Veras Veranda: Amerikansk äppelpaj

Veras Veranda: Amerikansk äppelpaj

Denna efterrätt fick jag för första gången när jag bodde i Colorado, USA, för många år sedan. Den är mycket populär och finns i många olika varianter.

I USA använder man ofta blåbär, pumpa eller körsbär som fyllning, men fortfarande med samma lock. Den kan varieras efter smak och beroende på vad årstiden har att bjuda på. Själv gör jag den gärna när årstiden bjuder på jordgubbar och rabarber.

I min familj väljer vi syrlig frukt, då vi annars tycker att den blir för söt. 

Degen, som är en smuldeg, är jättelätt att göra, för den ska varken kavlas eller se fin ut. Den ska bara fördelas över fyllningen. 

När du gör denna paj kommer du nog tycka att det är mycket mjöl och att det inte kommer att bli någon god skorpa, men lita på mig, när den väl kommit in i ugnen kommer du se att smulet blir till deg.

På bilden har jag valt att göra flera små portioner, men det går lika bra att göra den i en stor pajform – då kommer den också vara mjukare och saftigare.

Var uppmärksam på att den inte blir för mörk på toppen.

Ingredienser:

Fyllning:

1 kg syrliga äpplen

1 dl socker 

3 msk kanel

Smuldeg:

100 g vetemjöl 

100 g kallt smör 

1 dl socker

Gör så här:

Smöra en ugnsform ordentligt. Skala äpplena och skär dem i tunna båtar. Lägg äpplena i formen och strö över socker och kanel. Vänd sedan äppelbitarna så att de blir ordentligt täckta av socker/kanel-blandningen. 

Blanda det kalla smöret i mjölet så att det liknar riven ost. Det kan gå lättare med kniv. Tillsätt socker och blanda väl. Strö blandningen över äpplena.

Grädda i ugnen på 200 °C i 30-40 minuter. 

Servera pajen ljummen med en god glass till.

Denna äppelpaj kan göras i förväg, och så är det bara att värma den lite strax innan servering.

Av Natalina Atlanta Bramsted

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.