Veras Veranda: Italienskt matbröd

Veras Veranda: Italienskt matbröd

Dela

Detta bröd har vi bakat i flera år. Det har alltid varit brödet som folk bett oss att ta med vid knytkalas eller grillfester och liknande.

Det är ingen hemlighet att vi älskar att baka hemma hos oss, och detta bröd är en verklig hit. Det smakar fantastiskt och har en läcker, spröd skorpa, och så kan man toppa det med en smak som passar till det man ska äta. Vi tycker om chili, så vi tycker om att strö ett gott chilipulver över samt salt och ost.

Brödet är även gott dagen efter, och så är det bara att rosta några skivor till resterna av måltiden, eller värma det lite i ugnen.


Ingredienser:

7-8 dl vatten (ca 30 °C)

5-15 g färsk jäst

1 msk salt

½ msk olja

1,1 – 1,5 kg vetemjöl

Lång jästid: Om degen får jäsa över natten eller från morgon till kväll, använd 5 g jäst.

Medellång jästid: Om degen får jäsa 3-5 timmar, använd 10-15 g jäst.

Gör så här:

Rör ihop vatten, jäst, salt och olja. Tillsätt 1 kg vetemjöl och rör ihop. Degen kommer nu ha en grötaktig konsistens. Tillsätt nu ca 1 dl vetemjöl åt gången tills degen blir seg. Degen får inte vara så fast att den släpper från degbunken. Men den får inte heller vara så tunn att den rinner av sleven eller degkroken. Degen ska vara klistrig.

Skrapa/häll över degen i en 6-10 l stor plastbunke med lock och ställ den för att jäsa i rumstemperatur, men inte för varmt.

Degen jäser långsamt till 2-4 gånger ursprunglig storlek. När jäsningen är färdig har degen en våt/slemmig yta.

Strö mjöl över degen och vält ut den ur bunken. Degen får inte flyta ut på borden men får inte heller vara hård. Den ska hålla formen som du ger den.

Täck en plåt med bakplåtspapper och lägg över brödet på denna. Degen ska nu jäsa till ca dubbel storlek – det tar ca 1 timme.

Nu ska degen skållas. Koka ¾ l vatten.

Häll över det kokande vattnet i en kopp och ställ plåten lite på sned vid diskhon, så att överskottsvatten kan rinna bort. Häll sedan försiktigt 2-3 koppar vatten över degen så att hela ytan skållas. 

Innan det är dags att grädda brödet kan du strö över t ex ost, vallmofrön, kryddor, sesamfrön eller annat efter smak och behag.

Sedan är det dags att grädda brödet. Ställ in det i kall ugn och sätt ugnen på 200 °C varmluft och grädda i ca 45 minuter. Alternativt kan det ställas in i förvärmd ugn, då ska det gräddas i ca 40 minuter.

Av Natalina Atlanta Bramsted

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.