Ett ögonblick, vad säger panelen? (Februari 2020)

Ett ögonblick, vad säger panelen? (Februari 2020)

Välkommen till månadens panelartikel! Här ställs frågor om både det ena och det andra, från sol och lite regn till tradition och politik, som boende på Costa del Sol, eller andra med relation till kusten, kan relatera till samt ha åsikter kring.

Månadens frågor

  1. Det är ofta att man är duktig på att utforska t ex historiska platser, byggnader och museer som turist. Hur mycket turist är du när du är här i Spanien och kan du dela med dig av några tips?
  2. Alla hjärtans dag nalkas, hur ser du på det – kommersiellt jippo eller fin tradition?
  3. Spanien fick ny regering den 7 januari, har du förtroende för den nya regeringen?
  4. Intresserar du dig för politiken i Spanien?

Namn: Tony Söderberg

Bor: Skövde

Gör: Kundservicechef på Mio 

Ålder: 46

Tony har spenderat oräkneliga semesterveckor runt om i Spanien de senaste åren och har hittat rätt på Costa del Sol med dess grönska, behagliga klimat och många genuina spanska städer och byar.

1)    Lite beroende på årstid vi är ute och reser varierar våra utflykter. Är vi i Spanien på sommaren blir det lätt mycket sol och bad. När vi är där andra tider på året passar vi på att göra både kortare- och längre utflykter, för att utforska olika områden. Vi tycker om att se det historiska i de gamla städerna och besöker gärna gamla borgar, slott och ruiner. 

Ett tips jag kan ge är att besöka Málaga, som blivit en riktigt trivsam stad och där är trevligt att bara strosa runt och titta på gränder och hus. Men även ett besök i Picassomuseet är värt sin tid. Att ta sig upp för Castillo de Gibralfaro är väl värt tiden för både barn och vuxna. Utsikten över tjurfäktningsarenan, hamnen, havet och staden är imponerande. Att därefter ta sig ned mot staden igen, strosa upp för huvudgatan Calle Larios, sätta sig vid uteserveringarna på Plaza de la Merced är alltid trevligt! 

2)    Det är ju givetvis ett kommersiellt påfund. Men, det är det ju mycket annat som är och varför inte passa på att visa varandra lite extra uppskattning en sådan dag. Själva brukar vi försöka äta något gott och umgås i familjen.

3)    Det har ju varit en lång period utan riktig regering och det återstår mycket före alla bitar fallit på plats. Sánchez kan komma att få problem med att få igenom reformer av olika slag med tanke på koalitionen. 

4)    Nej inte nämnvärt. Det ligger lite för långt från min vardag och vi har ju dessutom ett eget politiskt läge i Sverige som ofta ger tillräckligt att fundera över! 

Namn: Monica Silverstrand

Bor:     Marbella

Gör:     Sjunger, översätter och säljer bostäder

Ålder: 60 år den 4 januari

Monica trivdes aldrig med att bo i Sverige. Så fort hon kom hem efter en resa ville hon ha nästa resa bokad, men sedan hon flyttade till Marbella 2011 har hon inte velat åka därifrån! Att valet föll på Costa del Sol beror på, som hon själv säger: ”Vi har det bästa vädret i Europa, ingen stressar, maten är god och det är mycket billigare att leva. Dessutom kan jag som EU-medborgare jobba obehindrat.”

1)    Alltid när jag kommer till nya ställen besöker jag museer etc. Värre är det på hemmaplan. Jag blir hemmablind och njuter mest av naturen och strandpromenaden. Ska jag tipsa om någonting blir det lilla miniatyrmuseet i Mijas Pueblo.

2)    Tråkigt för oss singlar. Hade gärna sluppit detta jippo. Jag har inte heller firat det när jag haft en relation.

3)    Ja, än så länge… Vi får se hur politiken utvecklar sig under den nya ledningen. 

4)    Ja, eftersom politiken påverkar allas liv, oavsett om man är intresserad eller ej.

