Pradomuseet i Madrid – 200 år med konst i världsklass

Pradomuseet i Madrid – 200 år med konst i världsklass

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Vanligtvis handlar denna artikelserie om museer i Málaga men på grund av att Pradomuseet i Madrid nyligen firade 200-årsjubileum lämnar vi här i serien nu plats för Spaniens nationalmuseum, så att En Suecos läsare kan påminnas om varför detta museum är värt en resa till Madrid. Med AVE-tåget tar resan från Málaga till Madrid bara två och en halv timme, vilket gör det möjligt att ta en dagstur till Europas tredjestörsta huvudstad och ett museibesök.

Få platser i världen har så många dyrbara konstverk samlade på en och samma plats. Det är Louvren i Paris och Eremitaget i Sankt Petersburg. Och så är det Prado, som med sin storlek och prakt lätt kan mäta sig med dessa två konstgiganter.

Ett extremt besökt museum

Även turister som inte är speciellt intresserade av konst besöker Prado – museet är alltså inte bara tillägnat konstälskare, vilket också kan ses på antalet besökare. När En Suecos utsända besökte museet under en grå och tråkig fredagsförmiddag under lågsäsong ringlade sig biljettkön runt byggnaden. Och trots att jag själv köpt biljett på internet fick jag snällt vänta en stund då ”museivänner” (personer med speciella säsongskort) har förtur och släpps in först i en egen, separat kö.

Detta museum är jättestort och består av flera våningar. Det framgår dock mycket tydligt vilket som är den permanenta utställningen och vilka som är temporära utställningar. I den permanenta utställningen stöter man med jämna mellanrum på turister med guider, och nu och då ser man hela skolklasser sitta på golvet framför en målning medan deras lärare berättar historien bakom den.

Pradomuseets darlings

Det råder inga tvivel om att en del av konstverken på museet är populärare än andra. Speciellt två, ja faktiskt är det tre, som lockar till sig stora skaror.

Las Meninas Diego Velázquez Oil on canvas, 318 x 276 cm ca. 1656 © Madrid, Museo Nacional del Prado.

Hovdamerna

Det första populära verket är Las Meninas av Diego Velázquez. Låt oss börja med att berätta att Pradomuseet har världens största samling med Velázquez-konst, så Las Meninas är bara en av många, men när man kommer in i salen där just detta konstverk hänger råder det inga tvivel om vem som är ”huvudpersonen” här. (Som om skaran av människor framför konstverket inte skulle vara bevis nog på det.) Som tur är, är det lätt att beundra detta konstverk då tavlan är härligt stor, till skillnad mot andra berömdheter på populära museer (ja, det är dig jag syftar på, Mona Lisa).

Las Meninas föreställer fem år gamla prinsessan Margarita med sina hovdamer. Dessutom ses Velázquez själv i konstverket, till vänster, där han arbetar på en målning. Förövrigt befinner han sig på samma höjd som de kungliga, vilket är ovanligt. Och vem målar han? Jo, i spegeln i bakgrunden skymtas ett par, som nog befinner sig där betraktaren av konstverket står.

Goya Galleries, Majas ©Museo Nacional del Prado.

Den nakna och påklädda maja

La Maja Desnuda är namnet på ett av Goyas verk, som var ett beställningsjobb av premiärminister Manuel Godoy, som kom att hänga i dennes privata samling av nakenkonst. Konstverket är berömt på grund av kvinnans direkta och otyglade blick på betraktaren och för att det visar antydan till en kvinnas könshår utan negativa konnotationer (som ses i porträtt av prostituerade som Goya också målat en del av).

Konstverket av den påklädda maja hänger precis bredvid. Divanens proportioner och majans vinkel är lite annorlunda i den påklädda versionen. Det är fortfarande ovisst vem majan var, även om det finns många teorier kring det.

Fotografering förbjuden!

Vid ett besök på Pradomuseet ska man vara uppmärksam på att det är förbjudet att fotografera på museet. Museidirektören Miguel Falomir försvarar förbudet. 

”Beslutet skapar viss debatt. Många kritiserar det medan andra tycker att det är bra för att det gör besöket trevligare”, säger han och syftar på att besökare inte står med ryggen mot konstverken i ett försök att ta selfies med konstverken i bakgrunden. Hos världens två andra stora konstjättar, Louvren och Ermitaget, kan man knäppa hur många bilder man vill, så länge det görs utan blixt.


Pradomuseet utgör det ena hörnet i en gyllene konsttriangel i Madrid. De två andra hörnen är museerna Reina Sofía och Thyssen-Bornemisza.


The Garden of Earthly Delights El Bosco Oil on panel, 220 x 389 cm 1500 – 1505 © Madrid, Museo Nacional del Prado.

Pradomuseet i siffror

Drygt 3 miljoner personer besöker Pradomuseet varje år, vilket i biljetintäkter blir 20 miljoner euro.

Museet huserar drygt 7 000 konstverk, men det är bara drygt 1 500 som kan ses i utställningen som sträcker ut sig över 22 000 m2.

Praktisk information

Det finns riktigt många konstverk att se och man blir aldrig helt färdig med Pradomuseet. Avsätt 4-5 timmar om du vill se alla salarna. Dock rekommenderas det att man väljer ut de verk som man absolut vill se, vartefter man kan promenera runt i resten av museet.

Inträdet kostar 15 euro per person och gäller hela dagen. För personer över 65 år är priser 7,50 euro och för personer under 18 år är inträdet gratis.

Dessutom är det gratis inträde måndag-lördag mellan kl. 18-20 samt söndagar och helgadagar mellan kl. 17-19.

Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco