Ett ögonblick, vad säger panelen? (November 2020)

Ett ögonblick, vad säger panelen? (November 2020)

Frågor

1) Husockupanter är ett utbrett problem i Spanien, speciellt på turistorter där det finns många semesterbostäder. Råkar man ut för problemet kan den rättsliga vägen att få tillbaka sin bostad vara lång. Men andra väljer mindre lagliga vägar – som att t ex hyra in ligor som specialiserar sig på att med hot och våld få ut ockupanterna ur bostaden. Tycker du att detta är ok?

2) Nyligen stoppades ett Covid-19-vaccin på grund av att en testperson uppvisade något som kan vara allvarliga biverkningar. Samtidigt arbetas det vidare på fler vaccin, och det hoppas på lansering av det första så snart som möjligt. När vaccinet är tillgängligt, kommer du säga ja eller nej till att vaccinera dig mot Covid-19?

3) Det sägs att man mår bra av att behålla barnasinnet hela livet. Tror du på detta och gör du det själv?

4) I en del länder diskuteras det kring införandet av en extra köttskatt och hos t ex matbutikskedja Hemköp i Sverige har det införts en högre bonus i medlemssystemet till dem som handlar vegetariskt. Var ställer du dig i diskussionen om livsmedel och klimat – kan du tänka dig att ändra innehållet på din tallrik för att vara mer klimatsmart? 


Namn: Tony Söderberg

Bor: Skövde

Gör: Kundservicechef på Mio 

1) Det är inte ok men förståeligt om någon tagit över din bostad och du inte kan få tillbaka den på ett normalt sätt. Personligen hade jag inte haft långt till att ta till vilken hjälp som står att finna för att få ut folk från min bostad. 

2) Jag kanske inte står först i kön men kommer troligen vaccinera mig den dagen det erbjuds till den breda allmänheten. Här får man lita på att forskningen gjort sitt arbete och att ett säkert vaccin prioriteras före en snabb hantering av framställningen. 

3) I och med att familjen även har yngre barn är vi tvungna att hålla kontakten med vårt inre barn. Tur är väl det så åldern inte tar ut sin rätt i förtid!

4) Jag kan absolut tänka mig att ändra hur jag handlar och vad familjen äter. Vi tänker på det, absolut. Dock är det tyvärr så att kostnaden för att äta klimatsmart och mer betonat åt det vegetariska samt fisk, kyckling etc. ofta har en ganska hög prislapp vilket är lite tråkigt. Ibland är ju en köttbit det billigare alternativet. Grönsaker och frukt har ju ofta en hög prislapp här i Sverige. 


Namn: Monica Silverstrand

Bor:     Marbella

Gör:    Sjunger, översätter och säljer bostäder

1) Jag älskar verkligen Spanien på så många sätt och av så många anledningar. Men ibland agerar detta land helt galet fel! Att ockupanter ska ha en möjlighet att ta sig in och få lov att stanna kvar i ett hus som inte är deras trots att ägaren finns på plats med bevis för ägandeskapet är inget annat än ren och skär galenskap. Hade det drabbat mig skulle jag inte dra mig för att vidta alla åtgärder jag kunde. Ibland måste man bekämpa ondska med andra medel än snällhet. Vissa människor är helt enkelt onda.

Och då går det inte att ”go high when they go low” som Michelle Obama säger. Hoppas att den nya lagen som är på gång verkligen kommer att anammas och efterlydas av polisen.

2) Ja, det tror jag. Jag jobbade ju i många år med musikaler och då vaccinerades hela ensemblen alltid mot varje vinterinfluensa. Så jag är inte negativt inställd till vaccin och har heller aldrig haft någon influensa eller vinterkräksjukan överhuvudtaget i hela mitt liv. Vaccin är bra. Tänk bara hur många sjukdomar som kunnat utrotas över världen tack vare vaccin. Och det som hände med svininfluensans vaccin där en hel del ungdomar tyvärr drabbades av narkolepsi kommer inte att hända denna gång. Försiktighetsåtgärderna är rigorösa och alla läkare och sjukvårdspersonal som jag känner och har talat med säger samma sak: Ta vaccinet!