Namn: Marie-Anne Taygan

Bor:     Fuengirola

Gör:     Arbetar hos Pro-Nordix

Ålder: 70 år

Marie-Anne blev erbjuden arbete i Puerto Banús när hon bodde i Sverige, vilket hon tackade ja till 2015. Hon valde Costa del Sol för värmen och lugnet. Efter ett och ett halvt år i Puerto Banús flyttade hon till Fuengirola där hon trivs väldigt bra.

1)    1. När vi får besök av släktingar och vänner utforskar vi ofta museerna i Málaga, speciellt bilmuseet som vårt barnbarn tycker om med massor av äldre bilar, samt Picassomuseet som naturligtvis är ett måste.

Annars kan jag tipsa om att åka till Nerja, och Gibraltar är alltid populärt. Gibraltar är roligt för alla och där bör man åka upp och titta på utsikten samt aporna.

2)    Jag tycker att det är ett kommersiellt jippo och det är ingenting som vi personligen firar. Alla dagar är Alla hjärtans dag för oss här hemma efter att ha varit gifta i 50 år.

3)    Ja det har jag och då de lyckades bilda en regering den här gången får hoppas att det kommer att fungera utan problem.

4)    Jag intresserar mig för politiken i Spanien för att det är viktigt att se vad som händer här. Det är låg inflation, inga prisökningar, vilket innebär att det är en bra politik här. Lönerna har ökat för spanjorerna och landet går allmänt bra. 

Namn: Brith Bogårdh 

Bor:     Kungsör och Fuengirola

Gör:     Lärare

Ålder: 72

Under nio vintrar har Brith och hennes man tillbringat sin tid i Fuengirola, mycket på grund av rekommendation från en vän. ”Det känns helt rätt eftersom jag varit lärare i Sverige i 40 år, i bland annat spanska. Dessutom upplever jag denna fina lilla stad som en mycket trevlig plats att bo på. Vi blir bemötta med intresse och vänlighet av de spanska invånarna. Jag känner mig verkligen ’hemma’”, berättar Brith.

1)     Under mina år på Costa del Sol har jag besökt de flesta ”Pueblos Blancos” – fina små byar, var och en med sin charm och sina sevärdheter. Men även Málagas museer och historiska kvarter har varit omtyckta besök för mig och mina vänner. Att ta sig upp i de natursköna berg- och skogsområden som finns i närheten, för härliga vandringar och hissnande vackra vyer, är helt underbart. 

Allt detta kan jag tipsa om liksom Fuengirola med Casa Cultura och Museo de la Ciudad, som har många utställningar av olika slag, liksom de ständigt återkommande aktiviteterna på stadens gator och torg, för både barn och vuxna.

Jag följer gärna Cecilia BC på Facebook för att hålla mig uppdaterad kring vad som händer. Där får jag många fina tips, som jag annars skulle missa. Dessutom har Fuengirola en hemsida där det finns mycket att hämta.

2)    Både och… Jag tar inte del i köphysteri kring det men delar gärna med mig lite extra av mina tankar till nära och kära. En uppskattad aktivitet som jag deltagit i under flera år har varit Svenska kyrkan på Costa del Sols ”Kärlekskonsert” med kören. Jag hoppas det får fortsätta vara en tradition. Jag vet att det har varit mycket uppskattat.

Själv hoppas jag på en fin och kärleksfull middag tillsammans med min man och om kyrkan har en ”Kärlekskväll” även i år blir det nog ett besök där.

3)    Jag är överraskad och hoppas att denna regering, efter så mycket konflikter, kommer att klara av alla utmaningar den står inför. Många regeringar i Europa är ju kritiserade för sin hårdföra högerpolitik. Så tiden får väl utvisa hur det kommer att gå för en regering som går i motsatt riktning.

4)    Jag följer informativa och intressanta rapporteringar i svensk media här på Costa del Sol. Dessutom blir jag informerad av de spanska mediernas rapportering om det politiska läget. Detta ger mig en bra inblick i hur det fungerar i Spanien. Det känns viktigt för mig att försöka förstå det spanska politiska systemet.


Vill du ställa en fråga? Maila den till sara@norrbom.com! Skriv ”Fråga panelen” i ämnesraden.*Redaktionen förbehåller sig rätten att välja mellan inskickade frågor.

Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.