Veras Veranda: Räkor med blomkål

Veras Veranda: Räkor med blomkål

Denna förrätt kom jag av en slump… som så många andra bra recept i världen. En dag fick vi oväntat gäster till middag, så jag fick lov att experimentera.

Jag hade inte riktigt någonting i frysen, förutom lite räkor, en halv hummerstjärt och lite blomkål. Söt chilisås finns alltid i mitt kök, då vi äter mycket asiatiskinspirerad mat, och det är gott till mycket.

Jag måste tillägga att det inte är nödvändigt att använda hummerstjärt, så därför har jag skrivit receptet med enbart räkor. Det är dock viktigt att räkorna är råa, för annars fås inte den goda smaken när de steks.

Denna förrätt har blivit riktigt populär och sedan första gången den serverades har vi gjort den många gånger. Den passar även som en tapa eller som ett litet tilltugg till en fördrink.


Ingredienser

½ blomkålshuvud

Smör

500 g råa tigerräkor

1 dl söt chilisås

Färsk dill

Salt och peppar

Gör så här:

Börja med att skala och rensa räkorna. Kom ihåg att ta bort tarmsträngen. Skär blomkålen i mycket små bitar, hacka den gärna. 

Lägg en klick smör i en panna och låt blomkålen sjuda i smöret till den blir helt mjuk, men utan att den tar färg.

Skär räkorna i små, ca 1×1 cm, bitar. Lägg räkorna i pannan med blomkålen och vänta tills de blir rosa. Tillsätt den söta chilisåsen och blanda väl. Tillsätt en näve finhackad dill.

Smaka av med salt och peppar.

Detta tar lång tid, men det är viktigt att blomkålen blir mjuk och god, utan att ta färg. 

Till servering kan det användas många olika saker som t ex rostat rågbröd, gott vitt bröd eller kex.

Jag tycker att det passar bäst att servera blomkåls- och räkblandningen i salladsblad, då dessa inte riskerar att bli mjuka innan de ska ätas. Servera dock gärna ett gott bröd vid sidan om.

Av Natalina Atlanta Bramsted

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.