På andra sidan… Står vi mitt i ännu en gåta?

På andra sidan... Står vi mitt i ännu en gåta?

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

På flera platser är man till och med tillbaka på samma nivå som i början av året, innan coronakrisen bröt ut. Men hur kan detta komma sig? Hur kan aktiemarknaden hålla denna nivå, och i vissa tillfällen till och med stiga än högre, när världsekonomin blöder mer än någon i dag levande människa kan minnas?

Nästan alla inom facket är eniga om att det är anmärkningsvärt och förvånande. Men dessa två ord är inte stora nog för gemene man. Det är nämligen årets största gåta.

Jag är med på att aktiemarknaden nästan alltid ligger ett steg före den ekonomiska utvecklingen. Jag är också med på att vi kommer att se goda tider igen, och att vi redan nästa år kan hoppas och förvänta oss högre omsättningar och intäkter inom riktigt många områden. Men den förklaringen är väl knappas tillräcklig!

Ekonomiskt ligger vi nästan alla för räkning, och det måste väl påverka företagens intäkter – även de börsnoterade bolagen. Återigen är jag med på att det bestämt inte behöver betyda att omsättningen störtdykt i alla företag, som här i Spanien. Jag är också med på att den nuvarande nollräntan kan stimulera lusten att investera i aktier. Men återigen: är den förklaringen tillräcklig? De investeringslystna kan väl också hitta godbitar på bostadsmarknaden, bland start ups eller, lite mer konservativt, på obligationsmarknaden.

Vänder vi blicken ut i världen, mot de riktigt stora börserna, behöver man inte vara knivskarp för att se att teknologiaktierna blomstrar. Det ger mening under en tid då allt mer digitaliseras. I gengäld ser jag inte logiken i, att en enda sektor, på egen hand, kan dra ut den globala aktiemarknaden ur en allvarlig kris. Det har inte skett förr i alla fall.

Vi ser – glatt – hur världens alla centralbanker och regeringar näst intill kollektivt skickar ut oanade summor i samhällena för att stötta ekonomierna. Denna massiva stimulans, speciellt de gigantiska obligationsuppköpen, ger en likviditet som kommer att hamna någonstans. Och denna plats kan naturligtvis vara aktiemarknaden. Det verkar rimligt, men återigen: är denna förklaringen tillräcklig? Knappast – för det förklarar fortfarande inte framgångarna på den finansiella marknaden och den ekonomiska verkligheten. Och inga nyckeltal har hittills skingrat våra tvivel kring en snabb och övertygande återhämtning efter coronakrisen. Men aktiemarknaderna håller nivån. För mig är detta – just nu – årets största gåta. Strunt i det – bara det förblir en gåta och inte ännu en bubbla som plötsligt säger pang.

Vi hoppas på det bästa. Allting blir bättre nästa år.

Av Henrik Andersen

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco