Och det bör man inte heller göra, även om man kunde, för här finns det så mycket att se. Baskien har sitt egna språk och sin egen kultur och skiljer sig mycket från övriga Spanien på många områden. Nu ska vi besöka två legendariska och mycket berömda platser: Gernika (som det stavas på baskiska) och Gaztelugatze – nu speciellt berömt för att det använts som inspelningsplats till tv-serien Game of Thrones.


Staden Gernika grundades redan 1366 och i dag uppgår invånarantalet i staden till ca 17 000 personer. Det som gjort staden berömd var konstverket som Picasso målade efter att staden bombades den 26 april 1937 av tyska och italienska bombflyg. Det var marknadsdag och hela staden var fylld med människor som kommit från trakterna runt omkring för att sälja och köpa varor. Det tyska och italienska angreppet var beställt av Franco för att knäcka det stolta och frihetsälskande baskiska folket. Flyg från Condor-legionen och Aviazione Legionaria flög in lågt över marknadsplatsen och sköt ned människorna med maskinvapen, vilket orsakade panik överallt. Omkring 1 700 personer dog den dagen.

I dag minns staden den fruktansvärda händelsen men affischer uppsatta på torget i centrum. Den gamla marknadsplatsen, där massakern ägde rum, ligger strax ovanför torget och där finns det en liten staty av två baskiska frihetskämpar. Lite högre upp finns en liten park, där man kan se resterna av den berömda baskiska eken, som är en symbol över baskernas frihet och deras kamp för den.  I dag är det bara stammen som står kvar, men det har uppförts ett fint ”mausoleum” runt den, så att den bevaras även för framtiden. År 2004 planterades ett nytt träd på platsen där det gamla stod och det sägs att detta nya är ”son” till det gamla. Det nya trädet är fortfarande bara en ”tonåring” men det baskiska frihetsträdet har ett stort symbolisk värde.

Lite längre ned längs gatan kan det ses en reproduktion av Picassos berömda konstverk. Han målade färdigt konstverket i sin ateljé i Paris redan i juni 1937, alltså bara ett par månader efter massakern, och man tror att om detta konstverk, som snabbt blev världskänt, aldrig målats så skulle det nog vara väldigt få som kände till händelsen i Gernika. Originalkonstverket hänger nu för tiden till allmän beskådan i konstmuseet Reina Sofía i Madrid.

I dag är Gernika en stad som hyllar och arbetar för fred. I centrum ligger ett litet fint fredsmuseum och det är en gripande upplevelse att besöka museet och få en inblick i historien.

Nu ska vi besöka ytterligare ett historiskt monument, nämligen det som är helt omöjligt att uttala: Gaztelugatxe, som ligger på en liten ö mellan städerna Bermeo och Bakio, endast ca 18 km norr om Gernika. Gaztelugatxe betyder ”borg på klippa” och denna borg byggdes redan på 800-talet. Klippan ligger bara ett stenkast från strandkanten, så det var lätt att bygga en liten bro ut dit och sedan bygga en liten trappa upp till toppen. Klippan och borgen hade en viktig strategisk betydelse under Medeltiden då den skyddade kusten och den viktiga hamnstaden Bermeo.

Människor har alltid gjort utflykter till denna plats men nu för tiden har antalet besökare ökat lavinartat. Och varför det? Jo, för denna plats har använts som inspelningsplats till några avsnitt av den populära HBO-serien Game of Thrones, i vilken man bland annat ser Max von Sydow.

När vi besökte platsen i mitten av september var det många andra besökare där, men trots det var det ingen kö och man kunde lätt hitta plats på parkeringsplatsen. För att komma till Gaztelugatxe behövde vi ta oss förbi en liten post, där det stod en ung man. Inträdet var gratis och vi hade inga problem med att komma in, men vi fick veta att nästa gång vi kommer måste vi boka biljett online i förväg, annars kommer vi inte att komma in. Jag frågade om det var på grund av Game of Thrones och den unga mannen såg helt uppgiven ut när han nickade och himlade med ögonen. ”Det kommer för många människor hit på grund av den serien”, sa han. Uppenbarligen kan man få nog av berömdhet.

Nu ska man följa en liten stig ned till vattnet och sedan fortsätter man över en bro, där stigen till klippans topp börjar. Man ska alltså ned och sedan upp igen. Turen är 3,2 km fram och tillbaka och innebär totalt 220 höjdmeter – 110 ned och 110 upp. Det mesta av stigen är grus men vid en tidpunkt kommen man till en liten bit belagd väg som leder ned till vattnet. Här börjar den fina mur-inramade bron, som snart övergår i trappor. Det är 241 steg upp till ”borgen”, som i dag är ett kapell för San Juan. Det kan gott och väl bildas några svettdroppar i pannan när man går uppför, men värre än så är det inte. Det finns också bänkar som man kan vila på längs vägen om man behöver det, men då denna speciella plats är både fascinerande och spännande glömmer man snabbt bort tröttheten. När man kommer upp till toppen har det blivit en tradition att ringa tre gånger i klockan som hänger i den bortre delen av kapellet. 

Uppifrån toppen har man en fantastisk utsikt över den vilda klippkusten samt ut över Biscaya, som är ett våldsamt och oroligt farvatten som man inte ska leka med. I väster kan man se den lilla staden Bakio, som är populär bland surfare. Det är en mycket speciell upplevelse att stå där uppe på klippan – det ska man inte missa.

Och så ska man ju tillbaka igen. Nedför alla trapporna, över den lilla bron och upp längs stigen. I stort sett alla runt omkring oss pustar och stånkar, så det är inte bara vi. Men detta är en stor upplevelse och den kan rekommenderas.

Nu ska vi vidare till Bakio, där vi ska övernatta. Vi har hittat ett fint litet hotell som heter Joshe Mari, och där får vi riktigt fint bemötande av den trevliga ägaren. Allt är bra i Baskien, som ju också är känt för sitt fantastiska kök – men inte för vegetarianer. Det enda vegetariska vi kan få är sallad och tortilla. Så under vårt besök blev det tortilla fyra gånger, så vi blev faktiskt lite trötta på just tortilla. I Baskien förstår de inte varför man inte äter kött och fisk. De tittade på oss som om vi vore galna, så den moderna vegetariska trenden sköljer inte in över kusten vid Biscaya.

Av Else Byskov, foto av Erik Gadegaard och Else Byskov

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.