Så kommer man snabbt igenom säkerhetskontrollen på flygplatsen

Så kommer man snabbt igenom säkerhetskontrollen på flygplatsen

De flesta av oss älskar att resa men det är nog inte särskilt många som tycker mycket om att passera säkerhetskontrollen.

9/11 gjorde flygplatsernas säkerhetskontroller riktigt komplicerade. Plötsligt var man tvungen att ta av sig skorna, skärp och smycken, och man kunde knappt ta med sig en tandkrämstub ombord på flyget. Dessutom tog kontrollerna minst dubbelt så lång tid jämfört med tidigare, med giltig orsak naturligtvis. Skulle vi kunna så väljer nog i alla fall de flesta av oss trygghet när vi flyger, även om det innebär fler och strängare kontroller.

Saker och ting hade börjat gå lite smidigare igen, efter nästan 20 år, men så kom covid-19 och förde med sig munskydd och handsprit – och naturligtvis mycket långa köer igen. Men även om det ser ut som om pandemin lugnat ned sig, verkar det som om köerna är här för att stanna. Trots det finns det några ”trick” som kan användas för att ta sig igenom flygplatsens säkerhetskontroll så snabbt som möjligt.

Här delar vi med oss av några tips från internationella reseexperter för att komma igenom flygplatsernas säkerhetskontroller lite snabbare:

  1. Inför resan – Ta reda på vilka regler som gäller samt information om vad man får och inte får ha med sig i handbagaget. Sådana här saker kan snabbt ändras, vilket ju skedde under covid-19-pandemin. Packa ditt handbagage så att det är lätt att öppna och kontrollera samt lätt att packa ihop och stänga igen. Undvik vätskor och vassa föremål. Checka in annat bagage i förväg på internet om det är möjligt. Innan du reser kan det också vara klokt att kontrollera väntetiden för säkerhetskontrollen, om denna anges på internet. Kom ihåg att resa med skor som är lätta att ta av (snörskor är inte flygplatsvänliga) och undvik stora klackar (som kan användas till att gömma narkotika i).
  2. Ha alla dokument redo. Ha alla resedokument (eller papperslösa kopior) som biljett, boardingkort (och om nödvändigt även covidcertifikat) redo för att scannas. Inför resan, ta reda på vad som krävs för den destination som du ska flyga till (visum m.m.).
  3. Specielle behov. Reser du med rullstol eller har implantat görs kontrollen manuellt. Se till att ha med dig alla hälsodokument och andra specialdokument för detta.
  4. Var organiserad. Låt dig inte frestas av att shoppa innan du passerar säkerhetskontrollen, vilket kommer att sakta ned processen i kontrollområdet. Lägg datorn i en låda för sig, töm ur mynt m.m. ur fickorna och ha dina toalettartiklar redo i en genomskinlig 1-litersplastpåse med zip-lås. En del experter rekommenderar att man ska resa med en jacka med stora fickor i vilka man lätt kan stoppa ned mobiltelefon, pass, plånbok m.m. när man är färdig i kontrollen och snabbt vill komma vidare.
  5. Följ jobbresenärer. Att lyckas välja den snabbaste kön kan naturligtvis ha med tur att göra men det finns bevis på att en del köer faktiskt är snabbare än andra. Experterna rekommenderar att man väljer en kö med många jobbresanden, då dessa är resvana och kan det här med säkerhetskontroller. Samtidigt kan man iaktta och lära sig av dessa ”resproffs”.
  6. Undvik köer med barn. Detta tips kan kanske vara irriterande för dem som reser med småbarn men experterna rekommenderar att man väljer en kö utan barnfamiljer. Det är ett faktum att det krävs tålamod när man reser med barn, men även hos medpassagerare. Barnfamiljer tar förståeligt nog mer tid på sig när deras ägodelar ska sorteras för att få igenom allting genom säkerhetskontrollen. Dessutom kräver de allra yngsta barnen ofta extra bagage som t ex barnvagnar. Studenter och äldre är också personer som enligt experterna kan sakta ned köerna.
  7. Välj köer med en säkerhetsvakt. Enligt reseexperterna är det värt att hålla ett öga på säkerhetsvakterna och välja en kö där det bara är en vakt vid röntgenkontrollen. Är det fler vakter handlar det ofta om lärlingar, som normalt gör processen långsammare.
  8. Sväng till vänster. En känd och testad metod bland reseexperter är att välja en kö till vänster, då de flesta resenärer (och människor i allmänhet) är högerhänta och därför oftare väljer att gå till höger.
  9. Locka inte till dig onödig uppmärksamhet. Det spelar ingen roll om man anser om utseendet är viktigt eller inte, men kommer man smutsig och svettig till säkerhetskontrollen löper man större risk för att bli inkallad för en noggrannare kontrollgenomgång. Så klä dig fint och ordentligt. Locka inte till dig onödig uppmärksamhet. Res inte med en stor sedelbunt, ha inte på dig mörka solglasögon eller hatt inne på flygplatsen. Undvik att ha med dig kaffe genom säkerhetskontrollen (kaffe är ett känt ”knep” för att dölja lukten av narkotika). Ha inte med dig misstänksamma föremål i handbagaget. Ett annat stort nej när det gäller säkerhetskontrollen är att skoja om eller ens nämnda ord som pistol, vapen, bomb, narkotika m.m.
  10. Låt bli att vissla eller gäspa. Detta kan tyckas vara rent strunt men säkerhetsvakterna på flygplatser har avslöjat att det är större sannolikhet att personer som visslar eller gäspar stoppas i säkerhetskontrollen.
  11. Res lätt. Ju mindre handbagage du har med dig desto mindre tid behöver du för att ta dig igenom säkerhetskontrollen. Om det är möjligt, res i business class (vilket gör i alla fall incheckningen snabbare om inte snabbare säkerhetskontroll) och checka in bagage i stället för att släpa med det som handbagage.
  12. Välj rätt tid. Alla tycker inte om att resa tidigt på morgonen, på julafton eller med nattflyg. Samtidigt är det alltid fler som reser vissa bestämda dagar, som i anslutning till helger samt precis i början och i slutet av semestertider. Undvik rusningstider för flyg, vilket är flyg som går fredagar och söndagar mellan kl. 16 och 20. En annan bra regel är att ALLTID vara på flygplatsen i god tid.
  13. Var trevlig. Säkerhetsvakterna är kanske inte de snällaste och trevligaste personerna på världen, men det ingår i deras jobb att vara misstänksamma. Så visa förståelse och försök att ha tålamod. Det skadar aldrig att vara trevlig.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.