3) Självklart! Att fortsätta leka, fjanta sig, klä ut sig, spela sällskapsspel och leka lekar både med andra vuxna och med barn är ett måste för att behålla livsglädjen, anser jag. Jag skäms väldigt sällan för någonting. Sjung och le, skratta och bjussa på dig själv!

4) Nej, det tror jag inte. Inte av den anledningen. Om jag däremot hade någon sjukdom och blev tipsad om att den skulle kunna försvinna om jag åt vegetariskt så skulle jag självklart ge det en chans. Och nog äter jag mer vegetariskt nu än jag gjorde för tio år sedan. Absolut. Men jag älskar en blodig biff då och då, så det är ingenting jag tänker göra mig av med i brådrasket. Och som vanligt tycker jag att det är bättre att entusiasmera folk att göra bra saker än att bestraffa dem för att de gör något annat. Så en höjd bonus för vegetarianer låter för mig som en god idé, medan en köttskatt låter idiotiskt.


Namn: Brith Bogårdh 

Bor:     Kungsör och Fuengirola

Gör:    Lärare

1. Jag är naturligtvis emot att hyra in ligor. Dessa kan ju i sig själva vara ett hot mot rättssäkerheten. Låt myndigheter och polis ta hand om problemet och kräv att det görs på bästa och snabbaste sättet. Det kan finnas många olika anledningar till varför människor ockuperar andras egendom. Dessutom luras många att det är legalt. Men det är i och med det inte accepterat.

2. Min strategi blir nog att avvakta tills det testats ordentligt på en stor population och att jag fått ta del av effekten och eventuella biverkningar av vaccinet.

3. För mig är det två sidor av samma mynt. Barnasinnet kontra naivitet. Som vuxen är det nog härligt ibland att ta fram sitt barnasinne. Det lättar upp vardag och fest. Men det får inte övergå i oskuldsfullhet i viktiga sammanhang. Då gäller det att visa sig vara vuxet klok och eftertänksam.

4. För mig är det viktigast att bidra med ett klimatsmart och solidariskt tänkande gällande vad jag köper och lägger på min tallrik. Försöker konsumera närodlat, ekologiskt och rättvisemärkt där det är möjligt. Ett etiskt tänkande när det gäller djurhållning är också viktigt de gånger jag vill köpa kött även om jag mer och mer sällan äter det. Köttskatt? Jag tror mer på information kring djurhållning och klimatförändringar. Processat kött utesluter jag nästan helt då jag förstår att det har negativ påverkan på min hälsa och klimatet.


Namn: Marie-Anne Taygan

Bor:     Fuengirola

Gör:    Arbetar hos Pro-Nordix

1)Nej, det tycker jag inte. Jag tycker att polisen ska se till att få ut ockupanterna och att lagen ser till att det är straffbart att ockupera någons hus utan tillåtelse med höga böter. Vad jag har sett är att i Marbella så håller de på att utbilda ett team av poliser kring just husockupanter. Det skulle naturligtvis ha gjorts för länge sen. Våld föder alltid våld och maffiametoder håller aldrig i längden.

2) Jag kommer att säga nej. Jag tror att biverkningarna är ganska stora med alla vacciner. När det vaccinerades för en influensa för ett tag sedan så var det många som blev drabbade av sömnsjukan, man bara somnar utan att veta om det. Vilket i sin tur gör att du inte kan fungera normalt. Jag känner att har jag klarat mig så här länge så fortsätter jag på samma sätt med ansiktsmask och tvätta händerna noga.

3) Absolut, barnasinnet är det bästa man har; lev, njut, skratta och ha roligt är det viktigaste vi kan göra och speciellt i dessa tider. Jag försöker alltid tänka positivt och njuta av dagen. Jag har det trevligt på min arbetsplats med härliga kollegor som vi har trevliga möten med och ibland AW på vår härliga terrass.

4) Vi försöker äta hälsosamt eftersom min man går på dialys två gånger i veckan och kan inte äta allt. Vi kontrollerar hela tiden vad som är bra för honom och lever efter det och det blir oftast hela kostcirkeln som gäller, alltså inklusive kött. Han kan t ex inte äta bananer för det är inte bra för honom. Jag tycker personligen att en extra skatt för kött är oacceptabelt. Vi äter mycket fisk, kyckling, skaldjur och sallad av olika slag i mängder.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.