På andra sidan… Är Al-Thani en shejk överhuvudtaget?

På andra sidan... Är Al-Thani en shejk överhuvudtaget?

Det pratas och skrivs mycket om Málaga CF och Al-Thani. De senaste åren har nästan enbart handlat om tråkiga historier som idrottsnedgångar, ekonomiska problem, uppsägningar, rättsfall och tvetydiga twitteruppdateringar från Al-Thani – klubbens president och huvudauktionär. Under de senaste 10 åren har Málagas fotbollsentusiaster gått igenom hela det känslomässiga registret. Från de stora illusionerna om att bli en europeisk toppklubb med stor arena och modern fotbollsakademi till att sluta som bottenlag i division 2 med en begynnande fruktan för total upplösning hängande över sig. Längs denna sorgliga resa har yttrandefriheten använts flitigt bland både spelare, ledare, tränare och, ganska naturligt, av stadens journalister. En person har dock hållit tyst i nästan 10 år – fram till nyligen. Och det har varit just henne som jag helst velat höra någonting ifrån – Yasmin Sahoud Peréz.

Yasmin Sahoud Peréz är utbildad advokat och administrerar nio bolag i Málaga och Madrid. Som namnet antyder trivs hon bra i både spanska och arabiska miljöer. Hennes stora kontaktnät gjorde henne till mellanled i köpet av Málaga Club de Fútbol sommaren 2009. Klubbens dåvarande ägare, Fernando Sanz (med närmaste familj) var sliten och ekonomiskt pressad, medan Al-Thani var äventyrslysten och hade, vad det verkade som, lite pengar i fickan. Yasmin Sahoud Peréz presenterade de två för varandra och när hon samtidigt hade viljan, kunskapen och flera bra resultat som bolagsledare och administratör blev hon klubbens första administrativa direktör. 

Men det höll bara i några månader, sedan gick det fel. Hennes nyligen brutna tysthet förklarar tydligt varför det gått så fruktansvärt fel för Málagas fotbollslag.

”Det handlar enbart om personlighet och kompetens. Al-Thani delegerar samtidigt som han själv fattar egna beslut utanför organisationen. Han lyssnar inte på någon och när han har fel lägger han ansvaret på sina ledare. Det är därför som vi sett så många uppsägningar i Málaga CF, för Al-Thani är helt enkelt inte kompetent att driva en fotbollsklubb eller något annat bolag.” Det var de uppseendeväckande orden från den tidigare första damen, som i korrekta men väldigt tydliga ord beskriver vad Al-Thani står för.

”Vi tog över en klubb med stora skulder och röda siffror i bokföringen. När Al-Thani såg min handlingsplan med nya budgetar kastade han den direkt i papperskorgen. Han läste den inte ens. Han ansåg nämligen att spelarköp var rätt väg att gå. Från och med den dagen visste jag att det skulle komma att gå fel, för redan då visade Al-Thani tydligt att han inte var så rik som han visade utåt”, förklarar Yasmin Sahoud Peréz – och kanske hon syftar på det faktum att betalningen till Fernando Sanz, för köpet av klubben, lät vänta på sig. (Historien visar att sistnämnda tvingades igenom en 5 år lång rättsprocess innan han tillslut fick sina pengar.)

Man kan, med all rätt, fråga sig om Al-Thani överhuvudtaget är en shejk, vilket alltid sagts att han är. För en shejk har inte bara pengar. En shejk har också förmågan att ta hand om sina pengar samt att investera dem förnuftigt. Om Al-Thani bara hade en gnutta av de egenskaperna hade han sålt klubben när den låg i division 1 och rika kineser och araber stod och bankade på dörren med konkreta köpeerbjudande. I en del kretsar tror man att hans intentioner är att tömma klubben, men jag vågar nog påstå att det inte är sant, för det har aldrig funnits någonting att ta av.

Faktum är att Málaga CF nu börjar andra halvan av säsongen, vilket sker utan de nödvändiga spelarköpen och utan det kapitaltillskott på 4-5 miljoner euro som klubben har behov av för att ta sig helskinnade genom säsongen, både sportsligt och ekonomiskt, och undvika den fruktade (tvångs-)nedflyttningen. Al-Thani kommer varken sälja eller (kan) investera. Det är en helt absurd situation vilken skapats av en person som på bästa sätt kan beskrivas med det spanska ordet ”retrasado”. Detta översätts på bästa sätt till en mix av oklok, omogen och brist på omdöme. Det är inte mycket shejk över Al-Thani.

Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.