Freeliving – mer frihet, mindre 9-17

Freeliving – mer frihet, mindre 9-17

När du väl fattat ett beslut är resten praktik

Mille Sjøgren

Mille med maken Kristian i parets husbil.

Det är ett och ett halvt dygn sedan som Mille tryckte på knappen och lanserade sitt nya projekt Freeliving, som är ett online community för digitala nomader. Ja, stämningen är hög och vi räknar fortfarande halva dygn vid denna tidpunkt.

”På ett och ett halvt dygn har vi fått 70 betalande medlemmar”, berättar Mille glatt och skyndar sig att tillägga att hon inte är ensam om att driva projektet. Hennes affärspartner Cille Rosentoft är den organiserade delen av duon, medan Mille ser sig själv som idésprutan. Men med det sagt ska man inte tro att Cille inte är äventyrslysten; år 2015 beslutade sig Cille och hennes man att sälja allt de hade för att segla världen runt i två år – med tre barn. Barn nummer fyra föddes i Karibien och med en tre veckor gammal bebis fortsatte familjen sedan sin seglats och korsade Atlanten. Som Cille själv säger: ”Vi behövde ta tillbaka våra liv, till att själva bestämma vad vi gjorde, med vem vi gjorde det och när.” 

Digitala nomader – på Costa del Sol och i hela världen 

Att Costa del Sol lockar en del digitala nomader beror på det goda klimatet samt förbindelserna till övriga världen med Málagas flygplats. Även Mille Sjøgren har varit i Spanien när hon och familjen tidigare bodde här under fem år. Men familjen hade mer äventyr i blodet och fortsatte världen runt tillsammans. Milles yngsta son var bara 1 år när han backpackade genom Thailand.

Klassrummet denna dag med en sjö i bakgrunden, i Guatapé i bergen i Colombia, där Milles son har skola med sin Skype-lärare Miss Poole.

”Jag upplever att många längtar efter ett friare sätt att jobba på men saknar vägledning kring hur man tar steget till det. Under flera år har jag haft podcasten ’Den Digitale Nomade’, där jag pratar med människor som tagit steget och lagt deras traditionella liv på hyllan. Jag fick idén om en gemenskap vari man kunde stötta varandra och få konkreta råd och tips för drygt ett år sedan, men jag visste att jag inte kunde bära det själv. Det måste läggas in många krafter för att få igång en sådan, fungerande gemenskap. Därför gick jag ihop med Cille, som jag tidigare intervjuat för några artiklar. Vi är frilansare bägge två med andra saker vid sidan om”, berättar Mille.

Och barnen?

Milles barn, som nu är 10 och 12 år, gick på internationell skola i Spanien och har följt engelsk skolplan med engelsktalande lärare när de rest jorden runt. Mille och hennes man Kristian sköter hemundervisningen när de är på kortare resor.

Är du någonsin orolig över att dina barn kanske kommer att växa upp utan att känna att de tillhör ett bestämt land?

Lite mer frihet tack! Vattenfall på Bali.

”Genom att göra som vi har gjort har vi fått en massa upplevelser hela familjen, även om det naturligtvis funnits dagar då barnen tyckt att det varit urtråkigt att vara tillsammans med familjen”, skrattar Mille och fortsätter: ”Jag tror inte att man måste befinna sig på en plats fysiskt för att känna förankring. Det som är viktigt är först och främst att vara förankrad i sig själv och det tror jag att man blir av att resa och uppleva andra människor och kulturer.”

Varför tar inte fler steget?

”Jag har pratat med jättemånga människor som önskar att de vågade ta steget och hoppa ut i ett liv med mer frihet och äventyr. I huvudsak är det tre saker som folk nämner som hinder: 

Ekonomi – det är viktigt att veta att det finns platser i världen där man inte behöver tjäna så mycket för att ha det bra. Och ganska ofta kan folk låta bli en del bekvämligheter, om det innebär mer frihet och livsglädje.

Barn – folk är rädda för att fatta beslut å sina barns vägnar. Mitt råd kring detta är att det ska man inte vara.

Cille och Mille, kvinnorna bakom Freeliving, som är ett online community för digitala nomader.

Mod – det krävs mod att våga ta steget och många uppfattar inte sig själva som sådana. De säger ofta ’det låter bra men jag är ju inte sådan…’ Men man kan alltså mycket mer än vad man tror.”

På sidan www.freeliving.dk finns mer information till att ta steget och hoppa ut i ett liv med mer frihet och fler äventyr. Detta online community kan ses som ett sätt att ”stärka äventyrsmuskeln”, som Mille själv formulerar det, samt till att skapa en online-business. Freeliving har nämligen många experter som hjälper till med rådgivning kring skatt, visum, vacciner, branding och mycket mer.


Mille Sjøgren är speaker i sitt egna företag Millespeak – ett företag som hon kan ta med sig i resväskan och resa jorden runt med.

Mille Sjøgren

Ger röst till allt från tv-reklam och radiojinglar till telefonsvarare och tecknade filmer genom sitt företag Millespeak, skriver artiklar för olika medier, håller föredrag och ger ut podcasten ”den digitale nomade”.

Av Louise Mercedes Frank

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.