kan klart höra intuitionens röst, och lyder den ögonblickligen.

Jag hör glada, fröjdefulla budskap.”

En del av de budskap som vi själva kan skicka ut är ljus och kärlek till hela jorden. Det är en lag att ljus i mörkret förskingrar mörkret.

Nyligen läste jag en vacker artikel om att ”hjärtat är själens säte”.

Vi behöver inte ta i allt vi kan. Det är just nu naturligt att känna bekymmer och hopplöshet. Vi blir överösta med nyheter om arbetslöshet, konkurser och många olika motgångar och tycker kanske att det känns helt hopplöst. Men känner du att rädslan håller på att ta över, så skynda dig att ändra dina tankebanor. Andas djupt och få bort stressen, och få på så sätt lugn och ro i både kropp och själ. Tänk på någonting härligt – ”Efter regn kommer alltid sol”. Jag är säker på att efter denna svåra tid kommer en tid med glädje.

Av Anni Dahms

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.