VoxPop: Covid-19, vad säger företagare?

VoxPop: Covid-19, vad säger företagare?

Vi har frågat ett antal svenska företagare om hur det upplever coronasituationen, här är deras åsikter: 

Janett Jensen 

Costa tropical music camp (Almuñécar) 

Det är i dag fortfarande obligatoriskt att bära munskydd i Spanien, kan du se poängen i det?

Ja, där man inte kan hålla avstånd. Bär jag och andra mask, så är det i alla fall två stopp på vägen om någon av oss bär på smitta. Men att behöva bära det när man går helt ensam utan någon i närheten känns helt galet.

Hur tror du återhämtningen av marknaden ser ut?

Jag tror tyvärr att det kommer att ta väldigt lång tid. Många drabbas hårt och man känner en stark oro över framtiden.

Kommer du ta vaccinet när det kommer?

Nej! Jag har alltid varit emot influensavaccin då jag tror att det bästa är om kroppen själv får bygga upp sitt eget immunförsvar.

Hur påverkas ditt företag av coronasituationen?

Det har varit väldigt tufft sedan i mars då allt bara stannade. Ingenting blev som man hade tänkt sig.

Marianne Steneholm 

Maiti homes (Marbella) 

Det är i dag fortfarande obligatoriskt att bära munskydd i Spanien, kan du se poängen i det?

Munskydd som N95 skyddar såklart när de används på rätt sätt. Många återanvänder dem eller bär dem under hakan, lägger dem på bordet. Munskyddet blir en hemsk bakteriehärd som man sedan sätter över mun och näsa för syns skull. Dessutom tycker jag personligen att man pillar sig mer i ansiktet än normalt när man har ett munskydd på sig. 

Hur tror du återhämtningen av marknaden ser ut? 

Spanien kommer nog att ha en lång period innan man lyckas återhämta sig. Statens restriktioner gör det svårt att komma igång igen. Nattklubbar kommer att tvingas gå bankrutt. Som mäklare är jag glad att vi inte drabbats på samma sätt även om det har varit lite upp och ner. Jag har själv haft en av mina största försäljningar någonsin mitt under lockdown.  

Kommer du ta vaccinet när det kommer?

Nej, jag kommer inte ta vaccinet. Vaccinet har inte tillräcklig forskning bakom sig för att vara säkert och eventuella biverkningar kan vara mycket värre än Covid-19. Jag har inte tagit influensavaccinet trots att det producerats med mindre stress och mer bakomliggande forskning.

Hur påverkas ditt företag av coronasituationen? 

Jag har trots coronasituationen haft ett mycket bra år eftersom jag arbetar med en kundbas som inte påverkas finansiellt av situationen. Jag tror att det inte kommer dröja länge innan priserna fortsätter uppåt igen. Jag har sålt fastigheter för investering genom video-inspelningar. De flesta vill besöka fastigheten innan de tar slutgiltigt beslut. Vissa av mina kunder väntar på att kunna resa hit. 

Agneta Gunnarson Lopez 

Frutería Anita Mercacentro (Fuengirola) 

Det är i dag fortfarande obligatoriskt att bära munskydd i Spanien, kan du se poängen i det? 

Om munskydd är effektivt eller inte tror jag inte vi kommer att få veta förrän efteråt, men nu mitt i krisen så känns det bra att kunna göra det man kan. I Spanien är det ju också svårare att hålla avstånd eftersom folk är mer utomhus på grund av väderleken. 

Hur tror du återhämtningen av marknaden ser ut? 

Återhämtningen är oroande men förhoppningsvis kommer det igång igen snart. Vi är ju beroende av turister och övervintrare här på kusten och jag tror de flesta gärna kommer så fort situationen blir stabilare. 

Kommer du ta vaccinet när det kommer?

Vaccinet tycker jag verkar osäkert än så länge och alltför snabbt framtaget. Men visst kan jag tänka mig att vaccinera mig om det visar sig vara säkert. 

Hur påverkas ditt företag av coronasituationen?

Jag och min man Juan har ju Frutería Anita i saluhallen i Fuengirola och jag måste säga att vi har jobbat som vanligt hela tiden. Under karantänen hade vi till och med mer att göra eftersom både gamla och nya kunder ringde in beställningar som vi sen körde ut. Och folk lagade mer mat hemma i stället för att gå ut och äta. 

Tobias Hedlund

Divertum capital (Málaga) 

Det är i dag fortfarande obligatoriskt att bära munskydd i Spanien, kan du se poängen i det? 

Om det hjälper en liten procent att bära mask tycker jag att man ska det. Det är mycket bättre än lockdown. Jag gör det.

Hur tror du återhämtningen av marknaden ser ut? 

Angående bostadsmarknaden; redan innan Covid-19 var marknaden lite mättad och låg still då säljare inte hade bråttom och köpare avvaktade. Vi ser en tidsbegränsad prisnedgång i vår bransch men eftersom Spaniens banker har ett sunt sätt att låna ut pengar på så kommer återhämtningen att ske snabbt och det finns ingen risk för någon bubbla som till exempel i Sverige.

Kommer du ta vaccinet när den kommer?

100 procent, om det finns en lite chans att det hjälper mig eller någon så gör jag det.

Hur påverkas ditt företag av coronasituationen? 

Vi jobbar med investmentbolag, fonder och privata investerare som inte har brist på pengar och har en stor investeringsvilja under kriser. De gör att vårt år redan ser bättre ut än det förra trots Covid-19. Vår målgrupp ser detta som en möjlighet till att göra bra investeringar i Málaga. Vi har stort tryck just nu sedan gränserna öppnades. Vi är mycket nöjda och ser framtiden med stor tillförsikt.

Lars Isacsson 

Isacsson Advokater (Marbella)

Det är i dag fortfarande obligatoriskt att bära munskydd i Spanien, kan du se poängen i det?

Det kan jag inte bedöma då jag inte är smittskyddsexpert. För min egen del följer jag naturligtvis föreskrifterna så långt det går.

Hur tror du återhämtningen av marknaden ser ut?

Det beror nog på hur vi lär oss att leva med detta virus framöver. Det förefaller vara här för att stanna och då får vi se hur vi anpassar oss till denna nya verklighet. Hur vi lyckas med detta kommer att avspegla sig i marknaden.

Kommer du ta vaccinet när den kommer?

Nej, eftersom jag har antikroppar mot Covid-19.

Hur påverkas ditt företag av coronasituationen?

Förutom att vi har haft medarbetare sjuka i Covid-19 har vi inte påverkats nämnvärt. Fler möten via nätet och något förändrat arbetssätt på grund av arbete hemifrån, men i övrigt inte mycket.

Av Gabriella Elkhouri

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.